Interview met Peter Sollie, apotheker in Amsterdam
De hele dag door geef ik advies aan assistenten over (nieuwe) medicijnen en beantwoord ik telefoontjes en e-mails. Dagelijks heb ik contact met artsen voor overleg over de voorgeschreven medicijnen.
Hoe ziet een dag in het leven van de apotheker eruit?
Na een douche en het ontbijt stap ik op mijn motor naar Amsterdam. De hele dag door geef ik advies aan assistenten over (nieuwe) medicijnen en beantwoord ik telefoontjes en e-mails. Dagelijks heb ik contact met artsen voor overleg over de voorgeschreven medicijnen. Ook sta ik regelmatig achter de balie in de apotheek om patiënten uitleg te geven. Mensen die voor het eerst astma medicatie krijgen nemen we mee naar een speciale voorlichtingskamer waar we uitleg geven over hoe de medicatie werkt en hoe je het moet gebruiken. De uitleg gaat over hoe je moet inhaleren. Welke voorzetkamer heb je nodig? Heb je een masker nodig? Wat doet de medicatie? Waarom is het belangrijk om die medicatie te gebruiken? Het is allemaal niet zo makkelijk. Na een demonstratie kunnen patiënten het gelijk zelf proberen.Hoe lang heeft u hiervoor moeten studeren?
In mijn tijd was het op de universiteit 4 jaar farmacie studeren tot het doctoraal examen en daarna 2 jaar de apothekersopleiding. Nu is het op de universiteit 3 jaar bachelor en dan nog 3 jaar tot de master in de farmaceutische wetenschap; en dan ben je apotheker.Wist u gelijk dat u apotheker wilde worden?
Nou, net zoals veel apothekers, wilde ik eigenlijk eerst arts worden, omdat dat werk zo gevarieerd is. Maar dat is het werk van apothekers ook. Je hebt te maken met computers en met mensen. Zoek je een afwisselend beroep, dan is apotheker dat zeker!
Om voorlichting over alle medicijnen te geven moet u wel heel veel weten en onthouden!
Ja, dat is zo. Je leert natuurlijk veel tijdens je studie, maar je hoeft niet alles van alle medicijnen te weten of te onthouden. Je leert in de praktijk vooral ook hoe je dingen moet opzoeken, dus een heleboel informatie zoeken we op in boeken of op het internet. Daarnaast moeten wij jaarlijks tenminste 6 dagen bijscholen en wekelijks onze vakliteratuur bijhouden.Om voorlichting over alle medicijnen te geven moet u wel heel veel weten en onthouden!
Ja, dat is zo. Je leert natuurlijk veel tijdens je studie, maar je hoeft niet alles van alle medicijnen te weten of te onthouden. Je leert in de praktijk vooral ook hoe je dingen moet opzoeken, dus een heleboel informatie zoeken we op in boeken of op het internet. Daarnaast moeten wij jaarlijks tenminste 6 dagen bijscholen en wekelijks onze vakliteratuur bijhouden.Merkt u dat er in bepaalde periodes meer mensen bij de apotheek komen?
Ja, bijvoorbeeld de vakantiedrukte, mensen gaan op reis en willen voor 3 tot 6 maanden medicijnen meenemen. Met de seizoensovergangen in het voorjaar en vóór de winter is het ook vaak drukker door een piek van mensen die vaker ziek zijn.Wat zijn de meest voorkomende medicijnen waar kinderen bij u voor komen?
Over het algemeen pijnstillers en antibiotica maar ook hoestdrankjes.Wat zijn uw hobby’s?
Computeren, foto’s maken, en motor rijden, het hele jaar door: regen of zonneschijn, behalve als het ijzelt of sneeuwt, maar altijd in een motorpakHeeft u tips of adviezen voor kinderen met astma?
1. Maak het op school en in je klas bekend dat je astma hebt. Houd een spreekbeurt. Vertel wat astma is en hoe je je voelt. Er is vaak onbegrip bij klasgenoten, vriendjes en ook volwassenen die zeggen: “ja, hij is vaak moe, hij haakt snel af”, maar dat heeft allemaal te maken met het astma.2. Laat je (vaak) informeren over astma. Het is niet zo makkelijk om astma medicatie op de juiste manier te gebruiken, en als je beginner bent kan het helemaal lastig zijn.
3. Wees bewust bezig met je medicijnen. Stel haalbare doelen die je wilt bereiken (bijvoorbeeld het halve voetbalveld over kunnen rennen zonder benauwd te raken) en kijk welke medicijnen je daarbij helpen. Weet wel dat verbeteringen door medicatie altijd even duren, dus heb geduld!
-
Noor Rikkers kinderlongarts, niet praktiserend, zet zich in voor een nicotinevrije samenleving voor kinderen.
-
Lidwien Hanff is nu ziekenhuisapotheker in het Prinses Maxima Centrum. Voorheen werkte zij in het Erasmus MC-Sophia kinderziekenhuis in Rotterdam.
-
Tjalling de Vries is algemeen kinderarts in het medisch centrum Leeuwarden, met als aandachtsveld astma en allergie.
-
Rijn Jöbsis is kinderlongarts in het MUMC+ in Maastricht.
-
Professor Peter Sterk was als klinisch fysioloog verbonden aan het AMC in Amsterdam. Hij deed onderzoek naar de oorzaken van astma en naar vernieuwende behandelingen van de ziekte.
-
Ted Klok is kinderarts-allergoloog in het Deventer ziekenhuis. Hij heeft promotieonderzoek gedaan naar therapietrouw bij kinderen met astma van 2 tot 12 jaar.
-
Sabina van Krimpen is longfunctieanalist in het Erasmus MC Sophia kinderziekenhuis in Rotterdam.
-
Mohamed (7) heeft astma. Hij kan goed voetballen, maar moet af en toe even rusten. Zijn vrienden begrijpen het wel.
-
Mitchell (19) heeft astma; Ik ben er van jongs af aan gewend en ervaar het als gewoon. Ik kan mezelf niet anders voorstellen. Dit is voor mij normaal.
-
Mariëlle Pijnenburg is als kinderlongarts verbonden aan Kinderhaven en Erasmus MC, en aan het Sophia kinderziekenhuis van het Erasmus MC, beide in Rotterdam.
-
Liesbeth van Essen-Zandvliet is kinderlongarts in Heideheuvel.
-
Het is belangrijk om je conditie op te bouwen. Ik doe aan volleybal en dansen, hiphop.
-
Kim (19) heeft astma sinds haar derde. Ze woont in Best en zit op het Ster College in Eindhoven om haar havo-diploma te halen.
-
Maarten Kuethe is kinderarts met kinderlongziekten als aandachtsgebied en was werkzaam in het Amphia ziekenhuis in Breda. Hij deed onderzoek naar astma en (stoppen met) roken.
-
Ghislaine van der Zande is kinderlongconsulent in het Flevoziekenhuis in Almere.
-
Hein Brackel is kinderarts voor longziekten en was werkzaam in het Catharina ziekenhuis in Eindhoven. Daar hield hij zich bezig met de nieuwe richtlijnen voor en het monitoren van astma.
-
Gerard Koppelman is kinderarts en sinds 2008 kinderlongarts in het UMCG, Beatrix kinderziekenhuis in Groningen. Naast klinisch werk doet hij onderzoek naar de erfelijke oorzaken van astma.
-
Cindy Hugen is kinderlongarts in het Universitair Centrum voor Chronische ziekten (UCCZ) en het RAAcK in Nijmegen.
-
Bart Rottier is kinderlongarts in het Beatrix Kinderziekenhuis van het Universitair Medisch Centrum Groningen.
-
Bart van Ewijk jaar is kinderlongarts in de Tergooiziekenhuizen in Blaricum en Hilversum.
-
Achmed en Hanaa zijn de ouders van Mohamed. Het begon toen hij vijf maanden oud was en ze op vakantie waren in Egypte.
-
Aad (49) en Hanneke (50) zijn de ouders van Merel (12). Merel kreeg klachten toen ze een jaar of zes was. Ze had niet de klassieke verschijnselen van astma.
-
Yvonne (39) is de moeder van Marnix (9) en Kim (11). Ze hebben alle drie astma.
-
We zaten bijna elke week bij de kinderarts. Op een gegeven moment stelde de kinderarts voor dat hij naar Davos moest.
-
Tygo werd zes weken te vroeg geboren en kwam met een keizersnee ter wereld. Vanaf het begin had hij last van zijn luchtwegen of van eczeem.
-
Petra (42) is de moeder van Bjorn-Jens (5). De diagnose astma is gesteld toen hij 2,5 jaar was.
-
Ze denken dat het na zijn vierde jaar beter zal gaan. In warme periodes zal het beter gaan en in koudere periodes zal hij vaker ziek zijn.
-
Esther (37) is de moeder van Pearl (7). Toen Pearl 3,5 jaar was werd ze erg ziek. Nu ze wat ouder is, wordt ze steeds sterker.
-
Catherine (39) is de moeder van Remco (3). Hij heeft ernstige allergie.
-
Barbara is de moeder van Nina (3). Nina heeft astma.
-
Yvonne Hoekveen doet de longfunctieonderzoeken op de Kinderhaven polikliniek voor kinderen met astma, allergie en eczeem van het Havenziekenhuis in Rotterdam.
-
Fien (14) heeft sinds haar vroege jeugd allergische astma.
-
Toen ze een jaar of acht was is het echt gediagnosticeerd. Daarvoor was ze vaak ziek. Je denkt dat dat hoort bij kleine kinderen. Ze kreeg wel medicijnen voor astma.
-
Merel (12) heeft astma sinds haar achtste. Ze woont in Almere.
-
Norbert van den Berg is kinderarts in het Flevoziekenhuis in Almere, dat een van de grootste kinderklinieken van Nederland heeft.
-
Laatst was ik uit logeren en toen deden ze de open haard aan. De hele nacht was ik aan het hoesten, en ik moest een keer of vier puffen. Ik had wel meteen door dat het door de open haard kwam.
-
Jeroen (32) en Morticia (32) zijn de ouders van Damian (1). Hij heeft een vernauwing van de luchtwegen, en ook het beschermlaagje van de luchtwegen ontbreekt.
-
Af en toe baal ik er wel van. Het liefst heb je het niet, maar je leert ermee leven. Ik kan er niet veel aan veranderen, dus ik accepteer het wel.
-
Bjorn-Jens Ploegman (5) zit in groep twee. Hij heeft astma.
-
Ashley (17 jaar) heeft astma vanaf haar geboorte. Ze zit sinds een jaar op het roc.
-
Christel Linssen (38) is kinderlongverpleegkundige in het Catharina ziekenhuis in Eindhoven. Haar voornaamste taak is het begeleiden en voorlichten van kinderen met astma en hun ouders.
-
Tessa heeft ernstig astma. Ze gaat regelmatig naar Davos.
-
Als er een activiteit op school was, skeeleren of naar kamp fietsen, kon ze vaak niet meedoen. Dan moest ze met de auto naar het kamp.
-
Bernie Roozekrans werkt als kinderlongverpleegkundige in het Rode Kruis Ziekenhuis in Beverwijk.
-
Eric Duiverman is emeritus hoogleraar en was als kinderlongarts verbonden aan het UMC Groningen.
-
Erik-Jonas van de Griendt is kinderlongarts in het Flevoziekenhuis. In 2006 was hij verbonden aan de kinderafdeling van het Nederlandse Astmacentrum Davos in de Zwitserse Alpen. Dit interview gaat over de tijd dat hij in Davos werkzaam was.
-
Rond 2005 kon ik het echt niet meer. Toen begreep ik ook dat er voor de kinderen een hulppot was en dat je door het CIZ geïndiceerd kon worden. Omdat ik twee kinderen met astma had, heb ik nooit kunnen werken.
-
Als je niet aan topsport doet, is 15 procent minder longcapaciteit geen groot probleem. Dan kun je nog alles. Maar iemand die topsport doet heeft die 100 procent echt nodig om op topniveau te kunnen presteren.
-
Dat Sara astma heeft weten we pas sinds haar zevende, maar we wisten vrij snel dat ze iets had. Als baby had ze al een puffer omdat ze vaak benauwd was.
-
Ik heb soms last van benauwdheid en moet vaak niezen en hoesten. Ik heb ook last van tranende ogen en een loopneus en ik ben sneller moe.
-
De hele dag door geef ik advies aan assistenten over (nieuwe) medicijnen en beantwoord ik telefoontjes en e-mails. Dagelijks heb ik contact met artsen voor overleg over de voorgeschreven medicijnen.
-
Pearl (7) heeft astma. Ze heeft ook een hondje. En het gaat heel goed!
-
Cynthia van Leuven (42) is de moeder van Remco (14). Hij heeft astma sinds zijn tweede jaar.
-
Bert Arets is kinderlongarts in het UMC Utrecht, locatie Wilhelmina kinderziekenhuis. Hij doet onderzoek naar astma bij heel jonge kinderen.
-
Johanna Rijntjes is gepensioneerd kinderarts-allergoloog in het Emma kinderziekenhuis/AMC in Amsterdam. Ze behandelde veel patiëntjes met allergische klachten, waaronder astma.
-
Anneke Jellema (16) heeft astma vanaf haar tweede, en doet aan hockey, atletiek en fitness.
-
Jelmer Krom (34) is voorlichter en woordvoerder van het Astma Fonds.