Medische informatie Cystic Fybrosis
CF is een afkorting voor de ziekte Cystic Fybrosis, ook wel mucoviscidose of taai slijmziekte genoemd. Het is een erfelijke en op dit moment nog ongeneeslijke ziekte waaraan in Nederland ruim 1200 mensen lijden.
Als je CF hebt, mis je een bepaald eiwit (het CFTR-eiwit) dat het transport van water en zout in en uit de cel regelt. Daardoor krijg je een overschot aan zout in de cellen. Overal in je lichaam zitten klieren die slijm maken. Dat slijm zorgt voor de afvoer van afvalstoffen, virussen en bacteriën. Door een teveel aan zout en een tekort aan water wordt het slijm heel erg dik en taai. Het dikke taaie slijm zorgt voor verstoppingen en slijmophopingen in het hele lichaam. In de longen bijvoorbeeld worden door de hoge concentratie aan zout, bacteriën niet of onvoldoende opgeruimd. Het DNA uit deze bacteriën maakt het dikke slijm nog eens extra taai. Het taaie slijm verstopt de luchtwegen en klieren waardoor er chronische ontstekingsreacties en infecties ontstaan.
Het ziektebeeld van CF is behoorlijk complex. Je kunt problemen hebben met je longen, maagdarmkanaal, lever en galwegen, keel-neus-oren en alvleesklier. Daarnaast kun je diabetes mellitus krijgen en onvruchtbaar zijn. De behandeling is gericht op het bestrijden en voorkomen van klachten. Naast antibiotica, luchtwegverwijders, slijmverdunners en een aanvulling van pancreasenzymen worden ook fysiotherapie, sport beweging en een aangepast dieet voorgeschreven.
Hieronder is een overzicht van de 10 meest gestelde vragen uit de rubriek veel gestelde vragen (FAQ).