Coeliakie
Coeliakie is een chronische darmziekte waarbij je dunne darm overgevoelig is voor het eiwit gluten, dat zit in de graansoorten tarwe, rogge, haver, spelt, kamut en gerst. Overgevoeligheid voor een voedingsproduct noemen we voedingsintolerantie. Hoe coeliakie precies ontstaat weten we (nog) niet, maar wat we wel weten is dat het niet overgaat. Als je overgevoelig bent voor gluten zul je dat de rest van je leven blijven.
Zoekresultaten voor "Coeliakie" op de Cyberpoli
Buikpijn
-
Als je vaak last van buikpijn hebt, is het verstandig om een afspraak te maken met je huisarts of de kinderarts voor verder onderzoek en eventuele behandeling.
-
Aanhoudende of chronische buikpijn komt veel voor bij kinderen en jongeren (10-19%).
-
Functionele buikpijn is buikpijn die je al lang hebt, zonder dat er lichamelijke problemen zijn die de klachten verklaren.
Coeliakie
-
Coeliakie is een veelvoorkomende aandoening die op alle leeftijden kan voorkomen. Als je coeliakie hebt kunnen je darmen geen gluten verdragen. Het wordt niet altijd ontdekt. Naar verwachting heeft één op de honderd kinderen coeliakie.
-
Coeliakie is een chronische darmziekte waarbij je dunne darm reageert op het eiwit gluten, dat zit in de graansoorten tarwe, rogge, spelt, kamut en gerst.
-
Als je coeliakie hebt is je dunne darm beschadigd. Dat komt door een afweerreactie van je afweersysteem. Je afweersysteem beschermt je tegen lichaamsvreemde stoffen (indringers zoals bacteriën en virussen) zodat je niet ziek wordt.
-
Je kunt coeliakie ontwikkelen als je er erfelijke aanleg voor hebt, maar dat hoeft niet. Wie het wel of niet krijgt en waarom of wanneer, is niet duidelijk. Wel weten we dat omgevingsfactoren een rol spelen.
-
Als ze denken dat je coeliakie hebt, krijg je aanvullend onderzoek om de diagnose te bevestigen.
-
Coeliakie komt vaak voor, zowel bij kinderen als volwassenen. Eén à twee op de honderd kinderen heeft het, maar we denken dat het er veel meer zijn, alleen is bij hen de diagnose nog niet gesteld.
-
Als het slijmvlies van je dunne darm is beschadigd (vlokatrofie) verloopt de vertering en opname van voedingsstoffen anders. Als voedingsstoffen niet goed worden opgenomen, noemen we dat malabsorptie. Hierdoor ontstaan er tekorten en door de tekorten ontstaan klachten.
-
Als je geen voedingsmiddelen met gluten eet, kan je darmwand zich herstellen en verdwijnen de klachten. Je moet dus een strikt glutenvrij dieet volgen.
Diabetes
-
Om zo min mogelijk last te hebben van je diabetes moet je ervoor te zorgen dat je bloedsuiker niet te hoog of te laag is, dus zo min mogelijk hypo’s en hypers. Als je al langer diabetes hebt of iemand kent met diabetes weet je dat dit een hele klus is.
IBD
-
Als je met klachten die passen bij IBD bij de huisarts komt, dan word je meestal doorgestuurd naar de kinderarts of kinderarts-maag-, darm- en leverziekten.