Systeemziekten

Als je een systeemziekte hebt, heeft je hele lichaam daar last van. Het zijn vaak ziekten die te maken hebben met de cellen in je bloed, zoals afweercellen (witte bloedlichaampjes). Omdat je nieren zo veel bloed zuiveren, kunnen deze ziekten ook schade toebrengen aan je nieren. Voorbeelden zijn lupus nefritis en diabetes mellitus (suikerziekte).

8.1 Lupus nefritis

Lupus nefritis is een auto-immuunziekte waarbij afweercellen in je lichaam diverse organen kunnen beschadigen. Bij drie van de vier kinderen zijn de nieren ook aangedaan. Door het neerslaan van antistoffen (immuuncomplexen) in de glomeruli (zeeflichaampjes) ontstaat een (niet zo ernstige) verdikking van de haarvaten waardoor een (wel ernstige) toename van mesangiumcellen ontstaat. De glomeruli kunnen niet goed meer filteren waardoor ze belangrijke stoffen doorlaten, zoals eiwitten. Omdat lupus overal in het lichaam klachten geeft, heb je heel veel soorten medicijnen nodig. Behalve antimalariamiddelen krijg je ook afweer onderdrukkende medicijnen zoals corticosteroïden. Maar het is een chronische ziekte die niet altijd behandeling nodig heeft.

8.2 Diabetes

Als je diabetes hebt, krijgen je nieren te veel glucose (suiker) te verwerken. En suiker is op zich al schadelijk voor de glomeruli. Omdat er meer bloed door je nieren stroomt om de suiker eruit te filteren, krijg je meer slijtage van je glomeruli en kun je last krijgen van hoge bloeddruk. De een is er gevoeliger voor dan de ander, en waarschijnlijk speelt genetische aanleg een belangrijke rol. Als je volwassen wordt, kun je chronische nierinsufficiëntie krijgen. De diabetes behandelen met insuline is de enige manier om de schade aan je nieren te beperken.