Medisch
Hier vind je alle medische informatie over je aandoening.
Wat is diabetes?
Je hebt de ziekte diabetes. Dat betekent dat je iedere dag moet prikken en insuline moet spuiten en dat je niet zo maar alles kunt eten wat je wilt. Leuk is anders, maar als je je goed aan de regels houdt, kun je gewoon hetzelfde doen als iedereen.
Welke soorten diabetes zijn er?
Op de kinderleeftijd komen diabetes type 1 en type 2 het meest voor, maar er zijn meer soorten diabetes.
Hoeveel mensen hebben diabetes?
Diabetes komt veel voor. In Nederland zijn er ruim 830.000 mensen met diabetes. De meeste volwassenen hebben diabetes type 2. Het aantal kinderen en jongeren met diabetes in Nederland wordt rond de 6000 geschat. Het merendeel hiervan (90%) heeft diabetes type 1 .
Wat gaat er nou precies mis bij diabetes?
Om te begrijpen wat er mis is bij diabetes, is het belangrijk om te weten hoe je lichaam dan werkt.
Hoe krijg je diabetes?
Er is niet één oorzaak waardoor je diabetes type 1 of 2 krijgt. Er spelen meerdere factoren een rol en die van diabetes type 1 zijn anders dan die van type 2 diabetes.
Welke klachten kun je hebben bij diabetes?
De klachten hangen af van het type diabetes dat je hebt en of je er al voor behandeld wordt of niet. We zetten de meest voorkomende klachten op een rij.
Wat is een hypo en wat is een hyper?
Als je bloedsuiker te laag is heb je een hypo (hypoglycemie). Als je bloedsuiker te hoog is heb je een hyper (hyperglycemie), dit kan leiden tot verschillende klachten.
Hoe wordt de diagnose gesteld?
Het stellen van de diagnose verloopt niet bij iedereen hetzelfde. De een heeft sinds korte tijd typische klachten die passen bij diabetes en die snel erger worden, de ander heeft al langer last van vage klachten die langzaam erger worden.
Wat zijn de problemen die je later kunt krijgen?
Als je een chronische ziekte hebt voor de rest van je leven, is dat niet niks. Als je jong bent regelen je ouders waarschijnlijk alles, zoals regelmatig eten, het controleren van je bloedsuiker het spuiten van insuline of instellen van je pomp en het maken van controleafspraken bij de dokter. Als je ouder wordt ga je steeds meer zelf doen.
Wat kun je eraan doen?
Om zo min mogelijk last te hebben van je diabetes moet je ervoor te zorgen dat je bloedsuiker niet te hoog of te laag is, dus zo min mogelijk hypo’s en hypers. Als je al langer diabetes hebt of iemand kent met diabetes weet je dat dit een hele klus is.
Medische informatie diabetes mellitus
Diabetes mellitus, ook wel suikerziekte genoemd, is een ziekte waarbij je last hebt van verhoogde bloedsuikerspiegels (glucose). Er bestaan meerdere soorten diabetes. Type 1 en 2 komen het meest voor bij kinderen.