Tumor in het gebied van de hypofyse

De hypofyse is een kleine klier die in een holte van je schedel ligt, onderaan je hersenen, achter je ogen. Dit gebied noemen ze ook wel ‘het Turkse zadel’. De hypofyse bestaat uit twee kwabben, een voorkwab en een achterkwab. De achterste kwab zit met een soort steel vast aan de hypothalamus, die net boven de hypofyse ligt.

De hypofyse 'verbindt' je zenuwstelsel met je hormonale stelsel en speelt een belangrijke rol bij je hormoonhuishouding. Er zijn verschillende tumoren die daar kunnen ontstaan, het craniofaryngeoom komt het meest vaak voor.

Klik hier voor een overzicht van de soorten tumoren die in de buurt van de hypofyse bij kinderen kunnen voorkomen.

Craniofaryngeoom

Een craniofaryngeoom is een laaggradige tumor die aan de hypofyse vastzit. Hij ontstaat tijdens het begin van de zwangerschap uit cellen die een rol spelen bij de aanleg van de hypofyse. Je wordt er waarschijnlijk al mee geboren. Na de aanleg van de hypofyse hadden die cellen eigenlijk moeten verdwijnen, maar dat is niet gebeurd. Omdat een craniofaryngeoom op een vervelende plek groeit en klachten kan geven, moet je wel behandeld worden.
Je krijgt vaak pas later klachten, tussen je vijfde en veertiende jaar, maar veel later kan ook. De klachten hangen af van de grootte van de tumor en van waar hij zit. De tumor kan je oogzenuwen, hypofyse en hypothalamus bedreigen. De hypofyse is een kleine klier die onderaan je hersenen ligt, achter je ogen. De hypothalamus ligt daar vlakbij, iets hoger. De hypofyse regelt samen met de hypothalamus je hormoonhuishouding, een ingewikkeld systeem dat ervoor zorgt dat heel veel processen in je lichaam werken. De klachten die je krijgt hebben dus vaak te maken met een verstoorde hormoonhuishouding.
Op de Cyberpoli craniofaryngeoom is meer te lezen over deze tumor.

Tumor in sella regio
Tumor in gebied van de hypofyse, ook wel het Turkse zadel genoemd
Hypofyse adenoom
Hypofyse carcinoom
Craniofaryngeoom (gr I) Graad I
Granulaircel tumor van de neurohypofyse (gr I) Graad I