Meiden en lijnen
Zo’n 40% van de meiden met diabetes heeft eetproblemen. Meisjes in de puberteit zijn vaak onzeker over hun figuur of hun uiterlijk en vinden zichzelf, terecht of onterecht, al gauw te dik. In de puberteit word je door de hormonale wisselingen aangezet tot eten.
Veel meisjes komen dan ook in gewicht aan in de jaren na hun eerste menstruatie. Ze blijven evenveel eten terwijl ze niet meer groeien. Als je diabetes hebt wordt dit effect nog eens versterkt. Zowel een hoge als een lage bloedglucosewaarde kan een hongergevoel geven. Het is moeilijker om gewicht te verliezen. Je moet wat eten als je insuline hebt genomen, zelfs als je geen honger hebt en je kunt niet, zoals iemand zonder diabetes, eens een maaltijd overslaan. Als je te weinig eet kun je een hypo krijgen. Dit kan een dagelijks terugkerend probleem worden.
Wat kun je er zelf aan doen?
Zonder diabetes is het al een opgave om op het juiste gewicht te blijven. Veel meiden doen aan de lijn en als dat niet gemakkelijk gaat, wordt er gegrepen naar drastische maatregelen als ‘slim fast’, het ontbijt overslaan of nog erger. Met diabetes wordt de trukendoos vaak nog verder opengetrokken: insuline-injectie overslaan en bewust ‘hoog’ blijven zitten, waardoor je meer gaat plassen en zo suikers en dus calorieën verliest. Dat kan echt gevaarlijk zijn. Je valt misschien tijdelijk een paar kilo’s af, maar vanwege je hoge bloedglucosewaarde heb je wel meer kans op late complicaties. En als je te snel bent afgevallen, kom je daarna vaak weer extra aan. Gezonde voeding en veel bewegen is een betere weg naar een goed gewicht. Al kan die weg met diabetes soms wat langer zijn. Het kost een tijdje voordat je het juiste eetpatroon hebt gevonden en je diabetes daar goed op afgestemd hebt.
Soms heel ingewikkeld
Soms is het echt een puzzel. Heb je problemen met je gewicht en kom je er niet uit? Vraag dan aan je diabetesverpleegkundige of je diëtist om hulp. Zij hebben veel ervaring en kunnen je advies en handige tips geven.