Wat zijn de kenmerken van NF1?

NF1 is een syndroom of multisysteemziekte. Dat betekent dat er meerdere organen mee kunnen doen, zoals je hersenen, zenuwen, huid en ogen.

Het meest opvallende kenmerk van NF1 zijn de neurofibromen. Dit zijn goedaardige gezwellen (tumoren) die uit het omhulsel (kapsel) van je zenuwen groeien. Ze kunnen over je hele lichaam zitten. De eerste huid-neurofibromen krijg je meestal rond je tiende levensjaar. Soms kan een neurofibroom op een zenuw drukken en dat kan zenuwpijn geven of een verdoofd gevoel.

Andere veelvoorkomende kenmerken zijn: café-au-laitvlekken op je huid, sproeten in je oksels en/of liezen (freckling), skeletafwijkingen, oogproblemen en leer- en gedragsproblemen. Ook heb je iets meer kans op het krijgen van epileptische aanvallen. Wat ook veel voorkomt zijn geelbruine bolletjes in de ogen, de zogenaamde Lisch noduli. In principe heb je daar geen last van, je kunt er gewoon mee zien. Ook gedragsproblemen, sociaal-emotionele problemen of leerproblemen komen veel voor. Net als een houterige motoriek (beweging) of problemen met praten.

Niet alle kenmerken heb je al bij je geboorte. Sommige krijg je pas tijdens je kinderleeftijd of in de puberteit. Als je volwassen bent kun je nog andere gezondheidsproblemen krijgen, zoals een grotere kans op bepaalde vormen van kanker.

Hoeveel klachten je hebt, is voor iedereen anders, zelfs binnen één familie. Dit hangt onder andere af van je leeftijd en welke mutatie van het NF1-gen je hebt. De aandoening kan mild verlopen maar soms ook ernstige complicaties geven. Helaas is niet goed te voorspellen hoe NF1 zich bij jou gaat ontwikkelen.

Wanneer beginnen de problemen bij een kind met NF1?

Vroeger zeiden ze: ‘je wordt geboren met vlekken en in de puberteit krijg je pas problemen’. Ik denk niet dat dat zo is. De ‘koffie en melkkleurige vlekken en sproetjes’ zijn vooral kenmerkend bij jonge kinderen, maar het effect op de ontwikkeling kan heel erg verschillen. Het ene kind heeft moeite met leren lopen en het andere kind krijgt leerproblemen pas later op de basisschool. De huid-neurofibromen komen vooral op jongvolwassen leeftijd voor, maar op andere leeftijden kan ook.

Je kunt dus niet voorspellen hoe het beloop van NF1 zal zijn?

Het belangrijkste is dat je geen voorspellingen kunt doen. Het aantal vlekken voorspelt niet of je wel of niet of je leerproblemen krijgt of een tumor of dat je meer problemen krijgt als je volwassen bent. Het is wel belangrijk om te weten waar je op moet letten en waar je terechtkunt met je klachten. Als behandelaar moeten we dus niet alleen kijken waar je nu last van hebt, maar ook bedenken dat het over vijf jaar weer anders kan zijn. Dus die zorg moet de patiënt wel geboden worden.

Rianne Oostenbrink is kinderarts op de poli algemene kindergeneeskunde in het ErasmusMC, locatie Sophia Kinderziekenhuis.