Smokkelen
Natuurlijk speel je wel eens met de gedachte je niet aan je dieet te houden. Wie heeft er niet af en toe zin in een stroopwafel, een kroketje of gewoon een echte bruine boterham met kaas?
In Nederland valt het smokkelen overigens wel mee. Uit een onderzoek van diëtiste Erica Hopman onder honderd Nederlandse jongeren blijkt dat ruim driekwart trouw is aan hun dieet. En dat is hoog in vergelijking met andere landen van Europa. Een opsteker voor alle doorzetters. Houden zo!
Maar een kwart van de jongeren smokkelt dus wel eens. Begrijpelijk, maar toch niet zo'n goed idee. Zelfs een klein beetje gluten kan vervelende klachten veroorzaken, zoals buikpijn, vermoeidheid, of erger. Bovendien kunnen de lange termijngevolgen voor je gezondheid serieus zijn als het vaker gebeurt. Het is belangrijk om je aan je dieet te houden, hoe lastig het soms ook lijkt. Gelukkig zijn er tegenwoordig veel glutenvrije alternatieven die net zo lekker zijn, zodat je niets hoeft te missen!
Waarom jongeren soms niet goed een glutenvrij dieet bij coeliakie volgen is wel te verklaren.
Zo is de druk om bij de groep te horen in de puberteit sterk. Jongeren willen vaak niet opvallen of anders zijn dan hun vrienden, en kunnen zich ongemakkelijk voelen als ze hun dieet moeten uitleggen of speciale voedselkeuzes moeten maken. Dit maakt de verleiding om te smokkelen alleen maar groter om zo niet buiten de groep te vallen.
In de puberteit verandert er ook veel in je lichaam. Het kan voorkomen dat je minder last hebt van klachten als je gluten binnenkrijgt. Veel jongeren ervaren geen directe of ernstige symptomen als ze per ongeluk gluten binnenkrijgen. Dit kan je het gevoel geven dat het dieet niet strikt gevolgd hoeft te worden, of dat je "er wel tegen kan", of zelfs dat je gaat twijfelen aan de diagnose, wat het risico op smokkelen vergroot.
Het kan ook meespelen dat veel jongeren niet volledig begrijpen wat de lange termijngevolgen van glutenconsumptie bij coeliakie zijn. Want zelfs als je geen klachten hebt, kan het eten van gluten leiden tot ernstige schade aan de darmen en andere gezondheidsproblemen. En soms hebben jongeren bij de diagnose wel informatie gekregen, maar die kan inmiddels verouderd zijn of vergeten. Naarmate ze ouder worden, begrijpen ze dan niet meer helemaal waarom het dieet belangrijk is, of hebben ze niet genoeg informatie over wat ze wel en niet mogen eten. Heel lang hebben vaak ook je ouders gezorgd voor het glutenvrije dieet, maar als je ouder wordt en meer vrijheid krijgt, is het belangrijk dat je zelf ook goed weet waar je het voor doet.
En ja, die stroopwafel of kroket... Soms is het moeilijk om bepaalde voedingsmiddelen op te geven, vooral als je gewend bent aan de smaak of als je deze koppelt aan fijne herinneringen. Dit verlangen kan ertoe leiden dat je soms toch kiest voor voedingsmiddelen die gluten bevatten. Steun of hulp van je familie en vrienden is daarbij heel belangrijk. Als jongeren niet genoeg steun krijgen van hun omgeving, kan het moeilijker zijn om zich aan hun dieet te houden. Het gevoel hebben dat ze er alleen voor staan, kan hen ontmoedigen om het dieet serieus te nemen.
Tenslotte is de puberteit ook een periode dat je als jongere bezig bent met het ontwikkelen van je identiteit en wil je onafhankelijk zijn. Het strikt moeten volgen van een dieet kan aanvoelen als een beperking van je vrijheid en daarom doe je dan toch lekker wat je zelf wil...
Het volgen van een glutenvrij dieet kan soms lastig zijn, maar het is wel belangrijk voor je gezondheid. Een paar tips kunnen je helpen het dieet goed vol te houden:
Weet wat kan: Leer welke voedingsmiddelen glutenvrij zijn en zoek naar lekkere alternatieven voor je favoriete snacks en maaltijden. Er zijn tegenwoordig veel glutenvrije producten die net zo goed (of beter!) smaken als de originele.
Wees voorbereid: Neem altijd iets glutenvrij mee, vooral als je niet zeker weet wat er beschikbaar zal zijn. Dit kan je helpen om verleidingen te weerstaan en ervoor te zorgen dat je altijd iets hebt wat je veilig kunt eten.
Praat erover: Vertel je vrienden en familie waarom je glutenvrij eet en hoe ze je kunnen helpen. Als ze begrijpen hoe belangrijk het is, zullen ze je waarschijnlijk steunen en rekening met je houden.
Blijf positief: In plaats van te focussen op wat je niet kunt eten, concentreer je op al het lekkere dat je wél kunt eten. Probeer nieuwe recepten uit en ontdek glutenvrije gerechten die je echt lekker vindt.
Vraag om hulp: Als je het moeilijk vindt om je aan het dieet te houden, praat dan met een diëtist of je arts. Ze kunnen je tips geven en je helpen om het makkelijker te maken.
Blijf leren: Zorg ervoor dat je altijd up-to-date blijft met de nieuwste informatie over je dieet. Naarmate je ouder wordt, kan het nuttig zijn om opnieuw te leren wat wel en niet mag, zodat je je dieet beter begrijpt en volgt.
En bovenal... Wees trots op jezelf: Het is niet altijd makkelijk om je aan een glutenvrij dieet te houden, maar elke keer dat je het wel doet, zorg je goed voor jezelf en je gezondheid. Dat is iets om trots op te zijn!
Maar een kwart van de jongeren smokkelt dus wel eens. Begrijpelijk, maar toch niet zo'n goed idee. Zelfs een klein beetje gluten kan vervelende klachten veroorzaken, zoals buikpijn, vermoeidheid, of erger. Bovendien kunnen de lange termijngevolgen voor je gezondheid serieus zijn als het vaker gebeurt. Het is belangrijk om je aan je dieet te houden, hoe lastig het soms ook lijkt. Gelukkig zijn er tegenwoordig veel glutenvrije alternatieven die net zo lekker zijn, zodat je niets hoeft te missen!
Waarom jongeren soms niet goed een glutenvrij dieet bij coeliakie volgen is wel te verklaren.
Zo is de druk om bij de groep te horen in de puberteit sterk. Jongeren willen vaak niet opvallen of anders zijn dan hun vrienden, en kunnen zich ongemakkelijk voelen als ze hun dieet moeten uitleggen of speciale voedselkeuzes moeten maken. Dit maakt de verleiding om te smokkelen alleen maar groter om zo niet buiten de groep te vallen.
In de puberteit verandert er ook veel in je lichaam. Het kan voorkomen dat je minder last hebt van klachten als je gluten binnenkrijgt. Veel jongeren ervaren geen directe of ernstige symptomen als ze per ongeluk gluten binnenkrijgen. Dit kan je het gevoel geven dat het dieet niet strikt gevolgd hoeft te worden, of dat je "er wel tegen kan", of zelfs dat je gaat twijfelen aan de diagnose, wat het risico op smokkelen vergroot.
Het kan ook meespelen dat veel jongeren niet volledig begrijpen wat de lange termijngevolgen van glutenconsumptie bij coeliakie zijn. Want zelfs als je geen klachten hebt, kan het eten van gluten leiden tot ernstige schade aan de darmen en andere gezondheidsproblemen. En soms hebben jongeren bij de diagnose wel informatie gekregen, maar die kan inmiddels verouderd zijn of vergeten. Naarmate ze ouder worden, begrijpen ze dan niet meer helemaal waarom het dieet belangrijk is, of hebben ze niet genoeg informatie over wat ze wel en niet mogen eten. Heel lang hebben vaak ook je ouders gezorgd voor het glutenvrije dieet, maar als je ouder wordt en meer vrijheid krijgt, is het belangrijk dat je zelf ook goed weet waar je het voor doet.
En ja, die stroopwafel of kroket... Soms is het moeilijk om bepaalde voedingsmiddelen op te geven, vooral als je gewend bent aan de smaak of als je deze koppelt aan fijne herinneringen. Dit verlangen kan ertoe leiden dat je soms toch kiest voor voedingsmiddelen die gluten bevatten. Steun of hulp van je familie en vrienden is daarbij heel belangrijk. Als jongeren niet genoeg steun krijgen van hun omgeving, kan het moeilijker zijn om zich aan hun dieet te houden. Het gevoel hebben dat ze er alleen voor staan, kan hen ontmoedigen om het dieet serieus te nemen.
Tenslotte is de puberteit ook een periode dat je als jongere bezig bent met het ontwikkelen van je identiteit en wil je onafhankelijk zijn. Het strikt moeten volgen van een dieet kan aanvoelen als een beperking van je vrijheid en daarom doe je dan toch lekker wat je zelf wil...
Het volgen van een glutenvrij dieet kan soms lastig zijn, maar het is wel belangrijk voor je gezondheid. Een paar tips kunnen je helpen het dieet goed vol te houden:
Weet wat kan: Leer welke voedingsmiddelen glutenvrij zijn en zoek naar lekkere alternatieven voor je favoriete snacks en maaltijden. Er zijn tegenwoordig veel glutenvrije producten die net zo goed (of beter!) smaken als de originele.
Wees voorbereid: Neem altijd iets glutenvrij mee, vooral als je niet zeker weet wat er beschikbaar zal zijn. Dit kan je helpen om verleidingen te weerstaan en ervoor te zorgen dat je altijd iets hebt wat je veilig kunt eten.
Praat erover: Vertel je vrienden en familie waarom je glutenvrij eet en hoe ze je kunnen helpen. Als ze begrijpen hoe belangrijk het is, zullen ze je waarschijnlijk steunen en rekening met je houden.
Blijf positief: In plaats van te focussen op wat je niet kunt eten, concentreer je op al het lekkere dat je wél kunt eten. Probeer nieuwe recepten uit en ontdek glutenvrije gerechten die je echt lekker vindt.
Vraag om hulp: Als je het moeilijk vindt om je aan het dieet te houden, praat dan met een diëtist of je arts. Ze kunnen je tips geven en je helpen om het makkelijker te maken.
Blijf leren: Zorg ervoor dat je altijd up-to-date blijft met de nieuwste informatie over je dieet. Naarmate je ouder wordt, kan het nuttig zijn om opnieuw te leren wat wel en niet mag, zodat je je dieet beter begrijpt en volgt.
En bovenal... Wees trots op jezelf: Het is niet altijd makkelijk om je aan een glutenvrij dieet te houden, maar elke keer dat je het wel doet, zorg je goed voor jezelf en je gezondheid. Dat is iets om trots op te zijn!