Links
Interessante links en literatuur over hoofdpijn.
Literatuur
Migraine is geen hoofdpijn
Hans Carpay neuroloog; www.uitgeverijbrooklyn.nl; ISBN 978 94 92754 431. Toegankelijk geschreven boek over migraine dat op een overzichtelijke manier deze veelvoorkomende ziekte in al zijn facetten behandelt. Een aanrader.
Websites
Vereniging van Nederlandse Hoofdpijn Centra
Op de site van de Vereniging van Nederlandse Hoofdpijn Centra, VNHC, kun je meer informatie vinden over deze vereniging en de erbij aangesloten hoofdpijncentra. De VNHC bestaat momenteel uit bijna vijftig hoofdpijncentra verdeeld over het hele land. In deze centra zijn neurologen met als speciaal aandachtsgebied hoofdpijn werkzaam.
Hoofdpijnnet
Hoofdpijnnet bestaat sinds 1981 en is de landelijke vereniging voor mensen met ernstige hoofdpijnklachten. De vereniging zet zich in voor betere hoofdpijnzorg, voorziet leden van informatie en biedt steun en lotgenotencontact.
Nederlandse Hoofdpijn Vereniging
Een groot deel van de Nederlandse bevolking heeft regelmatig te maken met hoofdpijn. Voor hen is het goed om te weten dat hoofdpijn de interesse heeft van veel professionals, die verenigd zijn in de Nederlandse Hoofdpijn Vereniging (NHV). De vereniging telt ruim 125 leden (onder anderen neurologen, artsen en psychologen). Door hun krachten te bundelen, vormen zij een autoriteit op het gebied van hoofdpijn onderzoek en –advies.
Headachereliefguide.com
Een Engelse hoofdpijnwebsite waar heel leuk staat uitgelegd wat hoofdpijn is en wat je eraan kunt doen. De site is vooral op tieners gericht en bestrijkt het hele spectrum van kennis, ervaring en controle van vooral migraine.
The Migraine Clinic
The Migraine Clinic (‘TMC’) is opgericht om specialistische migrainezorg toegankelijk te maken om de impact van migraine in Nederland te verminderen. Om de toegankelijkheid zo groot mogelijk te maken, gaat TMC maximaal gebruikmaken van digitale zorg zoals online consulten. Je huisarts kan jou doorverwijzen via zorgdomein of een verwijsbrief sturen naar info@themigraineclinic.org. Nadat de verwijzing is ontvangen, nodigt de kliniek je uit om een afspraak te maken.
Cognito Praktijk
Cognito Praktijk is een kleinschalige ggz-instelling die behandeling biedt aan kinderen, jeugdigen, ouders en verzorgers, adolescenten en volwassenen met psychische en psychiatrische problemen. Zij behandelen ook kinderen en jongeren met hoofdpijnklachten, waarbij niet zozeer naar de oorzaak van een klacht wordt gekeken, maar naar de gevolgen die deze klacht heeft op iemands leven. Met behulp van een op maat gesneden behandeling wordt getracht die gevolgen zo veel mogelijk te beperken.
Fitkids
Fitkids verzorgt een fitness- en oefenprogramma voor kinderen van zes tot achttien jaar met een chronische ziekte, beperking of langdurige aandoening. De kinderen trainen en bewegen gedurende een halfjaar tot een jaar onder begeleiding van een (kinder)fysiotherapeut. In groepsverband worden allerlei soorten sport en spel gedaan. Tenzij je arts dit geen goed idee vindt, is bewegen cruciaal voor controle over je hoofdpijn.
Door te bewegen ‘bouw’ je nieuwe ‘snelwegen’ (bloedvaten) in je lichaam waardoor zuurstof en andere belangrijke voedingsstoffen efficiënter de zenuwcellen in je hersenen kunnen bereiken. Als gevolg daarvan helpt lichaamsbeweging eigenlijk om nieuwe zenuwcellen in je hersenen aan te maken, zenuwcellen gezond te houden en ze beter te laten werken, zelfs in tijden van stress. Bovendien zorgt lichaamsbeweging ervoor dat je lichaam zijn eigen pijnstillende medicijnen (endorfines) aanmaakt! Lichaamsbeweging helpt ook een bekende risicofactor voor migraine te voorkomen: overgewicht. Om al deze redenen is lichaamsbeweging een krachtig middel om de migrainestorm onder controle te krijgen.
Stichting Beat the Beast
Stichting Beat the Beast is opgericht door initiatiefneemster Sterre Zwartscholten die zelf al ruim acht jaar aan clusterhoofdpijn lijdt. Dit heeft haar leven drastisch veranderd. Omdat er nog steeds nog weinig bekend is over deze ernstige aandoening en ook nog weinig organisaties zijn die zich inzetten voor onderzoek naar clusterhoofdpijn is zij tot dit initiatief gekomen. Stichting Beat the Beast zet zich o.a. in door evenementen te organiseren om zo geld op te halen voor onderzoek.
Detox app
Deze app is bedoeld om je te ondersteunen tijdens de periode waarin je geen pijnstillers mag gebruiken voor jouw hoofdpijnklachten, bijvoorbeeld om tot een juiste diagnose te komen of van een overmatig gebruik van pijnstillers af te komen. De ondersteuning via de app komt niet in de plaats van de begeleiding door het hoofdpijncentrum maar is bedoeld als aanvulling. De app zelf kun je zelf downloaden in de appstore (voor IOS) en playstore (voor android) onder de naam Detox. Het hoofdpijncentrum waar je onder behandeling staat of jouw neuroloog of verpleegkundig hoofdpijnspecialist kan je hier meer over vertellen. Als zij denken dat het voor jou zinvol is deze app te gebruiken, krijg je een code waar mee je de app kan activeren.