Hoe wordt coeliakie behandeld?

Als je geen voedingsmiddelen met gluten eet, kan je darmwand zich herstellen en verdwijnen de klachten. Je moet dus een strikt glutenvrij dieet volgen. Het is erg belangrijk om je goed aan het dieet te houden, zodat je dunne darm ook volledig de kans krijgt om te herstellen. Dan verdwijnen de klachten en herstelt de lengtegroei zich, bij de een gaat dat sneller dan bij de ander.

Het dieet bij coeliakie

Maar glutenvrij eten is niet altijd makkelijk, in heel veel voedingsmiddelen zit gluten, ook als je het niet verwacht. Het kan dus gebeuren dat je per ongeluk toch wat gluten binnenkrijgt, waardoor je darmwand weer geïrriteerd kan raken. De meeste kinderen krijgen niet direct klachten, maar sommigen wel. Voor beide groepen is het belangrijk om helemaal geen gluten te eten. Het is dus niet zo dat als je geen klachten hebt je wel tegen een beetje gluten kunt. Een beetje smokkelen met je eten is echt niet verstandig, ook als je er niets van merkt. Je krijgt beschadigingen aan je darmwand en vroeg of laat komen de klachten weer terug.

Het is dus niet makkelijk, een strikt glutenvrij dieet, want je moet altijd goed op de verpakking kijken of een product glutenvrij is. En dan nog moet je oppassen. In heel veel etenswaren zit een heel klein beetje zetmeel en dat is vaak gemaakt van granen. Dat zie je op de verpakking bijvoorbeeld staan als 'tarwezetmeel'. Fabrikanten gebruiken dit zetmeel om hun producten samen te voegen. Staat er zetmeel op een etiket, dan kan het wel. Zolang er geen tarwe voor of achter staat, of met haakjes erachter (gluten) bijvoorbeeld.
De regel blijft, als je zeker wilt weten of iets glutenvrij is, bekijk dan de ingrediëntenlijst.

Een diëtist kan jou ook helpen om die lijst te leren lezen en kan je bijvoorbeeld laten zien welke chips wel en welke chips geen gluten bevat en je vertellen hoe jij er zelf achter kunt komen welke chocoladevlokken wel en welke geen gluten bevat, want die bestaan allebei. En een diëtist kan ook met je meedenken wat goede tussendoortjes zijn en wat je in de pauze kunt kopen als je met je klasgenoten naar een supermarkt wilt.

Doordat coeliakie veel voorkomt, hebben veel winkels schappen met glutenvrij voedsel. Ook restaurants houden er meer rekening mee, heel soms staat op de menukaart of een gerecht glutenvrij is. Maar zeg het altijd tegen de kok, zodat ze er rekening mee kunnen houden.

Wat kan wel en niet?

Om het wat makkelijker te maken vind je op de website van de Nederlandse Coeliakie Vereniging een overzicht wat je wel en niet kunt eten.

Controle

Regelmatige controle, in ieder geval jaarlijks, door je behandelend kinderarts en een diëtist is belangrijk. Bij de dokter wordt je lichamelijke conditie en ontwikkeling goed in de gaten gehouden. Af en toe wordt je bloed onderzocht om te controleren of je ijzergehalte in orde is en of er nog coeliakie-antistoffen aantoonbaar zijn.

De dietist bespreekt samen met jou het glutenvrije dieet. Dat dieet betekent vaak een hele omschakeling in het dagelijks leven. Je ontbijt, je lunch, je avondeten…. Alles moet glutenvrij. Ook op school, op feestjes en als je uit eten gaat. Dit is niet voor iedereen even gemakkelijk en je mag daar best hulp bij vragen. Iemand die daar goed bij kan helpen, is een dietist. Een dietist die gespecialiseerd is in het glutenvrij dieet kan jou meer uitleggen over wat je wel en niet kunt eten. Hij of zij kan je leren hoe je etiketten kunt lezen zodat je zelf kunt bepalen of je iets wel of niet kunt eten. Zo’n dietist kan ook met je meedenken over hoe je je dieet gezonder kunt maken. Gluten uit je voeding halen is al best moeilijk, maar je wilt natuurlijk ook dat je de glutenvolle producten die je nu weg moet laten, op een gezonde manier kunt vervangen en dat je voldoende voedingsstoffen binnenkrijgt.
Heb je vragen over je voeding? Dan kun je deze voorleggen aan de dietisten in het panel.
Wil je graag een dietist in de buurt bezoeken die verstand heeft van het glutenvrije dieet? Kijk dan op de website van de NCV