Andere oorzaken van nierbeschadiging
Er zijn zeldzame, genetische ziekten waarbij je lichaam stoffen produceert die alleen schadelijk zijn voor de nieren, waardoor je chronische nierinsufficiëntie kunt krijgen. Daarnaast zijn er syndromen waarbij door een genetische afwijking diverse organen niet goed werken, waaronder je nieren.
Dat kan ook gebeuren bij sommige stofwisselingsziekten, en bij kinderen van moeders die alcohol hebben gedronken tijdens de zwangerschap. Dat laatste noemen we foetaal alcoholsyndroom. Je vindt in dit hoofdstuk informatie over primaire hyperoxalurie, cystinose en de ziekte van Dent.
Lees voor meer informatie ook het interview van Jaap Groothoff, kindernefroloog over hyperoxalurie.
Lees voor meer informatie ook het interview van Marlies Cornelissen, kindernefroloog over cystinose.
11.1 Primaire hyperoxalurie
Bij primaire hyperoxalurie mis je het enzym in je lever dat de afvalstof glyoxylaat afbreekt. De lever verbrandt de afvalstof daarom en daarbij ontstaat oxaalzuur. Een plantaardige stof die ook in rabarber en thee voorkomt. Oxaalzuur wordt in je nieren gefilterd en uitgescheiden. Omdat je bij primaire hyperoxalurie te veel oxaalzuur krijgt, gaat het zich binden aan calcium, en dat zorgt weer voor het ontstaan van kristallen in je glomeruli en niertubuli. Die kristallen smelten samen waardoor er nierstenen ontstaan in je verzamelbuizen en nierkelken. Door nierverkalking, mechanische schade door de scherpe kristallen en schade aan je niertubulicellen door het teveel aan oxaalzuur, kun je chronische nierinsufficiëntie krijgen. Bij een van de drie patiënten kan de aanmaak van oxaalzuur worden voorkomen door dagelijks vitamine B6-pillen te slikken. En met citraat (citroenzuur) kunnen de oxaalzuurkristallen zo veel mogelijk worden opgelost. Daarnaast moet je veel water drinken om de nierinsufficiëntie zo veel mogelijk te vertragen. Een echo-onderzoek kan de kalkafzetting door de calcium-oxalaatkristallen in je nieren zichtbaar maken.Lees voor meer informatie ook het interview van Jaap Groothoff, kindernefroloog over hyperoxalurie.
11.2 Cystinose
Cystinose is een erfelijke ziekte waarbij het aminozuur cystine niet goed kan worden getransporteerd in de cellen van je lichaam. Dat komt omdat je te weinig cystinosine hebt in de lysosomen van je cellen. Lysosomen breken de gifstoffen af en gooien ze uit je cellen. Als je te weinig cystinosine hebt, kan de cystine niet uit de cel waardoor er kristallen in je nieren en andere organen ontstaan. Hierdoor kunnen je nieren niet werken. Hoe de nierschade precies ontstaat is nog niet duidelijk. Met het medicijn cysteamine kun je het ophopen van cysteamine verminderen en de achteruitgang van je nierfunctie vertragen.Lees voor meer informatie ook het interview van Marlies Cornelissen, kindernefroloog over cystinose.