- Bloed
- Chromosomen
- Divers
- Hersenen en zenuwstelsel
- Hormonen
- Immuunsysteem
- Organen en orgaanstelsels
- Skelet
Je browser ondersteund deze animatie niet.
Je hersenen zitten in je hoofd. Via je ruggenmerg zijn ze verbonden met een uitgebreid netwerk van zenuwen, dat door je hele lichaam loopt, het perifere zenuwstelsel. Je hersenen en je ruggenmerg vormen samen het centrale zenuwstelsel Hersenen en zenuwstelsel
Je hersenen zijn de grote regelaars van je lichaam. Ze sturen je spieren aan, waardoor je kunt rennen, springen of schrijven. Ze zorgen ervoor dat je kunt ademhalen, je hart blijft kloppen en je maag-darmkanaal werkt. Dankzij je hersenen kun je nadenken, leren, onthouden en nog veel meer. Daarnaast zorgen ze óók nog voor ongelooflijk veel andere processen in je lichaam, waarvan je niets merkt. Kortom, je hersenen zijn onmisbaar.
Als er iets mis is in je hersenen, is dat vaak merkbaar. Maar niet altijd. Er zijn veel ziekten en aandoeningen die effect hebben op je hersenen.
Craniofaryngeoom
Een craniofaryngeoom is een goedaardige tumor die aan de hypofyse in je hersenen vastzit. De tumor ligt ook dicht bij de hypothalamus en oogzenuwen, die door de tumor ook last kunnen krijgen.
Epilepsie
Epilepsie speelt zich af in je hersenen. Epileptische aanvallen krijg je als je hersencellen plotseling onbedoeld en onverwacht actief zijn. Een klein of groot deel van je hersenen kan tijdens zo’n aanval zijn gewone werk niet doen.
Hypofyse
De hypofyse is een klier die onderaan je hersenen ligt. De klier maakt hormonen aan en stuurt je hormoonhuishouding aan.
ASS (Autisme)
ASS is de afkorting van autismespectrumstoornis. ASS heeft veel verschillende vormen, daarom hebben we het over een spectrum. Geen enkel kind met ASS is hetzelfde. De ernst verschilt, de kenmerken, bijkomende factoren of de invloed die het heeft op je dagelijks leven.
Hersentumoren
Er zijn verschillende soorten hersentumoren, ze kunnen allerlei klachten geven, zoals minder goed zien, minder kracht in je benen of je gedrag dat verandert
Trombose
Bij sinustrombose raakt een ader in (het voorste deel) van je hersenen verstopt. Meestal krijg je dan snel opkomende, hevige hoofdpijn. Je kunt last krijgen o.a. van epileptische aanvallen of moeite met bewegen van je armen en/of benen.
Vroeggeboorte
Als je te vroeg geboren bent, kan dat o.a. (een laat) effect hebben op de ontwikkeling van de hersenen. In de hersenen kunnen bloedingen ontstaan, waardoor er fysieke en mentale problemen kunnen ontstaan, op korte of lange termijn.
Psychose
Als je een psychose hebt, neem je o.a. dingen anders waar. Je ziet, hoort of denkt dingen, die er in werkelijkheid niet zijn, die anders zijn, of die anderen niet zien of horen. Vaak heb je zelf niet door dat bijvoorbeeld je waarneming veranderd is. Anderen merken het vaak eerder aan je. Als je een psychose hebt kan dat angstig zijn voor jou en je omgeving.
Buitengewone ervaringen
Soms zie je iets wat een ander niet of op een andere manier ziet. Iedereen heeft dat wel eens meegemaakt. In het donker kan een stapel kleding op je stoel er zo uitzien dat het lijkt alsof er iemand zit, als je dan het licht aandoet zie je dat dat niet zo is. Dit is maar een voorbeeld, er is natuurlijk veel meer mogelijk.
Huilbaby's
Als een baby onder de vijf maanden heel vaak of lang achterelkaar huilt zonder een duidelijke oorzaak, noemen we dit overmatig huilen. Om vast te stellen of sprake is van overmatig huilen, is de ervaring van ouders belangrijker dan het precieze aantal huiluren.