Darmen

Tot het maag-darmkanaal behoren je mondholte, keelholte, slokdarm, maag, dunne darm en dikke darm.

De dunne darm

In je dunne darm wordt het voedsel verder verteerd. In de sappen die je darm, galblaas en alvleesklier afgeven zitten enzymen die de koolhydraten, vetten en eiwitten afbreken tot kleine deeltjes. Deze voedingsstoffen zijn dan zo klein dat ze via je darmwand kunnen worden opgenomen in je bloedbaan.

De binnenkant van je dunne darm is bekleed met darmslijmvlies dat heel veel kleine dunne uitstulpingen heeft, die we darmvlokken noemen. In en op de cellen van de darmvlokken zitten ook enzymen die voedingsstoffen kunnen verteren. Die darmvlokken zorgen ervoor dat het oppervlak van je dunne darm veel groter wordt. Zo kunnen de voedingstoffen in je dunne darm goed verteerd en opgenomen worden.

Je dunne darm is iets langer dan zes meter, hij bestaat uit drie delen: 

  • de twaalfvingerige darm of duodenum,
  • het jejunum,
  • het ileum.

De voedselresten die in je dunne darm niet zijn verteerd, gaan verder naar je dikke darm.

De dikke darm

Je dikke darm wordt ook wel het colon genoemd. Het is het laatste deel van je spijsverteringskanaal.

De onverteerde resten uit je dunne darm komen als een waterdunne brij in je dikke darm terecht. In je dikke darm worden zouten en vocht uit de voedselbrij gehaald en via de darmwand afgegeven aan je bloedbaan. Daarna gaat de dikkere brij door naar het einde van je dikke darm waar het zich ophoopt in je endeldarm of rectum. Die brij die we ontlasting of poep noemen, is voeding voor de bacteriën die in je dikke darm leven, je darmflora link naar microbioom. De bacteriën in je dikke darm breken onder andere de vezels in de poep verder af, daarbij ontstaan er gassen die ontsnappen als je een wind laat. Die bacteriën doen niets met je darmwand, omdat ze ten eerste geen ‘slechte bacteriën’ zijn en ten tweede omdat je darmwandcellen bedekt worden met een beschermend laagje slijm. De ontlasting of poep heb je niet meer nodig, je poept het uit en het verlaat je lichaam via je anus, een kringspier die zich kan openen en sluiten.

Je dikke darm is ongeveer 1,5 meter lang en bestaat uit meerdere delen: 

  • de blinde darm (dit heet de appendix) en het coecum (het eerste deel van je dikke darm).
  • het colon, bestaande uit een opstijgend, een dwars en een afdalend deel. Het laatste deel van het colon wordt sigmoïd genoemd.
  • het rectum, ofwel de endeldarm (het laatste deel van je dikke darm, vlak bij de anus).