Hormonen

Hormonen zijn stoffen die je lichaam zelf aanmaakt. Ze zijn onmisbaar voor je ontwikkeling en je dagelijks functioneren. Je lichaam maakt veel verschillende soorten hormonen, zoals het schildklierhormoon of geslachtshormonen zoals testosteron en oestrogeen.

Veel van je organen, weefsels en cellen zijn betrokken bij het hormoonstelsel; ze maken hormonen aan, sturen de aanmaak bij of ze worden beïnvloed door hormonen. Je hoeveelheid hormonen wisselt, soms heb je er meer nodig, soms minder, het gaat om de balans. Als de balans niet goed is, heb je te veel van een hormoon of juist te weinig. Dit kan problemen geven met je ontwikkeling en ervoor zorgen dat je je niet goed voelt of dat je ziek wordt, maar soms merk je er niets van, omdat het niet of nauwelijks klachten geeft.

Craniofaryngeoom
Een craniofaryngeoom is een goedaardige tumor die aan je hypofyse in je hersenen vastzit. De hypofyse maakt hormonen aan en stuurt je hormoonhuishouding aan.

Diabetes
Diabetes mellitus of suikerziekte krijg je als je alvleesklier onvoldoende insuline aanmaakt. Insuline is een hormoon dat helpt bij de opname van glucose in je lichaam.

Hypofyse
De hypofyse is een klier die onderaan je hersenen ligt. De hypofyse maakt hormonen aan en stuurt je hormoonhuishouding aan.

Klinefelter
Als je het Klinefelter syndroom hebt, zijn je zaadballen anders aangelegd waardoor ze niet goed werken. Hierdoor heb je een tekort aan het mannelijke hormoon testosteron.

Nieraandoeningen
Als je nieren niet goed werken, blijven afvalstoffen achter in je bloed en komt ook een tekort aan stoffen en hormonen die je nier aanmaakt, zoals renine en epo (erytropoëtine). Renine is belangrijk voor het op peil houden van je bloeddruk. Epo zorgt ervoor dat je beenmerg rode bloedcellen aanmaakt. Bij een tekort aan renine en epo krijg je last van een te hoge bloeddruk en bloedarmoede.

Schildklier
Als je een schildklieraandoening hebt, maak je te veel of juist te weinig schildklierhormoon aan. Schildklierhormoon speelt een rol bij de stofwisseling van bijna alle lichaamsweefsels. Het zorgt er ook voor dat je groeit.

Hersentumoren
Er zijn verschillende soorten hersentumoren, ze kunnen allerlei klachten geven, zoals minder goed zien, minder kracht in je benen of je gedrag dat verandert