We proberen kinderen zo snel mogelijk te transplanteren
Jaap Groothoff is kindernefroloog en tevens hoofd van de afdeling Kindernefrologie in het AMC te Amsterdam
Wat is chronische nierinsufficiëntie?
Dat is een situatie waarbij je nieren niet goed functioneren omdat je een aandoening hebt die je nier(en) schade toe heeft gebracht die onherstelbaar is. Als je nieren niet goed functioneren, vervuilt je lichaam vanbinnen. Je nieren zijn namelijk net wasmachines. Ze verwijderen afvalstoffen en een te veel aan water en zout uit je lichaam. De mate waarin ze dit doen noem je 'de klaring'. Je kunt die klaring meten en op die manier aflezen hoe goed je nieren het doen. Als de klaring onder de 60% komt, dan zeg je dat de nier insufficiënt is. Als de nier maar een klein beetje insufficiënt is merk je daar niks van, maar kunnen er toch problemen ontstaan. Je groeisnelheid kan bijvoorbeeld afnemen en je botten kunnen worden aangetast, zonder dat je daar op dat moment iets van merkt. Ook kun je een hoge bloeddruk krijgen, wat slecht voor je hart en je vaten is, maar wat vaak zo sluipend ontstaat dat je er niets van merkt. Ook kun je heel geleidelijk bloedarmoede krijgen. Heel ernstige vormen van chronische nierinsufficiëntie worden soms pas heel laat opgemerkt omdat je telkens went aan de nieuwe situatie. Zelfs ouders hebben deze geleidelijke verandering amper door. Een kind kan een beetje sloom zijn, het kan wat moelijker gaan op school of hij of zij groeit niet zo goed.Wat zijn de meest voorkomende oorzaken van chronische nierinsufficiëntie bij kinderen?
Bij kinderen is chronische nierinsufficiëntie betrekkelijk zeldzaam. Veel zeldzamer dan bij volwassenen. De achterliggende oorzaken zijn ook anders. In 30 tot 35% van de gevallen komt het door een aangeboren afwijking van de urinewegen. Door die afwijking hebben de nieren tijdens de zwangerschap continu onder druk hebben gestaan waardoor zij een afwijkende vorm hebben gekregen. Dat komt vooral bij jongetjes voor. Dan is er een groep ziektes met een genetisch defect waardoor de nieren ziek worden. Op zich vrij zeldzame ziektes maar alles bij elkaar ook goed voor ongeveer 30%.Kun je een voorbeeld van zo'n ziekte geven?
Een voorbeeld daarvan is de autosomale recessieve cystenier. Autosomaal recessief betekent dat beide ouders drager zijn van een foutief gen dat codeert voor deze aandoening. Dan heb je 25% kans dat ze samen een kind krijgen met die ziekte. Dat kind heeft dan een volledig abnormaal gevormde buisjesstructuur van de nierfilters. Je hebt een miljoen nierfilters met een buizensysteem dat je water- en zoutregulatie beheerst. Er zit een fout in de aanmaak van die buizen, waardoor er cystes ontstaan. Dat zijn blaasjes met vocht erin. Daardoor worden die nieren heel erg groot. Geleidelijk aan gaat het nierweefsel kapot door doorwoekering. Kenmerkend is de vaak erg hoge bloeddruk die al in een vroeg stadium ontstaat. Die kinderen komen gemiddeld tussen hun vijfde en vijftiende jaar in dialyse maar soms al bij de geboorte. Daarnaast zijn er nog veel meer genetische stoornissen, zoals cystinose, een erfelijke stofwisselingsstoornis die tot chronische nierinsufficiëntie kan leiden.Kunnen auto-immuunziektes ook chronische nierinsufficiëntie veroorzaken?
Ja, dat kan, zoals in het geval van een lupus nefritis, maar dat komt meer voor bij volwassenen of wat oudere kinderen. ANCA-geassocieerde vasculitis kan ook bij tieners voorkomen, net als focale glomerulosclerose. Dat is de derde groep. Insulineafhankelijke diabetes komt daarentegen meer op de kinderleeftijd voor, maar leidt nooit tot ernstige nierinsufficiëntie. Bij volwassenen overigens wel.Over hoeveel kinderen praten we?
Als je naar chronische nierinsufficiëntie kijkt, denken we dat er zo'n achthonderd à duizend kinderen in Nederland zijn. Terminale nierinsufficiëntie, als je voor het leven afhankelijk bent van dialyse of transplantatie, krijgen ongeveer dertig nieuwe kinderen per jaar. We hebben tussen de honderdvijftig en tweehonderd kinderen die of getransplanteerd zijn of gedialyseerd worden. In dit ziekenhuis hebben we op het ogenblik tien kinderen aan de dialyse. Het merendeel van de kinderen is getransplanteerd. Een grote groep van zestig tot tachtig kinderen volgen we na transplantatie. We proberen kinderen zo snel mogelijk te transplanteren, liefst nog voordat ze in dialyse komen. Dat lukt ons steeds beter.Welke klachten horen bij chronische nierinsufficiëntie?
Dat kan heel wisselend zijn. Groeiproblemen staan op de voorgrond. Die kunnen we tegenwoordig goed behandelen met groeihormoon en andere medicijnen die de bothuishouding reguleren. Concentratieproblemen op school, de schoolprestaties en het kortetermijngeheugen gaan achteruit. Leraren moeten vaak dingen herhalen voordat kinderen het goed kunnen opnemen. Opnieuw of blijvend 's nachts moeten plassen is kenmerkend. Moeheid en jeuk zijn vaak klachten in de laatste fase. Ook kan het zijn dat je typisch uit je mond ruikt, maar een algeheel 'katerig' gevoel van moeheid, sloomheid en traag denken staan op de voorgrond. Een patiënt zei mij eens: 'Toen ik overging van gewone dialyse naar nachtelijke hemodialyse (dan boots je bijna een normale nierfunctie na), was het net of er een deken van me afviel. Ik kon beter denken, proefde dingen beter, was helder en had veel meer energie.' Die klachten sluipen erin, sommigen hebben helemaal niet door dat dat gebeurt.Waaruit bestaat de behandeling?
Aan de nierziekte zelf kun je meestal niets doen. Soms kun je de achteruitgang vertragen met ACE- remmers. En soms kun je wel iets aan de onderliggende ziekte doen, bijvoorbeeld bij cystinose. Maar meestal is bij de chronische nierinsufficiëntie de schade al aangericht en behandel je de symptomen, zoals verminderde groei en botproblemen, met medicijnen. Botproblemen ontstaan omdat je problemen krijgt met de omzetting van vitamine D, een stof die belangrijk is voor je botten. Je nieren hebben namelijk ook een hormoonfunctie. Je kunt dan een vorm van vitamine D geven die normaal door de nier gevormd wordt. Dat is een simpel medicijn.Als je nieren het niet meer doen, kun je het fosfaat uit je lichaam niet kwijt. Fosfaat is giftig voor je lichaam, slecht voor je vaten en botten. Je kunt dan fosfaatbinders geven, dat zijn simpele medicijnen die fosfaat uit de voeding halen. Ze worden soms niet vergoed omdat de minister vindt dat het geen medicijnen zijn, maar voor deze mensen is het een heel belangrijk medicijn. Het nadeel is dat je er heel veel van moet slikken, dertig tot veertig pillen per dag is niet ongebruikelijk. Je nieren maken ook het hormoon EPO aan (ook wel gebruikt als doping door sporters). Bij gebrek aan EPO krijg je ernstige bloedarmoede waardoor je EPO moet gaan spuiten. Door de nierinsufficiëntie heb je ook al bloedarmoede omdat je moeite hebt met de opname van ijzer uit de voeding. Dus moet je ook ijzer toedienen tegen de vermoeidheid.
Zijn er specifieke leefregels?
Verder moet je je dieet aanpassen als je nieren slechter worden. Om zo weinig mogelijk afvalstoffen te krijgen. Die komen vooral van dierlijke eiwitten. Die moet je dan ook zo veel mogelijk beperken als je in een vergevorderd stadium van chronische nierinsufficiëntie bent.We adviseren om zo lang mogelijk te blijven sporten en te doen wat je kunt. Maar de meeste kinderen aan de dialyse zijn te snel moe en brengen dat nauwelijks op. Een reden om dialyse te voorkomen of zo kort mogelijk te houden. Sinds 1998 kunnen kinderen niet alleen thuis buikdialyse doen maar in bijzondere gevallen ook thuis hemodialyseren zodat ze sociaal zo actief mogelijk kunnen blijven.
Wordt er tegenwoordig sneller tot een transplantatie over gegaan?
Ja, in Nederland zijn we daar heel actief in. We proberen iedereen te transplanteren voordat ze dialyse nodig hebben, de zogenaamde pre-emptieve transplantatie, en we zijn daar de laatste jaren in Nederland vrij succesvol in. Wij hebben aanzienlijk meer pre-emptieve niertransplantaties (transplantaties bij een pre-terminale nierinsufficiëntie) en levende donoren dan bijvoorbeeld België. We hebben een heel actief beleid hierin de laatste tien, vijftien jaar. We transplanteren ook steeds jongere kinderen, de jongsten zijn nu minder dan tien kg en jonger dan drie jaar.De kwaliteit van leven verbetert enorm als je niet meer afhankelijk bent van een heel belastende therapie. Je sociale leven gaat er enorm op vooruit. Ik heb onderzoek gedaan naar de langetermijngevolgen van chronische nierinsufficiëntie bij kinderen (het RICH-Q onderzoek). We hebben mensen gevolgd die in de jaren '70-'80 als kind in dialyse zijn gekomen en terminaal nierinsufficiënt zijn geworden. De overlevenden waren in 2010 gemiddeld veertig jaar oud. We hebben gekeken hoe hun leven eruitziet, wat ze kunnen en hoeveel fysieke klachten ze hebben. Ook hebben we gekeken naar hun sociale leven, of ze een partner en een baan hebben en naar het opleidingsniveau. Bij de overledenen hebben we gekeken waaraan ze zijn overleden. Alle uitkomsten hielden verband met de duur van de dialyse in het verleden. Of het ging om IQ, het hebben van een partner of vroegtijdig overlijden, alles had te maken met een lange dialyseduur in de jeugd. Hoe korter die was, hoe beter de uitkomsten waren op alle fronten! Significant.