Link tussen ADHD en hoofdpijn
Esther (17) heeft al een paar jaar hoofdpijn.
Wanneer begonnen je hoofdpijnklachten?
Ongeveer tweeëneenhalf jaar geleden. Ik had zo nu en dan hoofdpijn, een à twee keer in de week. Ik stond er niet mee op, het kwam geleidelijk op gedurende de dag.
Had je een idee waar het door kwam?
Ik schoof het een beetje af op school. Ik zat in de derde van de mavo, een jaar voor mijn eindexamen. Ze zeggen dat dat het zwaarste jaar is.
Beschrijf de hoofdpijn eens?
Als ik bukte was het drukkend en als ik stond kloppend. De hoofdpijn zat vooral voorin mijn hoofd en rond mijn ogen. Ik was er niet misselijk bij. ’s Avonds was het ’t ergst. Als het heel erg was, nam ik nurofen. Paracetamol en ibuprofen werkten bij mij niet. Soms ging ik gewoon slapen. Dat werkte ook goed.
Wat voor effect had dit op je dagelijks leven?
Ik ging gewoon door totdat ik ziek werd en ik verplicht rust moest nemen. Dan werd ik ziek, grieperig en moe.
Veranderde de hoofdpijn?
Het werd steeds erger. Op een gegeven moment had ik bijna om de dag hoofdpijn. In het weekend was het minder en door de weeks weer erger. Het is ook wel eens voorgekomen dat ik het een week lang had.
Wat deed je als je heel erge hoofdpijn had?
Dan ging ik in bed liggen. De gordijnen dicht, en liever geen geluid. Dat doe ik nu nog wel eens als ik een hoofdpijnaanval heb. Dan komt mijn hoofd tot rust. Dan sta ik de volgende dag zonder hoofdpijn op.
Wanneer gingen jullie naar de huisarts?
Op een gegeven moment waren mijn ouders mijn geklaag zat. Ik had toen drie à vier keer week hoofdpijn. Ik moest mijn ogen laten opmeten, maar daar kwam niks uit. Ik moest ook stoppen met mijn medicijnen. Ik slikte de anticonceptiepil en hooikoortstabletjes, en ik gebruikte neusspray en oogdruppels. Ik ben drie maanden gestopt daarmee, maar de hoofdpijnklachten bleven. Toen ben ik maar weer begonnen met de pil. De huisarts dacht ook nog dat het aan mijn telefoon lag. Dat mijn ogen te veel belast werden en dat ik daar hoofdpijn van kreeg. Ik vond zelf van niet. Ik kijk wel veel op mijn telefoon, maar ik luister vooral.
Wat deed je toen?
Ik ging naar een andere huisarts en die stuurde mij door naar de kinderneuroloog. Dat was een vrij kort bezoek. De neuroloog zei dat ongeveer 85% van de jongeren hoofdpijnklachten heeft. Ze keek alleen in mijn ogen met een lampje en verder onderzoek werd niet gedaan. Ik voelde me totaal niet gehoord. Ik ben er maar één keer geweest, en daarna werd ik doorverwezen naar Cognito Praktijk. Ik dacht dat ik naar een expertisecentrum voor hoofdpijn ging, maar het was een psychologenpraktijk. Ik was eerst heel verontwaardigd. Ik kreeg de indruk dat ze dachten dat het vooral tussen mijn oren zat.
Hoe ging het bij Cognito?
Na veel gesprekken en behandelingen kwam ook ADHD ter sprake, maar ze wilden eerst kijken of de methodes die ze aanboden werkten. Na een tijdje werd ik toch getest en ik had inderdaad ADHD. Dat wisten we eigenlijk ook wel. Mijn vader en broertje zijn ook gigantisch druk. Ik ben ervan overtuigd dat de hele familie van mijn vaderskant ADHD heeft. Van ons drieën ben ik nog de rustigste. Daarom is het in ons gezin ook niet zo opgevallen. Ik kreeg die dag ook een IQ-test en na een paar dagen kwam de uitslag.
Wat kwam eruit?
Dat mijn hoofdpijn te maken had met mijn ADHD. In het vervolggesprek kreeg ik uitleg over medicijnen en behandelmogelijkheden. Er werd ook uitgelegd wat de link is tussen hoofdpijn en ADHD. Normaal gesproken heb je een filter dat bepaalde prikkels wel en bepaalde prikkels niet doorlaat. Mijn filter laat alle prikkels van buitenaf door en houdt er geen tegen, zodat mijn hoofd zo vol zit dat ik daar hoofdpijn van krijg. Ik heb nu medicijnen en daardoor wordt mijn hoofd rustiger. Ik heb nu minder last van hoofdpijn, en ik kan me ook beter concentreren.
Welke medicijnen krijg je?
Methylfenidaat. Ik begon met 20, daarna 30 en nu zit ik op 40 mg. Ik ben heel trouw in het innemen. Dat doe ik iedere dag. Ik hoop wel dat ik het niet meer in het weekend hoef te slikken. Dan wil ik gewoon mijn drukke zelf zijn.
Heb je last van bijwerkingen?
Ja, mijn eetlust is wat weg. Ik moet opletten dat ik niet vergeet te eten. Mijn hongersignaal staat uit, dus dat merk ik niet zo goed. Met mijn gewicht gaat het goed, ik val niet af.
Heb je nog andere behandelingen gehad?
Ja, een soort meditatieoefeningen. Maar ik ben niet zo’n zweverig type, dus dat heeft niet geholpen. Ik heb ook ademhalingstechnieken geprobeerd, maar dat hielp ook niet. Ik moest me inbeelden dat ik op andere plekken was, maar dat lukte me niet. De stoplichtmethode werkte wel. Als de hoofdpijn nog te doen is, is dat ‘oranje’. Waar ik vroeger doorging, leerde ik nu verplicht rust nemen, dat deed ik eerst niet. Dan schoot het wel eens door naar ‘rood’. Dat moest ik proberen te vermijden, want in ‘rood’ kan ik er niks meer aan doen en in oranje nog wel. Ik heb nog een leuke behandelmethode gehad. Op een ballon zitten. Ik moest me leren te ontspannen. Als je op een ballon gaat zitten, knapt deze meestal, maar niet als je ontspannen bent. Dat moest ik ook thuis doen. Als iemand vroeg welke behandelingen ik kreeg, kon ik er bijna niet serieus over vertellen. Ik vond het vooral heel grappig. Uiteindelijk ben ik vier maanden bij Cognito geweest.
Hoe vaak moet je nog op controle?
Eens in het halfjaar. De bijwerkingen van de medicijnen moeten niet groter worden dan de voordelen. Dat houden ze goed in de gaten. Ik heb last van mijn eetlust en van druk op mijn borst, maar dat kan geen kwaad. Mensen leggen de link snel met hun hart, maar dat is bij mij niet aan de orde.
Hoe vind je dat het nu gaat?
Wel goed, maar ik ben nog steeds heel druk. Met de hoofdpijn gaat het wel goed.
Ben je nu hoofdpijnvrij?
Nee, dat nog niet. Ik heb nog wel hoofdpijnaanvallen, maar nu maar een à twee keer in de week, en dan vooral ’s avonds. En dan ga ik gewoon slapen. Dus dan gebruik ik niks tegen de hoofdpijn. Ik ga waarschijnlijk altijd wel iets van hoofdpijn houden. Maar ik ben nu allang blij, want zo is het wel te reguleren.
Wat doe je nu voor opleiding?
Mbo-onderwijsassistent. Ik loop nu twee dagen in de week stage, de andere dagen ga ik naar school. Ik vind de studie heel leuk.
Doe je iets aan sport?
Op dit moment niet. Ik heb tot mijn zestiende jaar aan atletiek gedaan. De atletiekbaan is wel nog echt mijn plek. Ik ben er nu nog steeds vaak om te helpen en dingen te doen. Ik had trouwens met het sporten geen last.
Heb je veel school gemist vanwege de hoofdpijn?
Heel vaak, dat kwam vooral door de afspraken met de psycholoog. Ik heb me ook vaak ziek moeten melden door de hoofdpijn. Toen ben ik met school om de tafel gaan zitten en heb ik een aangepast rooster gekregen. Die gesprekken heb ik allemaal zelf gevoerd. Ik ben wat dat betreft best zelfstandig.
Wisten jouw klasgenoten van je hoofdpijn?
Ja, we moesten een presentatie over onszelf geven. Mijn klasgenoten hadden er wel begrip voor dat ik er af en toe niet was.
En je vriendinnen?
Ik heb uitgaansvrienden, schoolvrienden en een paar losse vriendinnen. Die weten het wel. Ik ga graag naar tentfeesten, ook al heb ik hoofdpijn. Die feesten zijn er niet vaak, maar ik ga wel. Dat is het eigenwijze aan mij. Ik ga gewoon door. De dag erna neem ik rust.
Heeft de hoofdpijn impact gehad op je dagelijks leven?
Ja, dat denk ik wel. Heel vaak vroeg een vriendin om iets te gaan doen en dan kon ik niet altijd. Ik denk ook dat ik er meer op school uit had kunnen halen. Ik heb ook wel eens een hele week lang hoofdpijn gehad. Dat was tijdens carnaval. Mijn moeder zei dat ik nurofen mocht nemen en kijken of ik het vol kon houden, anders kwamen ze me ophalen. Het is me gelukt om het vol te houden. De week erna was ik ziek. Ik had koorts en ik was moe. Ik weet dat ik ziek word als het druk is en ik door blijf gaan.
Ga je daar nu anders mee om?
Nee, ik heb er niks van geleerd wat dat betreft. Ik ga gewoon door, want als ik een dag ziek ben, nou ja, dat is best. Ik wil mijn leven leiden zoals ik dat wil en ik ga gewoon door.
Dus je wilt niet inleveren?
Nee, maar zo heel vaak is dat niet hoor. Ik ga vooral naar die tentfeesten, en naar carnaval en dit jaar voor het eerst naar Paaspop. Dus dat valt wel mee.
Doe je nog wat naast je studie?
Op dit moment werk ik in een winkel, ik pas op en in de vakanties doe ik animatie. Ik heb nooit afgezegd vanwege hoofdpijn.
Denk je dat de hoofdpijn in de toekomst ook een rol in je leven zal spelen?
Nee, ik denk het niet, ik ben het gewend. Het zal nooit helemaal weggaan, maar afnemen zal het nog wel. Hoe minder het wordt, hoe beter. Dat is al een heel voordeel.
Wat wil je later worden?
Ik wilde altijd juf worden, maar sinds Cognito lijkt psychologie mij ook wel wat. Ik vind het fijn om mensen te helpen. Als er iets is, komen vrienden ook altijd naar mij toe. Bij het uitgaan let ik altijd op iedereen, ik zorg dat ze goed thuiskomen. Ik drink niet zo veel, ik kan gek doen zonder alcohol.
Wat zou jij andere jongeren met langdurige hoofdpijnklachten als advies mee willen geven?
Weet dat je het niet verzint, ook al zeggen anderen dat het tussen je oren zit. De klachten zijn voor jou echt. Luister goed naar je lichaam, en dan komt er hopelijk wat uit.