Drugs
Als je diabetes hebt, is het gebruik van drugs risicovol en soms zelfs gevaarlijk. Welk effect het gebruik heeft, hangt vooral af van het soort drugs.
Stimulerende drugs
Sommige drugs zijn extra gevaarlijk in combinatie met diabetes. Stimulerende drugs zoals XTC, cocaïne en speed bijvoorbeeld, die werken direct op de stofwisseling. Dit betekent dat je lichaam meer gaat verbranden en de bloedglucosewaarde ontregeld kan raken. Je lichaam reageert alsof het een grote lichamelijke inspanning heeft geleverd. Als je dus geen gevaar wilt lopen, moet je dit soort drugs niet gebruiken.Cannabisproducten
Hasj en weed werken niet direct op de stofwisseling. Dat maakt het risico voor mensen met diabetes minder groot. Maar dat betekent niet dat cannabisproducten ongevaarlijk zijn. Zo verandert de waarneming onder invloed van hasj en weed, waardoor iemand die stoned is hypo’s minder goed voelt aankomen of zelfs vergeet te spuiten. Bovendien kun je van het roken van hasj of weed ‘vreetbuien’ krijgen met als gevolg een hoge bloedglucose.Paddo’s
Net als hasj en weed hebben paddo’s geen invloed op de stofwisseling, maar ze zijn niet ongevaarlijk. Van paddo’s kun je gaan trippen, waardoor het gevoel van tijd en ruimte verandert. Je kunt dan vergeten te spuiten of te meten.Voor alle drugs geldt: beter niet, maar als je het echt een keer wilt proberen, zorg dan dat er altijd iemand bij is en blijf vooral je bloedglucosewaarde meten. Ga niet zo maar op een feestje wat gebruiken en kijken wat er gebeurt. En onthoud: alle drugs zijn voor mensen met diabetes behoorlijk gevaarlijk.
-
Als je uitgaat met vrienden of als je op een feestje bent wordt er vaak alcohol gedronken. Het is niet gemakkelijk om nee te zeggen, als je gewoon mee wilt doen met de rest.
-
Roken is voor niemand goed, maar als je diabetes hebt is het extra slecht. Het is moeilijk om nee te zeggen als al je vrienden roken en misschien heb je helemaal geen zin om aan later te denken. Maar we willen je toch waarschuwen voor de gevolgen.
-
Herinner jij je ook nog je eerste prik? Waar je was, wie erbij waren en vooral hoe je je voelde? Alle eerste keren zijn belangrijk. Ook de eerste prik bij diabetes.
-
De vastenmaand ramadan duurt 29 of 30 dagen en wordt afgesloten door het Suikerfeest. Tussen zonsopgang en zonsondergang mag je niet eten en drinken.
-
Zo’n 40% van de meiden met diabetes heeft eetproblemen. Meisjes in de puberteit zijn vaak onzeker over hun figuur of hun uiterlijk en vinden zichzelf, terecht of onterecht, al gauw te dik.
-
Er kunnen heel verschillende redenen zijn waarom je een insulinepomp wilt gebruiken. Als je bloedglucosewaarden bijvoorbeeld heel erg schommelen, omdat je vaak last hebt van hypo’s, omdat je ’s ochtends heel erg hoog zit of omdat je HbAc1 te hoog is.
-
Sporten is goed voor je lijf. Maar als je veel sport weet je dat je extra moet eten om geen hypo te krijgen. Door te bewegen gebruikt je lichaam extra suiker, waardoor je bloedsuikerspiegel daalt.
-
Je hoeft natuurlijk niet meteen de hele marathon te lopen, net zoals Dirk van de Plas (zie het verhaal Marathon Man op de cd-rom), maar een beetje sporten en bewegen hoort erbij.
-
Nog niet zo lang geleden was suiker ‘verboden’ voor mensen met diabetes. Gelukkig is dat tegenwoordig niet meer zo. Als je diabetes hebt kun je net als ieder ander alles eten.
-
Als je diabetes hebt is het goed de verschillende reacties van je lichaam te leren herkennen. Welke symptomen heb je als je hoog of laag zit, en wat voel je dan?
-
Je hoeft echt niet thuis te zitten als je diabetes hebt, tijdens het Carnaval.
-
Veel jongeren hebben een moeilijke periode tijdens hun puberteit. Puberteit en diabetes gaan ook niet echt lekker samen.
-
We kennen allemaal de indeling van diabetes in twee verschillende types: type 1 en type 2. Maar wat niet iedereen weet is dat je bij diabetes ook twee persoonlijkheidstypes kunt onderscheiden.
-
Dat je niet de enige op de wereld bent met diabetes wist je al. Maar wist je ook dat je in goed gezelschap verkeert?
-
We kennen allemaal de vreselijke horrorverhalen over geamputeerde tenen en voeten van diabetespatiënten. Dat kwam vroeger inderdaad best veel voor en bij oudere mensen die al heel lang diabetes hebben ook nu nog.
-
Je hebt vast wel eens een echte baaldag. Geen zin in prikken, spuiten en al het gezeur eromheen. De hele diabetes kan je gestolen worden.
-
Je brengt een groot deel van je leven op school door, of je dat nou leuk vindt of niet. En je diabetes hoort daar ook bij.
-
Als je diabetes hebt, is het gebruik van drugs risicovol en soms zelfs gevaarlijk. Welk effect het gebruik heeft, hangt vooral af van het soort drugs.