Buitenland
Er zijn landen waar je niet naar toe mag als je hiv-geïnfecteerd bent; voor die landen geldt een inreisbeperking. Ook zijn er landen die een hiv-vrijverklaring eisen voordat ze een werkvergunning afgeven. Je hebt dan een officiële verklaring nodig dat je hiv-negatief bent. Als je naar zo’n land gaat, zorg dan dat je vooraf goed geïnformeerd bent.
Als je naar het buitenland gaat moet je ook weten hoe het zit met de houdbaarheid van je medicijnen en hoe je ze het beste kunt bewaren (temperatuur, vocht). Zoek ook uit of je medicijnen daar verkrijgbaar zijn. Bij een langer verblijf in het buitenland moet je ook weten of je ziektekostenverzekering kan worden voortgezet of niet. Vraag je hiv-consulent om advies als je er niet uitkomt.
-
Hiv breekt het afweersysteem van je lichaam af waardoor je allerlei infecties en ziektes kunt krijgen. Gelukkig is hiv tegenwoordig goed te behandelen. Met de nieuwste medicijnen word je niet meer ziek, maar je moet ze wel je hele leven lang slikken; hiv is helaas nog niet te genezen.
-
Om te begrijpen hoe hiv het afweersysteem afbreekt, is het handig om te weten hoe het afweersysteem werkt. Je afweersysteem beschermt je tegen schadelijke ziekteverwekkers, zoals bacteriën, virussen, schimmels, parasieten en kwaadaardige cellen (kankercellen).
-
Om vast te stellen of je een hiv-infectie hebt, wordt gekeken of het hiv-virus in je bloed aanwezig is. Er zijn twee verschillende hiv-testen.
-
In Nederland wordt sinds 2004 bij álle zwangere vrouwen gecontroleerd of ze hiv hebben. Als ze het virus hebben, krijgen ze medicijnen. Kinderen van hiv-geïnfecteerde moeders krijgen zo snel mogelijk na de geboorte hiv-remmers.
-
Net als de meeste medicijnen kunnen hiv-remmers ook bijwerkingen geven waar je last van kunt hebben. Gelukkig wordt er veel onderzoek verricht naar hiv-remmers waardoor er tegenwoordig steeds minder bijwerkingen optreden.
-
Er is risico op hiv-overdracht bij rechtstreeks bloed-bloed- en/of bloed-spermacontact.
-
Een ander vertellen dat je hiv hebt is niet eenvoudig. Misschien heb je wel eens een negatieve reactie gehad toen je het vertelde. Het is best naar als iemand geschrokken, afwijzend of veroordelend reageert.
-
Er zijn landen waar je niet naar toe mag als je hiv-geïnfecteerd bent; voor die landen geldt een inreisbeperking. Ook zijn er landen die een hiv-vrijverklaring eisen voordat ze een werkvergunning afgeven.
-
Als je hiv-geïnfecteerd bent komt het moment dat je wilt weten of je later zelf vader of moeder kunt worden. Het goede nieuws is dat het gelukkig heel goed mogelijk is om gezonde kinderen te krijgen.
-
Human betekent menselijk en immunodeficiency betekent verminderde werking van de afweer. Het virus zorgt er dus voor dat je afweersysteem niet meer goed werkt.
-
Om te begrijpen hoe hiv het afweersysteem afbreekt, moet je eerst weten hoe het afweersysteem werkt. Je afweersysteem beschermt je tegen schadelijke ziekteverwekkers, zoals bacteriën, virussen, schimmels, parasieten en kwaadaardige cellen (kankercellen).
-
Om vast te stellen of je een hiv-infectie hebt, wordt gekeken of het hiv-virus in je bloed aanwezig is. Er zijn twee verschillende hiv-testen.
-
Iedereen in Nederland met een hiv-infectie behandeld met anti-hiv-medicijnen. Daardoor kun je geen aids meer krijgen.
-
Net als de meeste medicijnen hebben hiv-remmers ook bijwerkingen waar je last van kunt hebben.