Veelgestelde vraag
Welke medicijnen kun je bij thalassemie krijgen?

Foliumzuur:
Door foliumzuur te slikken kan de hoeveelheid foliumzuur op peil gehouden worden, zodat de verhoogde aanmaak van rode bloedcellen door het beenmerg zo goed mogelijk kan verlopen. Er wordt gestart met foliumzuur op het moment dat een zuigeling vaste voeding gaat eten.

Hydroxycarbamide:
Afhankelijk van het type thalassemie kan overwogen worden om hydroxycarbamide therapie te starten om de transfusiebehoefte te verminderen of te voorkomen. Het medicijn is een cytostaticum (kankerremmend) dat de aanmaak van hemoglobine kan beïnvloeden. Het stimuleert namelijk de aanmaak van HbF (foetaal hemoglobine). Hierdoor wordt het gebrek aan HbA1 wat opgevuld. Dit medicijn is niet bij iedereen effectief.

Ontijzeringsmedicatie:
Deferoxamine (Desferal® of DFO), wordt toegediend via een naald die onder de huid wordt ingebracht. Hieraan wordt een infuussysteem vastgekoppeld. Dit heet subcutane toediening. Toediening via een bloedvat is ook mogelijk in geval van zeer ernstige ijzerstapeling in het lichaam. Deferoxamine kan o.a. klachten geven als misselijkheid, hoofdpijn, haaruitval, koorts, allergische reacties en soms verlaagde aantallen bloedcellen (vooral witte bloedcellen en bloedplaatjes). Het gebruik van Desferal wordt sterk afgeraden bij zwangerschap of zwangerschapswens omdat het aangeboren afwijkingen kan veroorzaken, Tevens vermindert het bij mannen de aanmaak van zaadcellen.

Deferiprone (Ferriprox®, L1) is een middel dat wordt gebruikt als Deferoxamine niet wordt verdragen of in combinatie met Desferal als er sprake is van ernstige ijzerstapeling in hart en lever. Dit medicijn is in tabletvorm, het kan dus geslikt worden. Het kan klachten geven als misselijkheid, braken, buikpijn, een tekort aan zink, verhoogde vatbaarheid infecties, gewrichtsklachten, verminderde nier- en leverfuncties, versnelde hartslag en soms verlaagde aantallen bloedcellen (vooral witte bloedcellen).

Deferasirox (Exjade®, ICL670) is een medicijn dat ijzer bindt waarna het uitgescheiden wordt in de ontlasting. Dit medicijn is ook in tabletvorm en kan dus geslikt worden. Het kan klachten geven als misselijkheid, braken, buikpijn, obstipatie, opgeblazen gevoel, huiduitslag en hoofdpijn. Tevens kan het de werking van de nieren beïnvloeden.

Ook interessant