Hoofdpijn
Hoofdpijn kan komen door heel veel dingen. Bijvoorbeeld door griep, verkoudheid, bijholteontsteking, onvoldoende slaap, stress of migraine. Meestal is de oorzaak niet ernstig.
Zoekresultaten voor "Hoofdpijn" op de Cyberpoli
Astma
-
Luchtwegverwijders zorgen ervoor dat de lucht gemakkelijker door de luchtwegen kan stromen. Ze werken op het gladde spierweefsel in de wand van de luchtwegen.
-
Ontstekingsremmende medicijnen zijn inhalatiecorticosteroïden (ICS) en orale corticosteroïden. Deze maken het luchtwegweefsel minder gevoelig voor prikkels en hebben een remmend effect op de gevolgen van allergenen.
-
Bij de ernst van astma wordt gekeken naar de mate waarop de klachten onder controle te krijgen zijn.
Bloedplaatjesaandoeningen (ITP en CTP)
-
Het belangrijkste doel van een behandeling is het voorkómen van veel bloedverlies en de schade die je daardoor op kunt lopen.
-
Het belangrijkste doel van een behandeling is het voorkómen van veel bloedverlies en de schade die je daardoor op kunt lopen.
-
Het belangrijkste doel van een behandeling is het voorkómen van veel bloedverlies en de schade die je daardoor op kunt lopen.
Buikpijn
-
Functionele buikpijn is buikpijn die je al lang hebt, zonder dat er lichamelijke problemen zijn die de klachten verklaren.
Craniofaryngeoom
-
Een craniofaryngeoom is een zeldzame goedaardige tumor die aan de hypofyse vastzit. De aanleg van de tumor ontstaat tijdens het begin van de zwangerschap.
-
Een craniofaryngeoom is een goedaardige tumor die bestaat uit cellen die een rol speelden bij de aanleg van de hypofyse. Na de aanleg van de hypofyse hadden alle overtollige cellen eigenlijk moeten verdwijnen.
CVS
-
Om de diagnose CVS te stellen wordt er een uitgebreide anamnese en uitgebreid lichamelijk onderzoek gedaan. Maar eerst wordt er onderzocht of er geen andere lichamelijke en psychische oorzaken zijn voor de vermoeidheid.
Cystic Fibrosis
-
De behandeling van CF is erop gericht problemen met de ademhaling, spijsvertering en algehele conditie te voorkomen, te verzachten of uit te stellen. Het doel is om iemand met CF een zo lang en zo normaal mogelijk leven te laten leiden. En daar komt heel wat bij kijken.
Diabetes
-
Als je bloedsuiker te laag is heb je een hypo (hypoglycemie). Als je bloedsuiker te hoog is heb je een hyper (hyperglycemie), dit kan leiden tot verschillende klachten.
Epilepsie
-
Een pasgeboren baby heeft andere epileptische verschijnselen dan een tiener. En als een kind ouder wordt, kunnen de oorzaken die epileptische aanvallen veroorzaken veranderen.
-
De behandeling van epilepsie is niet voor iedereen gelijk. De behandeling van epilepsie bestaat uit verschillende onderdelen, zoals leefregels en medicijnen. Medicijnen die epileptische aanvallen tegengaan of voorkomen, worden anti-epileptica genoemd.
Hereditaire sferocytose
-
Niet iedereen krijgt op dezelfde leeftijd last van hereditaire sferocytose. Je kunt er als baby al last van krijgen, dat kan al meteen in de eerste week na de geboorte, maar je kunt er ook pas (veel) later in je leven last van krijgen.
-
Niet iedereen heeft evenveel last van hereditaire sferocytose. De ziekte zelf is niet te genezen, de behandeling richt zich vooral op het verhelpen van klachten en het voorkómen van complicaties.
Hersentumoren
-
Een hersentumor komt bij kinderen niet vaak voor, toch is het de tweede meest voorkomende vorm van kanker bij kinderen. Een tumor kan overal in je lichaam ontstaan, maar een hersentumor zit in je hersenen of hersenvliezen, die zitten in je hoofd.
-
Een tumor begint als een cel zich ineens zomaar gaat delen, zonder dat daar controle op is. Er komen dan steeds nieuwe cellen bij.
-
Als je een hersentumor hebt, kun je van verschillende dingen last hebben. Dat hangt vooral af van de vorm en de grootte van de tumor en de plaats waar hij zit.
-
Bestraling wordt ook wel radiotherapie genoemd (RT). Er zijn twee soorten bestraling: met fotonen of met protonen.
-
Bij de behandeling van de hersentumor kun je klassieke chemotherapie, gerichte therapie of immunotherapie krijgen. Soms heb je ook andere medicijnen nodig.
HIV
-
Net als de meeste medicijnen kunnen hiv-remmers ook bijwerkingen geven waar je last van kunt hebben. Gelukkig wordt er veel onderzoek verricht naar hiv-remmers waardoor er tegenwoordig steeds minder bijwerkingen optreden.
-
Net als de meeste medicijnen hebben hiv-remmers ook bijwerkingen waar je last van kunt hebben.
Hoofdpijn
-
Hoofdpijn komt best vaak voor bij kinderen en jongeren. Tussen de tien en vierentwintig jaar is het zelfs de meest voorkomende reden om niet naar school te gaan.
-
Hoofdpijn is voor iedereen verschillend. Je kunt het niet meten en iedereen beleeft het anders. Voor sommigen is het een vervelend gevoel in het hoofd, anderen ervaren een drukkend gevoel of pijn.
-
Hoofdpijn komt bij kinderen en jongeren vaak voor. Zo’n 60% heeft er wel eens last van. Hoe ouder het kind, hoe vaker hoofdpijn voorkomt.
-
De kinderarts onderzoekt waar je hoofdpijn vandaan komt, wat eraan te doen is én hoe je er het beste mee om kunt gaan.
-
Hoofdpijn kan verschillende oorzaken hebben.
-
Je kunt genetische aanleg hebben voor hoofdpijn. De pijn is dan makkelijk uit te lokken door bijvoorbeeld spanning en stress, spierspanning, vermoeidheid, bepaalde voeding en nog veel meer.
-
Migraine is een hevige hoofdpijn die in aanvallen voorkomt. De meeste migraineaanvallen kennen drie fases.
-
Clusterhoofdpijn is een vorm van trigeminale autonome cefalalgie (TAC). TAC is hoofdpijn aan één kant van je hoofd, je hebt pijn aan een kant van je gezicht.
-
Soms blijf je hoofdpijn houden, ondanks behandeling. Misschien omdat de juiste oorzaak of behandeling nog niet is gevonden.
Hypofyse
-
Congenitale hypofyse-insufficiëntie is een aangeboren aandoening waarbij de hypofyse niet goed werkt. Ook wel congenitaal hypopituitarïsme (CHP) genoemd. Er zijn meerdere vormen van congenitale hypofyse-insufficiëntie.
IBD
-
Als je PDS hebt is de darm heel gevoelig voor invloeden van buitenaf, zoals voeding, onregelmatig leven, leuke dingen, vervelende dingen, slaapgebrek of stress.
-
Welke behandeling je krijgt, wordt bepaald door de ernst van je klachten, afwijkingen en de fase waarin je zit.
-
Welke behandeling je krijgt, hangt af van hoe ernstig je klachten en afwijkingen zijn en in welke fase je zit.
Jeugdreuma e.a.
-
Bij SLE zijn de heel kleine bloedvaten, of capillairen in diverse organen en weefsels ontstoken, zoals je huid, gewrichten, spieren, nieren, longen, hersenen of hart. Omdat veel organen in het lichaam kunnen worden aangetast, noemen we het een systemische ziekte.
-
Deze medicijnen werken ontstekingsremmend. Ze kunnen het verloop van de ziekte gunstig beïnvloeden en beschadiging van het gewricht voorkomen of beperken.
-
Biologicals zijn relatief nieuwe medicijnen. Ze worden niet snel gegeven omdat ze alleen als injectie bestaan, we nog niet weten wat de effecten op lange termijn zijn en het een kostbaar medicijn is. Pas als andere medicijnen niet helpen mogen biologicals worden voorgeschreven. Ze heten biologicals omdat er eiwitten in zitten die zijn gemaakt in levende cellen of bacteriën.
-
Bij de zeldzame ziekte van Takayasu is de wand van de grote lichaamsslagader (aorta) ontstoken, of de grote vertakkingen van de aorta.
Nieraandoeningen
-
Wanneer je nieren niet goed werken kun je allerlei klachten krijgen.
-
Als je nieren meer dan zes maanden minder goed werken, heb je chronische nierinsufficiëntie. Als het nog slechter wordt, ondanks dieet en medicijnen, en je nieren helemaal niet meer werken, heb je terminale nierinsufficiëntie.
-
Als je nieren voor minder dan 20 tot 25% werken, kijkt de kindernefroloog of transplantatie nodig en mogelijk is. Dan krijg je een nier van een donor waardoor alle functies van de nier weer kunnen worden uitgevoerd. Dit is een groot voordeel ten opzichte van dialyse.
Schildklier
-
Schildklierhormoon heeft effect op vrijwel alle weefsels en veel processen in je lichaam, zoals de stofwisseling en het energieverbruik, de lengtegroei, in de eerste drie levensjaren de hersenontwikkeling en daarna het functioneren van de hersenen.
Sikkelcelziekte
-
Hoeveel klachten je hebt verschilt van persoon tot persoon. Omdat de klachten afhankelijk zijn van verschillende factoren zoals: het type sikkelcelziekte, hoe erg je bloedarmoede is, of de afbraak van rode bloedcellen, hoe vaak je een sikkelcelcrisis hebt of infecties, en hoe ernstig die zijn.
-
Naast verschillende behandelingsmogelijkheden, is een gezonde leefwijze van belang, vooral als je sikkelcelziekte hebt. Als je gezond leeft kan je lichaam een goede conditie opbouwen. Gezonde voeding, veel drinken, op tijd naar bed en sporten helpen hieraan mee.
Trombose
-
Lijntrombose kan ontstaan als je een lange lijn hebt, een infuus. Een lange lijn is een dunne flexibele slang, die in een wat groter bloedvat zit. We zeggen ook wel centraal veneuze katheter (CVC). Deze wordt onder andere gebruikt voor het geven van vocht, voeding en medicijnen.
-
De klachten die je krijgt bij trombose zijn afhankelijk van de plek waar het stolsel zit.