Gebroken vliezen
In de baarmoeder zitten vliezen rondom de foetus en het vruchtwater, die zorgen voor bescherming. Zo kunnen infecties en andere invloeden van buitenaf niet zo makkelijk bij de foetus komen. Meestal breken de vliezen aan het einde van de zwangerschap, vlak voor of tijdens de bevalling. De baby wordt dan niet al te lang daarna geboren.
Maar soms breken de vliezen eerder, en dat heeft gevolgen. De geboorte kan te vroeg op gang komen, de kans op infectie wordt groter en het vruchtwater loopt weg.
Vroegtijdig gebroken vliezen
Als de vliezen breken vóór de zwangerschap voldragen is, noemen we dat prematuur of vroegtijdig gebroken vliezen. Dat kan bijvoorbeeld komen door een ontsteking, maar het is niet áltijd duidelijk waardoor het gebeurt. Vroegtijdig gebroken vliezen kunnen de oorzaak zijn van een vroeggeboorte.
Langdurig gebroken vliezen
Als de vliezen langer dan 24 uur gebroken zijn voordat de baby wordt geboren, noemen we dat langdurig gebroken vliezen. Doordat de bescherming tegen de buitenwereld wegvalt, kunnen ziekteverwekkers makkelijk in het vruchtwater komen en een infectie veroorzaken. Door een infectie van de vliezen (chorio-amnionitis) kunnen weeën ontstaan en kan de bevalling op gang komen. De foetus zelf kan ook geïnfecteerd raken, dit kan levensbedreigend zijn.
Verlies van vruchtwater
Als de vliezen gebroken zijn en het een lage vliesscheur is, dus dicht bij de baarmoedermond, kan het vruchtwater makkelijk weglopen. Bij een hoger gelegen vliesscheur hoeft dat niet te gebeuren. Wel kan het vruchtwater langzaam wegdruppelen. Als dit langere tijd gebeurt, kan er uiteindelijk een heleboel vruchtwater verdwijnen. Zo kan een tekort aan vruchtwater ontstaan. Als dit al vroeg in de zwangerschap gebeurt, voor de twintigste week, dan kunnen de longen zich niet goed ontwikkelen. Die blijven dan te klein en onderontwikkeld (longhypoplasie), en dat kan na de geboorte voor (ernstige) ademhalingsproblemen zorgen. Als het ernstig is, dan kunnen de longen té klein zijn om mee te leven.
Na de zesentwintigste week is er nog steeds behoorlijk wat vruchtwater nodig voor een goede longontwikkeling en voldoende bewegingsmogelijkheid voor de foetus. De kans op ernstige longhypoplasie is wel kleiner, omdat een groot deel van de longen al is gevormd. Als je als foetus niet genoeg bewegingsruimte hebt gehad, kunnen je ledematen, zoals voetjes, benen, handen of armen vergroeien, (contracturen).
-
Een zwangerschap die tussen de 37 en 42 weken duurt, noemen we een voldragen zwangerschap. Als een zwangerschap minder dan 37 weken duurt, spreken we van een vroeggeboorte of prematuriteit.
-
Wereldwijd vindt ruim een op de tien geboortes voor 37 weken zwangerschap plaats.
-
Als een vroeggeboorte dreigt, wordt altijd de gynaecoloog ingeschakeld.
-
Bij een dreigende vroeggeboorte worden de controle en begeleiding gedaan door een gynaecoloog.
-
In de baarmoeder zit je als foetus veilig en beschermd. Prikkels zoals geluid en beweging worden verzacht, en via de placenta en de navelstreng krijg je zuurstof en voedingsstoffen binnen en worden je afvalstoffen afgevoerd.
-
Geen enkele zwangerschap verloopt hetzelfde, en dat geldt ook voor vroeggeboortes.
-
Elke dag komen we in aanraking met schimmels, virussen en bacteriën, dat geldt ook voor de moeder tijdens de zwangerschap.
-
De placenta of moederkoek, die tijdens de zwangerschap wordt gevormd, verbindt de foetus met de moeder.
-
In de baarmoeder zitten vliezen rondom de foetus en het vruchtwater, die zorgen voor bescherming.
-
Een foetus zit in het vruchtwater in een zogenaamde amnionzak (vruchtvlies) in de baarmoeder. Vruchtwater is helder en geurloos. In het begin van de zwangerschap is er nog niet veel vruchtwater, dit wordt uiteindelijk steeds meer.
-
Tijdens de zwangerschap wordt veel van het lichaam van de moeder gevraagd.
-
Als een eicel en een zaadcel zijn samengesmolten, ontwikkelt de bevruchte eicel zich in veertig weken tot een baby.
-
Als er meconium in het vruchtwater zit, kan de foetus ademhalingsproblemen krijgen.
-
Voor de geboorte krijgt de foetus voedingsstoffen en zuurstof via het bloed van de moeder.
-
Hoe kwetsbaar een prematuur is, wordt duidelijk als je naar de ontwikkeling en rijping van belangrijke organen en systemen kijkt tijdens de zwangerschap.
-
Je ademhalingsstelsel bestaat uit de bovenste luchtwegen, luchtpijp, grote en kleine luchtwegen en twee longen. Je middenrif (diafragma), de spieren van je borstkas en je longvaten zijn heel belangrijk voor de werking van je ademhalingsstelsel
-
Het hart is een belangrijk orgaan dat de bloedsomloop op gang houdt. Het zorgt ervoor dat zuurstofrijk bloed door je lichaam wordt gepompt, zodat al je lichaamscellen en weefsels zuurstof krijgen. Dit noemen we de grote bloedsomloop.
-
Je hersenen zijn opgebouwd uit miljarden zenuwcellen. Samen met het ruggenmerg en alle zenuwen in je lichaam maken ze deel uit van je zenuwstelsel.
-
Je maag-darmkanaal ontstaat uit drie delen: de voordarm, middendarm en einddarm. Dat gebeurt al vroeg in de zwangerschap.
-
De nieren vormen samen met de urineleiders, blaas en urinebuis je urinewegstelsel.
-
Rond de 28 weken zwangerschap zijn je ogen tussen de 10-14 mm groot en bij de geboorte na een voldragen zwangerschap 16-17mm. Na de geboorte gaan de ontwikkeling en rijping van je ogen door.
-
Het afweersysteem ontstaat tijdens de zwangerschap in een omgeving die steriel is, er zijn geen bacteriën, virussen of schimmels aanwezig.
-
Een goede balans en evenwicht zijn voor een pasgeborene heel belangrijk: een stabiele lichaamstemperatuur, ademhaling, hartslag, bloeddruk, glucosespiegel, hoeveelheid zouten (elektrolyten), zuurstof of kooldioxide in het bloed en meer.
-
Als je te vroeg geboren bent, zijn er nogal wat factoren die bepalen hoe jouw start is, hoe jouw verblijf op de afdeling Neonatologie of NICU zal zijn en hoe je je verder gaat ontwikkelen.
-
Als je te vroeg geboren bent, gebeurt een deel van je ontwikkeling buiten de baarmoeder in plaats van daarbinnen. En dat is anders. Binnen de baarmoeder word je beschermd tegen invloeden van buitenaf en prikkels zoals geluid en beweging worden gedempt.
-
Als tiener of jongvolwassene is je vroeggeboorte iets van lang geleden. Vaak merk je er niets meer van en heb je nergens last van. Toch kunnen er na al die jaren nog wel dingen spelen die te maken hebben met je vroeggeboorte. Dat kan dagelijks zijn, of af en toe.