Diabetes
Diabetes wordt ook wel suikerziekte genoemd. Het is een chronische stofwisselingsziekte waardoor je teveel suiker (ook wel glucose genoemd) in je bloed hebt. Er zijn meerdere typen diabetes, maar diabetes type 1 en diabetes type 2 komen het meest voor. Men spreekt van diabetes (mellitus) type 1 als nauwelijks of geen insuline wordt aan gemaakt door het lichaam.
Gekoppelde poli's
Diabetes
Diabetes is een chronische stofwisselingsziekte. Er zijn meerdere typen diabetes, maar diabetes type 1 en diabetes type 2 komen het meest voor. Men spreekt van diabetes (mellitus) type 1 als nauwelijks of geen insuline wordt aan gemaakt door het lichaam.
Ga naar de Diabetes poliZoekresultaten voor "Diabetes" op de Cyberpoli
Bloedplaatjesaandoeningen (ITP en CTP)
-
Een overzicht van alle bloedplaatjesaandoeningen in deze poli
Coeliakie
-
Als ze denken dat je coeliakie hebt, krijg je aanvullend onderzoek om de diagnose te bevestigen.
Craniofaryngeoom
-
Een craniofaryngeoom is een goedaardige tumor die bestaat uit cellen die een rol speelden bij de aanleg van de hypofyse. Na de aanleg van de hypofyse hadden alle overtollige cellen eigenlijk moeten verdwijnen.
-
Een craniofaryngeoom wordt meestal behandeld, omdat de tumor problemen en klachten kan veroorzaken die je ontwikkeling bedreigen. De behandeling bestaat uit meerdere onderdelen; het (deels) operatief verwijderen van het craniofaryngeoom, bestraling en medicijnen, en is voor iedereen anders.
-
De behandeling van een craniofaryngeoom is niet niks. Het is behoorlijk ingrijpend voor jou en je omgeving. En na de behandeling kan er veel veranderd zijn.
Cystic Fibrosis
-
CF is een afkorting voor de ziekte Cystic Fybrosis, ook wel mucoviscidose of taai slijmziekte genoemd. Het is een erfelijke en op dit moment nog ongeneeslijke ziekte waaraan in Nederland ruim 1200 mensen lijden.
-
Cystic Fibrosis, beter bekend als CF, is een erfelijke en (vooralsnog) ongeneeslijke ziekte waaraan in Nederland ruim 1200 mensen lijden. Het is bij blanken de meest voorkomende levensverkortende ziekte.
-
Als je CF hebt is er een gen defect waardoor een speciaal eiwit (het CFTR-eiwit) niet of nauwelijks wordt aangemaakt. Dit eiwit zorgt voor het transport van chloride ionen, die op hun beurt weer zorgen voor het transport van water en zout in en uit de cel.
-
Omdat het taaie slijm niet kan worden opgehoest hoopt het zich op in de longen. Zo ontstaan broeinesten voor bacteriën, die weer zorgen voor chronische ontstekingen. Je lichaam reageert hierop door witte bloedlichaampjes te sturen om de bacteriën op te ruimen.
-
De behandeling van CF is erop gericht problemen met de ademhaling, spijsvertering en algehele conditie te voorkomen, te verzachten of uit te stellen. Het doel is om iemand met CF een zo lang en zo normaal mogelijk leven te laten leiden. En daar komt heel wat bij kijken.
Diabetes
-
Diabetes mellitus, ook wel suikerziekte genoemd, is een ziekte waarbij je last hebt van verhoogde bloedsuikerspiegels (glucose). Er bestaan meerdere soorten diabetes. Type 1 en 2 komen het meest voor bij kinderen.
-
Je hebt de ziekte diabetes. Dat betekent dat je iedere dag moet prikken en insuline moet spuiten en dat je niet zo maar alles kunt eten wat je wilt. Leuk is anders, maar als je je goed aan de regels houdt, kun je gewoon hetzelfde doen als iedereen.
-
Op de kinderleeftijd komen diabetes type 1 en type 2 het meest voor, maar er zijn meer soorten diabetes.
-
Om zo min mogelijk last te hebben van je diabetes moet je ervoor te zorgen dat je bloedsuiker niet te hoog of te laag is, dus zo min mogelijk hypo’s en hypers. Als je al langer diabetes hebt of iemand kent met diabetes weet je dat dit een hele klus is.
-
Diabetes komt veel voor. In Nederland zijn er ruim 830.000 mensen met diabetes. De meeste volwassenen hebben diabetes type 2. Het aantal kinderen en jongeren met diabetes in Nederland wordt rond de 6000 geschat. Het merendeel hiervan (90%) heeft diabetes type 1 .
-
Om te begrijpen wat er mis is bij diabetes, is het belangrijk om te weten hoe je lichaam dan werkt.
-
Er is niet één oorzaak waardoor je diabetes type 1 of 2 krijgt. Er spelen meerdere factoren een rol en die van diabetes type 1 zijn anders dan die van type 2 diabetes.
-
De klachten hangen af van het type diabetes dat je hebt en of je er al voor behandeld wordt of niet. We zetten de meest voorkomende klachten op een rij.
-
Het stellen van de diagnose verloopt niet bij iedereen hetzelfde. De een heeft sinds korte tijd typische klachten die passen bij diabetes en die snel erger worden, de ander heeft al langer last van vage klachten die langzaam erger worden.
-
Als je een chronische ziekte hebt voor de rest van je leven, is dat niet niks. Als je jong bent regelen je ouders waarschijnlijk alles, zoals regelmatig eten, het controleren van je bloedsuiker het spuiten van insuline of instellen van je pomp en het maken van controleafspraken bij de dokter. Als je ouder wordt ga je steeds meer zelf doen.
HIV
-
Net als de meeste medicijnen kunnen hiv-remmers ook bijwerkingen geven waar je last van kunt hebben. Gelukkig wordt er veel onderzoek verricht naar hiv-remmers waardoor er tegenwoordig steeds minder bijwerkingen optreden.
-
Net als de meeste medicijnen hebben hiv-remmers ook bijwerkingen waar je last van kunt hebben.
Klinefelter
-
Mannen met Klinefelter syndroom die niet of pas op oudere leeftijd met testosteron behandeld zijn, kunnen problemen krijgen. Overgewicht komt veel voor.
-
Overzicht van symptomen, problemen en acties per leeftijdscategorie
Nieraandoeningen
-
Als je nieren meer dan zes maanden minder goed werken, heb je chronische nierinsufficiëntie. Als het nog slechter wordt, ondanks dieet en medicijnen, en je nieren helemaal niet meer werken, heb je terminale nierinsufficiëntie.
-
Afwijkingen aan nieren en urinewegen die voor je geboorte ontstaan, noemen we CAKUT (congenital anomalies of the kidney and urinary tract). Ongeveer 40% van de kinderen met nierinsufficiëntie heeft zo’n aangeboren (congenitale) afwijking van de urinewegen.
-
Als je een systeemziekte hebt, heeft je hele lichaam daar last van. Het zijn vaak ziekten die te maken hebben met de cellen in je bloed, zoals afweercellen (witte bloedlichaampjes). Omdat je nieren zo veel bloed zuiveren, kunnen deze ziekten ook schade toebrengen aan je nieren. Voorbeelden zijn lupus nefritis en diabetes mellitus (suikerziekte).
-
Ook al kan je nierziekte niet worden genezen, toch is het heel belangrijk om de gevolgen ervan te beperken.
Psychose
-
Deze middelen, die we antipsychotica noemen, hebben effect op hoe je hersenen werken. Ze grijpen in op een neurotransmitter in je hersenen, dopamine.
Schildklier
-
Als je schildklier te langzaam werkt, wordt er te weinig schildklierhormoon aangemaakt en komt er te weinig in het bloed. Je lichaam heeft dan een tekort aan schildklierhormoon. Dat noemen we hypothyreoïdie.
-
Als je schildklier te snel werkt wordt er te veel schildklierhormoon aangemaakt. Er komt dan te veel schildklierhormoon in je bloed en je lichaam. Een ander woord voor een te snel werkende schildklier is hyperthyreoïdie. De meest voorkomende oorzaak van hyperthyreoïdie is de ziekte van Graves.
Vroeggeboorte (late gevolgen)
-
Een foetus zit in het vruchtwater in een zogenaamde amnionzak (vruchtvlies) in de baarmoeder. Vruchtwater is helder en geurloos. In het begin van de zwangerschap is er nog niet veel vruchtwater, dit wordt uiteindelijk steeds meer.
-
Tijdens de zwangerschap wordt veel van het lichaam van de moeder gevraagd.