De ogen
Rond de 28 weken zwangerschap zijn je ogen tussen de 10-14 mm groot en bij de geboorte na een voldragen zwangerschap 16-17mm. Na de geboorte gaan de ontwikkeling en rijping van je ogen door.
De ontwikkeling van je netvlies is een heel belangrijk onderdeel. Het netvlies is een dun vlies dat de binnenzijde van de achterkant van je oog bedekt. Er loopt een heel fijn netwerk aan dunne bloedvaatjes doorheen. De aanleg van dit vaatnetwerk begint bij 15-16 weken zwangerschap in het midden van het netvlies, waarna het zich verder uitbreidt naar de randen van het vlies. De aanleg van het vaatnetwerk is rond de 32 weken klaar aan de kant van de neus, de andere kant (bij de slaap) is tussen de 37 en 40 weken aangelegd. Het vaatnetwerk rondom de lens verandert ook, tussen de 27e en de 34e week verdwijnen de vaten die aan de voorkant om de lens heen zitten.
Na een vroeggeboorte is het oog nog volop in ontwikkeling. Vooral het vaatnetwerk in het netvlies is erg kwetsbaar, waardoor kans bestaat op schade zoals retinopathy of prematurity (ROP).
Mogelijke problemen na vroeggeboorte
Als je te vroeg geboren bent, kan het volgende probleem voorkomen:
- Retinopathy of prematurity, ROP.
Retinopathy of prematurity (ROP)
Retinopathy of prematurity (ROP) is een afwijking van het netvlies. Het netvlies (retina) ligt aan de binnenkant van de achterzijde van je oog. ROP houdt in dat de vaataanleg in je netvlies niet goed is ontwikkeld. Als je te vroeg geboren bent, is de vaatvoorziening van je netvlies nog in ontwikkeling en de vaataanleg is daardoor kwetsbaar. Hoe korter de zwangerschapsduur en hoe lager je geboortegewicht, hoe groter de kans op ROP. Verschillende factoren spelen een rol bij het ontstaan ervan, zoals te veel of te weinig zuurstof in je bloed en een te lage bloeddruk waardoor vrije radicalen worden aangemaakt in het netvlies. Deze vrije radicalen veroorzaken ter plekke schade, waardoor de ontwikkeling van vaten in het netvlies onderbroken wordt. Bij ROP is de aanleg van nieuwe bloedvaten abnormaal en de vaten lekken meer vocht door hun wand. Hierdoor kan een zwelling of bloeding ontstaan. Je kunt ook littekens in je vaatweefsel krijgen. Dit weefsel rekt minder en kan gaan trekken aan je netvlies. In ernstige gevallen kan je netvlies vervormd raken en loslaten van de achterzijde van je oog.
Behandeling van ROP kan nodig zijn. Regelmatige controle door de oogarts is belangrijk om de ontwikkelingen in de gaten te houden. De afwijkende vaatontwikkeling kan vanzelf weer goed komen, maar dat is niet altijd het geval. Als ROP ernstig is, kun je problemen krijgen met je zicht. Behandeling met lasertherapie is mogelijk. Het is belangrijk om prikkels die schade kunnen geven (te veel zuurstof, te lage bloeddruk) te vermijden. Om ROP (of achteruitgang als er al ROP is) te voorkómen.
Een gevolg van ROP kan het (deels) loslaten van het netvlies zijn. Je kunt dan minder goed zien of zelfs je zicht verliezen. Ook heb je een grotere kans op latere problemen met je zicht, zoals bijziendheid en cilinderafwijkingen.