Malak is het zonnetje in huis
Fatima (40) heeft een dochter Malak (2) met Downsyndroom
Wanneer hoorde je dat je dochter downsyndroom had?
Drie dagen na de geboorte kregen we het van de arts te horen.Toen ze geboren werd, zag je toen iets?
Nee, helemaal niets. Ik wist niets van Downsyndroom, en ook tijdens de zwangerschap ging alles goed. Ik ging ervanuit dat ik gewoon een gezond kind zou krijgen. Tijdens de zwangerschap kreeg ik wel de vraag of ik prenataal wilde testen, maar ik ben gelovig en we hoorden het hartje van ons kindje al kloppen. Dat wilden we niet doen. We wilden ook geen abortus. Mijn geloof zorgde voor direct acceptatie.Wat deed de diagnose met jou?
Ik was heel emotioneel en verdrietig. Niet omdat ik een ziek kind zou krijgen, maar omdat we een onbekende weg zouden gaan bewandelen met haar. Ik vroeg me af hoe haar toekomst eruit zou zien, of ze naar school kon gaan en zo. Iedere ouder wil het beste voor zijn kind. Hoe moest ik hiermee omgaan nu ik een zorgelijk kind had gekregen. Ik had heel veel vragen en ik wilde alles weten. Maar dat kon niet meteen, ik moest eerst wennen aan het idee dat mijn dochter ziek was.Werd er in het ziekenhuis meteen onderzoek gedaan?
De derde dag werden we opgeroepen voor een gesprek en toen werd ook verteld dat ze bloedonderzoeken zou krijgen en een echo voor haar hartje om te kijken of ze een afwijking hadden. Zij hadden meteen al gezien dat ze Downsyndroom had, maar wij niet. Dat werd ons dus toen verteld.Hoe was het met haar hart?
Haar hartje was zwak. Ze had een AVSD. We kregen te horen dat ze een open hart operatie zou krijgen wanneer ze zwaar genoeg was. Ze was ook prematuur, 31 weken en 3 dagen.Dat is ook gebeurd. Ze had de eerste maanden van haar leven veel problemen met haar ademhaling. Ze kreeg ook extra voeding om aan te komen. Daarna ging ze naar het LUMC voor de openhartoperatie. Binnen twee weken kon ze naar huis en dat was goed nieuws!
Maakte je je ongerust?
We zagen dat ze echt vocht voor haar leven, en maakten ons daar wel ongerust over. Maar we hadden vertrouwen in God. We baden veel en hoopten dat ze bleef vechten zodat ze bleef leven. We hebben alles gedaan om haar te helpen met aandacht, warmte en liefde om haar herstel te bespoedigen. Toen ze drie kilo was werd ze geopereerd, ze was toen drie maanden oud.Ging het beter na de operatie?
Ja, ze had geen problemen meer met de ademhaling. Drinken bleef wel een probleem, omdat ze geen zuigreflex meer had. Dat had ze ook voor de operatie. Ze heeft heel lang sondevoeding gehad.Heeft ze nog sondevoeding?
Ja, wanneer ze voldoende zelf eet en drinkt mag deze eruit. Ze heeft extra voeding nodig om zich te kunnen ontwikkelen en te groeien. Ze begint gelukkig nu zelf te eten, maar niet voldoende. Ze moet nog gestimuleerd worden, dat doen we met een logopedist. De thuiszorg brengt de sonde in en ook op het kinderdagverblijf kunnen ze het. De thuiszorg werkt maar tot 21.00 uur en als ze hem dan eruit getrokken had moest ik naar het ziekenhuis. Maar nu kan ik het sinds kort zelf. Ik luister of de sonde niet in haar longen zit en als ze niet hoest, raar slikt of rare geluidjes maakt, zit het goed.Zijn er nog ander problemen?
Haar ontwikkelingsachterstand is een aandachtspunt. Ze doet alles op haar eigen tempo. Ze kruipt, kan zitten en loopt langs de tafel en achter haar karretjes, maar los nog niet. Ze is twee jaar. Haar spraakontwikkeling moet gestimuleerd worden. Ze doet heel veel gebarentaal. Ik heb een cursus gedaan voor gebarentaal en heb ook materialen voor haar gekocht, dvd’s met gebaren. Dan herkent ze het woord en het gebaar erbij. Ze praat nog niet, dat moet nog komen. Ze wordt met twee talen opgevoed. Dat snapt ze allebei en daar zijn we trots op. Ze is anders dan de andere kinderen, en doet alles op haar eigen tempo. Ze moet gestimuleerd worden, anders blijft ze passief. Ze gaat ook drie dagen per week naar de medische kinderopvang. Ook voor haar sociale contacten en vaardigheden en wij vinden dat het goed is als ze ook met andere kinderen omgaat en in een andere omgeving zit.Hoe hebben jullie je in het begin geïnformeerd?
Ik ben meteen gaan googlen en heb de stichting Downsyndroom gebeld. De eerste tijd waren we alleen maar bezig met de operaties maar daarna werd het een beetje stabiel en kregen we de tijd om erover te lezen. We haalden de informatie overal vandaan! Mijn vriendin zocht voor mij een andere moeder met een kindje met Downsyndroom en dat was heel fijn. Dat was de eerst ondersteuning die ik kreeg. Via internet ben ik toen lid van de Downstichting geworden en krijg ik Down Up. Dat is heel fijn. Met het hele gezin zijn we naar Friesland gegaan. Daar was een weekend voor de ouders en kinderen. Dat was heel leerzaam en heel interessant om met andere ouders te praten.Later hoorde ik dat er in Amsterdam ook een contactpunt zit en als we in de gelegenheid zijn gaan we ook altijd naar de bijeenkomsten.
Hoe zie je de toekomst?
Qua onderwijs vraag ik me af hoe ik mijn kind het beste kan helpen en met welke ondersteuning. Ik maak me zorgen over de laatste bezuinigingen van de PGB’s. Niet alle ouders kunnen alles zelf aan te schaffen. Ieder kind heeft recht op onderwijs en voorzieningen. Kinderen met Downsyndroom hebben altijd begeleiding nodig en extra zorg. Mijn man en ik komen uit een cultuur waarin familie een belangrijke rol spelen. Onze families zijn vol begrip voor ons kind en haar beperking en zij zullen haar steun en liefde blijven geven.Hoe reageerde je omgeving op het nieuws?
We gingen iedereen bellen, in Marokko en Sudan. Ik had zelf geen seconde het idee dat mijn kind niet welkom zou zijn. We hebben veel telefoontjes gehad, veel ondersteuning en positieve reacties. Mensen stonden achter ons met heel veel support.Hoe reageert de buitenwereld?
Na het ontslag uit het ziekenhuis wilden we heel open zijn naar anderen. We vertelden het aan de buren, en ik belde de directrice van de school van mijn andere kinderen. Ik vroeg haar om in de klassen uit te leggen wat Downsyndroom is. Ik heb ook een boekje gekocht, ‘mijn zusje heeft Down’. Dat is voorgelezen in de klassen en ze hebben het thema besproken. Ik heb Malak aan iedereen laten zien op school en ik was trots op haar.Ze heeft een speciale plek bij iedereen, dat heb ik wel gemerkt.