Medische informatie Coeliakie
Coeliakie is een veelvoorkomende aandoening die op alle leeftijden kan voorkomen. Als je coeliakie hebt kunnen je darmen geen gluten verdragen. Het wordt niet altijd ontdekt. Naar verwachting heeft één op de honderd kinderen coeliakie. Erfelijke aanleg is één van de factoren die een rol spelen bij het ontwikkelen van coeliakie. Hierdoor kunnen meerdere personen in een familie het hebben.
Gluten (een groep eiwitten) is een bestanddeel van tarwe, rogge, gerst, spelt, kamut en kan ook in haver zitten. Het zit in veel alledaagse voedingsmiddelen. De inname van gluten veroorzaakt afweerreacties waardoor het slijmvlies van je dunne darm ontstoken en beschadigd raakt. Het slijmvlies bekleedt de darmvlokken die van groot belang zijn voor de opname van voedingsstoffen. Bij onbehandelde coeliakie gaan uiteindelijk je darmvlokken kapot en verdwijnen ze, waardoor een groot deel van de voedselopname niet plaats kan vinden. Hierdoor krijg je een tekort aan o.a. vitamines, ijzer en kalk waardoor klachten als diarree of verstopping, vermagering, vermoeidheid, bloedarmoede of botontkalking ontstaan.
Coeliakie is een levenslange aandoening die goed te behandelen is met een levenslang glutenvrij dieet.
Hieronder is een overzicht van een aantal gestelde vragen uit de rubriek veel gestelde vragen (FAQ).
Coeliakie is een levenslange aandoening die goed te behandelen is met een levenslang glutenvrij dieet.
Hieronder is een overzicht van een aantal gestelde vragen uit de rubriek veel gestelde vragen (FAQ).
- Wat is Dermatitis herpetiformis?
- Heeft gluten iets te maken met autisme?
- Een biopsie, hoe verloopt dat?
- Is voor het stellen van de diagnose coeliakie een dunne darmbiopsie echt noodzakelijk?
- Zit er gluten in medicijnen?
- Kun je over coeliakie heengroeien?
- Kan je door iemand te zoenen gluten binnenkrijgen?