Ramadan

De vastenmaand ramadan duurt 29 of 30 dagen en wordt afgesloten door het Suikerfeest. Tussen zonsopgang en zonsondergang mag je niet eten en drinken. ’s Avonds en ’s nachts worden dan speciaal klaargemaakte gerechten gegeten, vaak vet en zoet.

De ramadan is een bijzondere maand voor een moslim. Niet alleen in religieus opzicht, maar ook sociaal gezien: je hoort bij een groep en je wilt graag meedoen. Samen vasten en daarna samen eten. Maar als je een chronische ziekte hebt en medicijnen gebruikt, ben je in principe vrijgesteld. Als je diabetes hebt wordt het zelfs afgeraden om te vasten. Als je de hele dag niets eet kan je bloedsuiker te laag worden en kun je een hypo krijgen. Maar wat als je nu wel mee wilt doen aan de ramadan? Juist omdat het zo’n belangrijke gebeurtenis is, kan meedoen wel belangrijk zijn.

Hoe pak je het aan?

Wil je vasten? Vraag dan aan je dokter of je diabetesverpleegkundige hoe je het ’t beste kunt aanpakken. Want er moet wel wat georganiseerd worden. Wat kun je het beste eten, hoeveel insuline gebruik je als je ’s ochtends heel vroeg al heel veel eet en wat voor insuline moet je spuiten? En wat doe je ’s avonds? Verder moet je overdag regelmatig je glucose controleren, maar je mag niet bijspuiten. En als je tijdens het Suikerfeest helemaal uit je dak gaat? Tja, dan maar een keertje te hoog zitten.

Alle 29 dagen volgehouden

Mohammed is 12 jaar oud en hij heeft afgelopen jaar gewoon meegedaan aan de ramadan. Mohammed: ‘Ik kreeg van de dokter lang werkende insuline en die spoot ik ’s ochtends voor school in en ’s avonds om 5 uur. Ik mocht wel prikken overdag maar niet bijspuiten, want dan neem je toch iets op in je lichaam. En ik mocht ook niets drinken of eten natuurlijk. Ik heb het helemaal volgehouden. Alle 29 dagen. Het was helemaal niet moeilijk. Maar dat kwam ook een beetje omdat het winter was en het al vroeg donker werd. Ik weet niet of ik het in de zomer ook zou kunnen, dan duren de dagen veel langer.’