Veelgestelde vraag
Een hersenoperatie bij een craniofaryngeoom, hoe werkt dat?
Een operatie aan je hersenen wordt altijd uitgevoerd door een neurochirurg. Hij of zij weet hoe de tumor het beste benaderd en verwijderd kan worden. Het kan namelijk op verschillende manieren. Samen met de andere specialisten die je behandelen besluit de neurochirurg welke benadering het beste is en hoeveel weefsel er weggehaald kan en moet worden. De operatie vindt plaats onder narcose, je wordt in slaap gebracht waardoor je niets van de ingreep merkt. Het doel van de operatie is (het deel van) het craniofaryngeoom verwijderen waar je last van hebt én het voorkomen van schade aan omliggend hersenweefsel. Maar soms is de tumor zo groot, ligt hij zo ongelukkig of is hij zo in het hersenweefsel ingegroeid dat het moeilijk is om alles van de tumor te verwijderen. Daarom wordt daar ook niet altijd voor gekozen, en soms is het zelfs beter om een deel van de tumor te laten zitten tijdens de operatie, zodat omliggende structuren, zoals de hypothalamus, worden gespaard. Het is niet erg als niet alles wordt weggehaald, want het is een goedaardige tumor. Wel is er een kans dat het overblijvende stukje weer aan gaat groeien of dat er een holte met vocht (cyste) in ontstaat. Hierdoor is er bij veel kinderen na de operatie aanvullende behandeling nodig.Manieren waarop een craniofaryngeoom verwijderd kan worden.
- Via de schedel (transcranieel), in je voorhoofd wordt een ingang gemaakt naar de hersenen, ook wel een craniotomie genoemd. Tijdens de operatie wordt een klein luikje gemaakt dat uit het bot wordt gehaald (trepanatie). Aan het einde van de ingreep wordt het weer teruggeplaatst. Je houdt er een litteken aan over, net onder je haargrens of in je wenkbrauw.
- Via je neus, een transnasale of transsfenoïdale operatie. Omdat de hypofyse vlak achter de neusholte en oogkassen in de middenhersenen ligt, kun je er via de neusholte bij. Bij deze operatie is ook een KNO-arts aanwezig. Er wordt gebruikgemaakt van een endoscoop, dat is een beweegbaar soepel buisje met een camera voorop dat het beeld vergroot weergeeft op een beeldscherm.
- Door de cystes (holtes met vloeistof) leeg te zuigen, ook wel cystenaspiratie genoemd, wordt de tumor kleiner. Dit kan voor of na de hersenoperatie gebeuren. Als tijdens een operatie niet al het tumorweefsel verwijderd kon worden, wordt het deel dat uit cystes bestaat daarna leeggezogen. Als het craniofaryngeoom groot is en veel druk geeft, dan kan ervoor gekozen worden om voor de hersenoperatie de cystes leeg te zuigen.
Ook interessant
- Hoe wordt de diagnose craniofaryngeoom gesteld?
- Welke hormonen worden aangevuld bij de behandeling van een craniofaryngeoom?
- Welke klachten kun je krijgen door een craniofaryngeoom?
- Met welke medicijnen kan een craniofaryngeoom behandeld worden?
- Zijn er geestelijke en lichamelijke veranderingen na de behandeling?
- Kan door een craniofaryngeoom je hypofyse uitvallen?
- Hoe ontstaat de hypofyse?
- Als een craniofaryngeoom bestraling nodig heeft, wat is dat dan precies?
- Hoe wordt een craniofaryngeoom behandeld?
- Wat doen de hypofyse en hypothalamus precies met je hormoonhuishouding?
Jouw antwoord nog niet gevonden?
Op de Cyberpoli kan je jouw vraag stellen aan een deskundige!
Stel je vraagOpvolgende vragen
- Als een craniofaryngeoom bestraling nodig heeft, wat is dat dan precies?
- Een hersenoperatie bij een craniofaryngeoom, hoe werkt dat?
- Hoe wordt een craniofaryngeoom behandeld?
- Met welke medicijnen kan een craniofaryngeoom behandeld worden?
- Wat gebeurt er als je te veel hersenvocht hebt door een craniofaryngeoom?
- Welke andere, aanvullende behandelingen zijn er mogelijk als je een craniofaryngeoom hebt?
- Welke hormonen worden aangevuld bij de behandeling van een craniofaryngeoom?
- Zijn er nog adviezen omtrent een dieet en beweging als je een craniofaryngeoom hebt?