Wat je zelf kan doen?

Misschien weet je al dat bepaalde situaties een aanval van benauwdheid kunnen uitlokken. Een rokerige ruimte of de aanwezigheid van huisdieren of stof.

Niet iedereen zal van hetzelfde benauwd worden, maar voor bijna alle patiënten met astma werken de volgende maatregelen;
  • Niet roken in huis of in de auto,
  • Het huis zo veel mogelijk allergeenvrij maken bij aangetoonde allergieën (huisstofmijt, huisdieren).
Veel ziekenhuizen hebben een longverpleegkundige voor begeleiding en adviezen, over saneren, inhalatietechnieken, roken en nog veel meer. De maatregelen werken alleen als ze ook allemaal uitgevoerd worden. Als je het huis saneert terwijl er doorgerookt wordt, zal dat geen positief effect hebben op astma.

Roken

Zowel actief (zelf roken) als passief (meeroken) roken heeft een negatief effect op astma. Het roken van de moeder (zowel actief als passief) tijdens de zwangerschap en na geboorte is slecht voor de ontwikkeling van de luchtwegen van het kind. Het kind krijgt kleinere en nauwere luchtwegen en heeft meer kans op luchtwegklachten. Zoals een piepende ademhaling en benauwdheid. Een kind dat in de baarmoeder heeft blootgestaan aan sigarettenrook heeft ook een vergrote kans op het ontwikkelen van allergie.

Tabaksrook is een prikkelende stof voor de luchtwegen. Bij veel patiënten met astma is dit dan ook een uitlokkende factor voor een astma-aanval. De rook lokt luchtwegvernauwing uit. Daarbij zorgt sigarettenrook er ook voor dat medicijnen als inhalatiecorticosteroïden en luchtwegverwijders minder goed werken. Het is dan ook heel belangrijk dat een kind in een rookvrije omgeving opgroeit en niet bloot wordt gesteld aan tabaksrook.

Saneren

Vaak worden astmaklachten uitgelokt door de huisstofmijt. Een heel klein beestje dat je alleen kunt zien met een microscoop. Niet de mijt zelf maar zijn ontlasting is de boosdoener, hierin zit de allergische stof. Belangrijk is dus te weten waar dit beestje woont en hoe je er vanaf komt. De mijt voedt zich met huidschilfers en zit dus op plekken waar de schilfers te vinden zijn, zoals je bed of de vloerbedekking. De mijt zoekt het liefste warme en vochtige plekjes op. Je kunt nooit alle mijten bestrijden, maar een deel pak je aan door het beddengoed heet of vaker te wassen en het huis en vooral de slaapkamer goed te ventileren en gelijkmatig te verwarmen. Een gladde vloerbedekking en goed stofzuigen, dragen ook een steentje bij. Huisstofmijtwerende hoezen, om je matras en kussen, kunnen aangeschaft worden en helpen ook. Het is belangrijk om te beseffen dat niet één maatregel, maar juist de combinatie van verschillende maatregelen effectief is.

Huisdieren zijn vaak een punt van discussie. Je weet nooit van tevoren welk effect hun aan- of juist afwezigheid kan hebben en vaak hebben ze al een plek binnen het gezin. Ook wordt er gedacht dat opgroeien met dieren een goede invloed heeft op de afweer (blootstelling aan endotoxinen/ gifstoffen), wat weer een gunstig effect kan hebben op de ontwikkeling van astma. Wel zeker is dat bij een aangetoonde, ernstige allergie, het beter is om geen huisdieren te hebben bij een opgroeiend kind.