Sikkelcelziekte op reis
Ga je op reis? Denk van te voren aan:
- de aanbevolen vaccinaties
- malariamedicatie (in gebieden waar malaria heerst)
- de standaardmedicijnen die je inneemt voor je sikkelcelziekte
- pijnstillers (in ieder geval paracetamol en diclofenac)
- een antibioticakuur
Tijdens je verblijf is het belangrijk dat je:
- je medicijnen niet vergeet te nemen, ook al wordt door anderen gezegd dat je kunt stoppen.
- jonger dan 12 jaar: je antibiotica (Broxil) blijft doorslikken,
- ouder dan 12 jaar: je antibiotica op indicatie slikt
- veel extra vocht drinkt (2 à 3 liter per dag)
- infecties en wondjes voorkomt: was je handen en draag schoenen
- je jezelf direct na het zwemmen afdroogt en eventueel een badjas aantrekt. Zorg dat je niet afkoelt!
- een koude en vochtige omgeving vermijdt.
- Je kunt over het algemeen een crisis proberen te voorkomen door je warm te houden, veel te drinken en weinig tot geen alcohol te gebruiken.
-
Sikkelcelziekte is een erfelijke bloedziekte die veroorzaakt wordt door een afwijkende bouw van het hemoglobine in de rode bloedcel. Hemoglobine is een eiwit dat in de rode bloedcel zit. Het is belangrijk voor het zuurstoftransport in je lichaam.
-
Sikkelcelziekte is een erfelijke ziekte. Het erfelijk materiaal (het DNA) bevindt zich op de chromosomen.
-
Sikkelcelziekte komt overal voor, maar voornamelijk in Afrika en de landen waar veel mensen wonen die oorspronkelijk uit Afrika komen. Vooral uit gebieden waar al van oudsher malaria heerst.
-
De problemen die kunnen ontstaan bij sikkelcelziekte worden niet alleen veroorzaakt door de sikkelcellen, ook de veranderde werking van de bloedvaatwand speelt een rol.
-
Hoeveel klachten je hebt verschilt van persoon tot persoon. Omdat de klachten afhankelijk zijn van verschillende factoren zoals: het type sikkelcelziekte, hoe erg je bloedarmoede is, of de afbraak van rode bloedcellen, hoe vaak je een sikkelcelcrisis hebt of infecties, en hoe ernstig die zijn.
-
Naast verschillende behandelingsmogelijkheden, is een gezonde leefwijze van belang, vooral als je sikkelcelziekte hebt. Als je gezond leeft kan je lichaam een goede conditie opbouwen. Gezonde voeding, veel drinken, op tijd naar bed en sporten helpen hieraan mee.
-
De diagnose sikkelcelziekte kan gesteld worden op verschillende manieren; met de hielprikscreening vlak na de geboorte, door antenataal genetisch onderzoek of door genetisch familieonderzoek of door bloedonderzoek bij de patiënt zelf.
-
Waar moet je aan denken als je op reis gaat?
-
Bloed is het transportsysteem van je lichaam. Het stroomt door je hele lichaam en zorgt voor de aan- en afvoer van stoffen.
-
Om je lichaam te voorzien van zuurstof en voedingsstoffen en om stoffen af te voeren, moet je bloed voortdurend blijven stromen. Het pompen van je hart zorgt daarvoor. We noemen dit de bloedsomloop.
-
Bloed bestaat uit rode bloedcellen, verschillende soorten witte bloedcellen, bloedplaatjes en plasma. Ze hebben allemaal een eigen functie.
-
Bloedcellen hebben een beperkte levensduur. Rode bloedcellen leven 't langst, ongeveer vier maanden. Witte bloedcellen leven gemiddeld enkele dagen en bloedplaatjes zo’n acht tot tien dagen.
-
Ieder mens heeft bloed van een bepaalde bloedgroep. Ook jij.