Een kind met een ziekte, geen ziek kind
Jolanda (39) is de moeder van Jeffrey (16) met ernstige hemofilie A.
Jolanda (39) is de moeder van Jeffrey (16) met ernstige hemofilie A.
Hij doet wat hij zelf denkt dat goed is.
Wanneer werd duidelijk dat er iets aan de hand was?
Toen Jeffrey een halfjaar oud was. Hij had ineens een heel grote blauwe plek in zijn zij. We gingen naar de dokter, ondanks dat ik bang was dat ze zouden denken dat ik hem mishandelde. De dokter stuurde ons door naar het ziekenhuis voor onderzoek.Was je eerder al iets opgevallen?
Toen hij een maand of drie was, had hij een blauw plekje op zijn stuitje. Gekke plek want er zit een luier overheen en zoveel doen ze nog niet. Maar dan denk je dat hij op een blokje heeft gelegen of zo. Achteraf was dat een van de eerste tekenen dat er iets mis was.Wat voor onderzoeken werden er gedaan in het ziekenhuis?
Hij werd op drie verschillende dingen getest. Onder andere leukemie, dat schijnt ook nog wel eens blauwe plekken te geven. De andere weet ik eigenlijk niet meer, maar op een gegeven moment zagen ze dat zijn stolling verkeerd was. Zijn bloedingstijden waren veel te lang. We zijn toen doorverwezen naar het Sophia kinderziekenhuis en daar kwam uit dat hij hemofilie A heeft. De meest ernstige vorm, minder dan 1% Factor VIII (8).Wat wist je zelf af van hemofilie?
Helemaal niets. Maar toen ik het hoorde ben ik diezelfde dag nog naar de bieb gereden en heb ik alle boeken gehaald die maar enigszins over stollingsafwijkingen gingen. Eén boek over hemofilie was er toen nog niet. Er zijn ook niet veel patiënten. Ik was toen nog niet heel bekend met internet. Zo hebben we ons een beetje ingelezen. Daarna zijn we ook door het ziekenhuis begeleid en wijzer gemaakt.Waar kwam die hemofilie vandaan?
Van mij. Ik bleek draagster te zijn.Is er toen ook verder onderzoek in de familie gedaan?
Er werd ons gevraagd of we onderzoek naar het dragerschap wilden doen. Of het een spontane mutatie was of dat het eerder in de familie fout was gegaan. Dat wilden we heel graag, ook met het oog op volgende kinderen. Ik ben onderzocht en ook mijn ouders. Het bleek een spontane mutatie te zijn, mijn ouders hadden het niet.Hoe ging het in de eerst tijd na de diagnose?
We kwamen af en toe op controle, maar toen hij een jaar was begon hij heel vaak bloedingen te krijgen. Doordat hij viel of gewoon spontaan. Daarom zijn we al heel jong met profylaxe begonnen. Eigenlijk was het beleid om rond de basisschooltijd te beginnen, maar bij hem zijn we een jaar of twee eerder begonnen.Weet je waarom ze dat zo lang mogelijk willen uitstellen?
Hoe jonger ze zijn, hoe gevoeliger ze zijn voor het ontwikkelen van remmers.Toen hij nog geen profylaxe kreeg, wat moest je doen als hij viel?
Als wij zelf het idee hadden dat het een bloeding was of zou kunnen worden, moesten we naar het Sophia. Helaas gebeurde het meestal in het weekend. Dan moesten we naar de Eerste Hulp.Hebben jullie geleerd om zelf profylaxe te geven?
Ja, toen Jeffrey drie was hebben mijn man en ik ons prikdiploma gehaald en mochten we hem thuis gaan behandelen. Dat was een bevrijding, niet meer twee keer per week naar Rotterdam in de spits 's morgens vroeg. Dat deed ik altijd.Hoe waren de eerste twee jaar?
Zwaar en intensief. Toen we thuis gingen behandelen ben ik een halfjaar tot een jaar behoorlijk depressief geweest. Het was niet dat ik ergens over in zat, maar meer dat ik de laatste drie jaar moest verwerken en alles een plekje moest geven. In het begin ga je gewoon door, dat moet, maar op het moment dat het niet meer hoeft, komt het eruit.Had je dat verwacht?
Nee, helemaal niet. Het ging altijd allemaal goed, we waren zo lekker nuchter, maar ondertussen.Heb je nog extra hulp gezocht?
Ik ben niet naar een psycholoog geweest, ik heb wel antidepressiva geslikt en ik ging naar een ontspanningstherapeute. Met haar kon ik ook heel goed praten. En thuis kon ik er met mijn man ook goed over praten. De rest van de familie begreep ook wel wat er aan de hand was. Van alle kanten kreeg ik hulp om het te verwerken en ik kreeg ook de tijd om het een plekje te geven. Dat had ik ook wel nodig. Daarnaast moesten de behandelingen gewoon doorgaan.Had de hemofilie invloed op de opvoeding van Jeffrey?
Ik denk niet dat we hem anders opgevoed hadden als hij geen hemofilie had gehad. Hij heeft alle ruimte gehad.Waren er bepaalde dingen die hij niet mocht doen?
Nee, eigenlijk niet. Als hij ging skateboarden, moest hij wel een helm op en scheenbeschermers. Dat moet ieder kind eigenlijk, maar de meesten doen het niet. Dat was bij ons de grens. Hij mocht het wel doen, maar met extra bescherming.Hebben jullie nog maatregelen genomen, bijvoorbeeld in de tuin?
Ja, toen hij ging lopen hebben we rubberen tegels in de tuin gelegd. Om het risico op valpartijen en de schade die hij bij zichzelf aanrichtte te verkleinen. Daar hebben we ook subsidie van de gemeente voor gekregen.Waren jullie extra bezorgd toen hij naar de basisschool ging?
Iedere docent op de basisschool hebben we ingelicht voordat de school weer begon. Even uitleggen wat hij had. Ze kregen ook extra telefoonnummers van ons en zo. Het is een paar keer gebeurd dat hij een bloedneus kreeg en dat de juf het wel erg lang vond duren. Dan belde ze gewoon en ging ik kijken of het meeviel. Ik haalde hem op als het heel erg was, of ik diende hem op school stolling toe, zodat hij niet uit de routine viel. Dat is altijd goed gegaan.Zijn er momenten geweest dat er iets extra's gedaan moest worden?
Ongelukjes, geen grote dingen gelukkig. Zoals over de kop slaan met je crossfiets, dat moest hij vooral niet doen. Hij is wel drie keer geopereerd.De laatste operatie bijvoorbeeld, hoe ging dat in z'n werk?
Hij had een blindedarmontsteking die niet acuut was, hij stond niet op knappen. De volgende morgen zou hij worden geopereerd. Hij kreeg stollingsfactor en extra boosts. Dat begon om een uur of zes 's morgens. Ze hadden hem twee keer geprikt om te kijken of hij genoeg stolling had. Dat was nog niet goed, dus steeds een beetje erbij. Op een gegeven moment mocht hij mee voor de operatie, maar mijn man zei dat de stolling nog helemaal niet gecontroleerd was. Dat moest nu wel goed zijn, zeiden ze. Hij lag klaar voor de operatie, komt de hemofilieverpleegkundige eraan rennen … Zijn stolling was nog niet goed. Hij is uiteindelijk twee uur later dan gepland naar de operatie gegaan. Toen was het wel helemaal goed. Je moet overal zelf op letten.Hoe gaat Jeffrey om met zijn ziekte?
Hij is zeker niet nonchalant, maar het is geen kind dat zichzelf beperkingen oplegt. Dat doet hij niet.Hij doet wat hij zelf denkt dat goed is.