Veelgestelde vraag
Hoe kan een behandeltraject eruit zien?
Iedereen krijgt een eigen, unieke behandeling. Ook jouw behandeling wordt speciaal op jou afgestemd. Dit zijn voorbeelden van behandelingen die kunnen worden gegeven:
- Behandeling laaggradig glioom
Afhankelijk van de plek en de vorm van de tumor wordt meestal het gehele glioom tijdens een operatie verwijderd. Bij een pilocytair astrocytoom kan dat vaak, bij een oligodendroglioom is dat vaak moeilijker en wordt maar een deel van de tumor verwijderd. Als het glioom in de hersenstam, vlak bij je ogen of bij de hypothalamus ligt, dan is er een grote kans op ernstige schade aan die omliggende weefsels, een operatie is dan moeilijk of niet mogelijk. Bij kinderen met een glioom bij de ogen (opticus glioom) én neurofibromatose wordt soms afgewacht omdat de helft van die gliomen niet verandert of groeit. Voor aanvullende behandeling wordt gekeken naar je leeftijd, hoe groot het glioom is en waar het zit, en naar de genetische kenmerken (mutatie in het NF1-gen). Radiotherapie kan, maar vanwege de gevolgen op lange termijn wordt dat niet veel gedaan. Door straling kunnen de tumorcellen kapotgemaakt worden of kan de groei van de tumor worden geremd, maar ook het omliggende hersenweefsel kan beschadigd raken, iets wat vooral bij jonge kinderen, zo veel mogelijk voorkomen moet worden. In de eerste levensjaren gebeurt in de hersenen heel veel. Er worden bijvoorbeeld verbindingen aangelegd die heel belangrijk zijn voor je verdere ontwikkeling. Door chemotherapie kan de groei van de tumor worden geremd of stopgezet. Medicijnen zijn bijvoorbeeld vincristine, carboplatine en vinblastine. Die kunnen als onderhoudsbehandeling gegeven worden, je moet ze dan lange tijd in een lagere dosis gebruiken. Ze remmen de groei van de tumor af, onder andere door de nieuwvorming van vaten en doorbloeding van de tumor te remmen. Vooral een oligodendroglioom is heel gevoelig voor chemotherapie. Soms kun je bijwerkingen krijgen, dan moet naar andere medicijnen gekeken worden. Er kan ook gebruikgemaakt worden van de moleculaire eigenschappen van het glioom en van signaalwegen. Er zijn medicijnen die zich speciaal richten op het verstoorde eiwit in de signaalweg, zoals een MEK-inhibitor. Ook zijn er medicijnen die zich richten op BRAF en dat eiwit stilleggen, zodat de tumorcel zich niet meer kan delen. We weten nog niet genoeg over de effecten van deze medicijnen op de langere termijn.
- Behandeling hooggradig glioom
Soms is een glioom zo uitgebreid en ligt het zo ongunstig, dat de tumor niet helemaal verwijderd kan worden tijdens een operatie, dat is bij een diffuus astrocytoom vaak het geval. Als het glioom in de hersenstam, vlak bij de ogen of bij de hypothalamus ligt, dan is er een grote kans op ernstige schade aan die omliggende weefsels, een operatie is dan moeilijk of niet mogelijk.
Voor aanvullende behandeling wordt gekeken naar je leeftijd, naar hoe groot het glioom is en waar het zit, en naar de genetische kenmerken (mutatie in het NF1-gen). Radiotherapie kan, maar vanwege de gevolgen op lange termijn wordt dat niet veel gedaan. Door straling kunnen de tumorcellen kapotgemaakt worden of kan de groei van de tumor worden geremd, maar ook het omliggende hersenweefsel kan beschadigd worden, iets wat vooral bij jonge kinderen zo veel mogelijk voorkomen moet worden. In de eerste levensjaren gebeurt er in de hersenen heel veel. Er worden bijvoorbeeld verbindingen aangelegd die heel belangrijk zijn voor je verdere ontwikkeling. Door chemotherapie kan de groei van de tumor worden geremd of stopgezet.
- Medulloblastoombehandeling: als de plek en de vorm van de tumor gunstig zijn, wordt meestal de hele tumor tijdens een operatie verwijderd. Als aanvullende behandeling kun je chemotherapie krijgen en, afhankelijk van je leeftijd, radiotherapie.
Ook interessant
- Welke gevolgen kan een hersentumor voor je toekomst hebben?
- Wat wordt in het laboratorium onderzocht bij een tumorcel?
- Welke klachten geeft een hersentumor, waar kun je last van hebben?
- Wat is gerichte therapie?
- Welke negatieve effecten kan klassieke chemotherapie hebben?
- Wat is een medulloblastoom?
- Wat is een hersenstamglioom?
- Geeft bestraling ook ongewenste effecten?
- Wat is een CT-scan?
- Welke genetische factoren en signaalroute spelen bij een hooggradig glioom een rol?
Jouw antwoord nog niet gevonden?
Op de Cyberpoli kan je jouw vraag stellen aan een deskundige!
Stel je vraagOpvolgende vragen
- Geeft bestraling ook ongewenste effecten?
- Hoe kan een behandeltraject eruit zien?
- Hoe vindt de neurochirurg precies de plek van de hersentumor?
- Hoe wordt chemotherapie toegediend?
- Is de behandeling voor iedereen gelijk?
- Is genezing altijd mogelijk?
- Waar worden kinderen met een hersentumor behandeld?
- Waarom is het verlagen van de druk in de hersenen soms nodig bij een hersentumor?
- Wanneer en bij wie kan bestraling nodig zijn?
- Wat betekent chemotherapie in de praktijk?
- Wat is een kuurschema?
- Wat is een neurochirurg?
- Wat is gerichte therapie?
- Wat is het cerebellair mutisme syndroom of fossa posterior syndroom?
- Wat is het doel van een operatie bij een hersentumor?
- Wat is immunotherapie?
- Wat is klassieke chemotherapie?
- Wat is protonentherapie?
- Wat is radiotherapie met fotonen?
- Wat is radiotherapie, of bestraling?
- Weke soorten behandeling van een hersentumor zijn er?
- Welke gevolgen kan een hersentumor voor je toekomst hebben?
- Welke negatieve effecten kan klassieke chemotherapie hebben?
- Wordt een hersentumor altijd behandeld?