Diabetes en sport
Je hoeft natuurlijk niet meteen de hele marathon te lopen, net zoals Dirk van de Plas (zie het verhaal Marathon Man op de cd-rom), maar een beetje sporten en bewegen hoort erbij. Het is niet alleen leuk, het is ook goed voor je lichaam.
Het stimuleert de bloedsomloop, het verlaagt het vetgehalte in je bloed en het verbetert de bloedsuikerwaarden. Ook als je diabetes hebt. Als je sport of actief bezig bent, verbruikt je lichaam wel extra suiker, zodat je bloedsuikerspiegel kan dalen. Daarom is het wel belangrijk dat je weet hoe je een hypo kunt voorkomen.
Kortom: eet iets extra’s, spuit iets minder en houd je bloedsuiker ook tijdens en na het sporten in de gaten. De bloedsuiker kan zelfs uren na het sporten nog dalen. Regelmatig controleren dus.
Maar als je net als Dirk van de Plas een extreme inspanning wilt leveren, een marathon lopen of een andere zware belasting voor je lichaam, is het wel verstandig dat onder medische begeleiding te doen.
Voorkom een hypo …
Voordat je gaat sporten moet je wat extra koolhydraten eten en wat minder insuline spuiten. Hoeveel minder, hangt af van de gemeten bloedsuikerwaarde. Dus zorg ervoor dat je wat druivensuiker bij je hebt als je een potje gaat voetballen, een avond gaat swingen, een lange fietstocht maakt of gaat zwemmen of tennissen. Het is het beste om iets extra’s te eten kort voordat je begint, maar het kan ook tijdens of zelfs na het sporten. En fruit, brood of andere ‘langzame’ koolhydraten werken beter dan zoete limonade die snel in je bloed belandt.Kortom: eet iets extra’s, spuit iets minder en houd je bloedsuiker ook tijdens en na het sporten in de gaten. De bloedsuiker kan zelfs uren na het sporten nog dalen. Regelmatig controleren dus.
… of een hyper.
Als je gaat sporten met een veel te hoge bloedsuikerwaarde, heb je kans dat die door het sporten nog meer gaat stijgen. Je krijgt dan in plaats van een hypo juist een hyper. Dus liever geen zware lichamelijke inspanning als je al hoog zit.Zoek je grenzen op
Als je sportief bezig bent kan het goed zijn om de grenzen van je diabetes een beetje te testen. Voel maar eens wanneer je tegen een grens aanloopt. Wat doe je als je te hoog zit of te laag. Hoe reageert je lichaam bij grote inspanning. Grenzen verkennen en verleggen is heel belangrijk, maar wel binnen een veilig kader.Maar als je net als Dirk van de Plas een extreme inspanning wilt leveren, een marathon lopen of een andere zware belasting voor je lichaam, is het wel verstandig dat onder medische begeleiding te doen.