Links

Links, feitjes en boeken over epilepsie

Algemene informatie epilepsie en ketogeen dieet

epilepsie.nl

De website van het epilepsiefonds met veel informatie over epilepsie, behandelwijzen en het ketogeen dieet.

epilepsievereniging.nl

De website van de Nederlandse Epilepsie Vereniging (EVN). Je vindt er veel informatie over verschillende aandoeningen, materialen, behandelingen, hulpinstanties en nog veel meer.

kempenhaeghe.nl

De website van het expertisecentrum voor epileptologie, slaapgeneeskunde en neurocognitie. Hier is informatie te lezen over epilepsie, behandelmogelijkheden en het ketogeen dieet. Kempenhaeghe heeft twee grote locaties, een in Heeze en een in Oosterhout. Ook zijn er diverse poliklinieken, met name onder de grote rivieren en in het oosten van het land. De locaties zijn te vinden op de website. In Sterksel is een centrum voor epilepsie-woonzorg.

sein.nl

De website van Stichting Epilepsie Instellingen Nederland, het expertisecentrum voor epilepsie en slaapgeneeskunde. SEIN voorziet ook in een aantal diensten om de kwaliteit van leven van mensen met een aandoening te verbeteren, zoals o.a. een kinderepilepsiecentrum, een logeerhuis, advisering voor arbeidsplaatsen en maneges. Dit is te vinden op de website.
SEIN heeft drie locaties; in Heemstede, Cruquius en Zwolle. Ook zijn er diverse poliklinieken. De locaties zijn te vinden op de website.

dewaterlelie.net

Deze website geeft informatie over de Waterlelie, het expertisecentrum voor onderwijs en epilepsie. Het is een school voor speciaal onderwijs in het centrum van de Randstad. Ontwikkelingsstimulering ten behoeve van de zelfredzaamheid en de leerontwikkeling van de leerlingen staan centraal.
Leerlingen met epilepsie, neurologische aandoeningen, chronische ziekten of lichamelijke beperkingen, maar ook zeer moeilijk lerende kinderen, kunnen op deze school terecht.

lwoe.nl

De website van het Landelijk Werkverband Onderwijs en Epilepsie (LWOE). Hier vind je informatie over onderwijskundig begeleiders van het LWOE die kinderen en jongeren met epilepsie en hun leerkrachten in heel Nederland adviseren en begeleiden.

www.ziezon.nl
Ziezon is het landelijk netwerk ziek zijn en onderwijs. Ziezon informeert, adviseert en ondersteunt scholen die te maken hebben met zieke leerlingen. Via de website kun je informatie krijgen over onderwijsconsulenten, waar en hoe je ze bij jou in de regio kunt bereiken.

Passend Onderwijs
Met passend onderwijs wil de overheid ervoor zorgen dat alle kinderen een passende plek in het onderwijs krijgen. Scholen bieden daarom extra hulp aan leerlingen. Passen onderwijs legt een zorgplicht bij scholen. Dat betekent dat zij verantwoordelijk zijn om alle leerlingen die extra ondersteuning nodig hebben een goede onderwijsplek te bieden. Deze website biedt daar alle informatie over.

emma-at-work.nl

Emma at Work helpt chronisch zieke jongeren en jongeren met een beperking bij het zoeken naar werk, van bijbaan tot een vaste baan.

kinderneurologie.eu

Deze website biedt informatie en uitleg over diverse ziektebeelden, praktische links en een forum voor ouders. De auteur van deze site is kinderneuroloog Jolanda Schieving.

epilepsieconsulent.nl

De Epilepsieconsulent wordt standaard ingezet op het moment dat de diagnose epilepsie gesteld wordt. In de visie van de initiatiefnemers van dit samenwerkingsverband begint goede epilepsiebehandeling bij de start van de medicamenteuze behandeling van de aanvallen én een gesprek met de Epilepsieconsulent. Deze website geeft daar veel informatie over.

levenmetepilepsie.com

Ervaringsdeskundige Chantal houdt een blog bij over haar leven met epilepsie.

fitkids.nl

Fitkids is het fitness- en oefenprogramma voor kinderen van 6 tot 18 jaar met een chronische ziekte, een beperking of een langdurige aandoening. Fitkids wordt op meer dan 170 locaties in Nederland gegeven. Op de website kun je een locatie bij jou in de buurt vinden.

Ketogeen dieet

ketokids.nl

Dit is de website speciaal voor kinderen en jongeren met epilepsie, opgezet door de Epilepsie Vereniging Nederland.

ketogeenmenu.nl

Met deze website ondersteunt Kempenhaeghe patiënten bij het volgen en volhouden van hun dieet. Op deze website staat elke dag een nieuw compleet dagmenu dat voldoet aan de strenge eisen die het ketogeen dieet stelt en het mogelijk maakt om gevarieerd en lekker te eten. Het volgen van het dagmenu – met keuzevarianten, bijbehorende recepten en boodschappenlijstjes – kan heel wat hoofdbrekens besparen. Je kunt de door de diëtist opgegeven hoeveelheid kilocalorieën invullen op de website, waarna alle recepten van het dagmenu worden omgerekend in op de op jouw kind afgestemde hoeveelheden. De website bevat ook veel tips en weetjes.

nl.atkins.com

Een website die informatie geeft over het Atkins-dieet en receptideeën aandraagt voor ontbijt, lunch en diner.

mieketo.blogspot.com

Blog opgezet door ouders van kinderen die een ketogeen dieet volgen. Via deze blog wil Mie Keto tonen dat je met een ketogeen dieet ook lekker kunt koken. Een leuke site met heel veel recepten en leuke ideeën.

matthewsfriends.org

Een professioneel gerunde ouderorganisatie. Een rijke bron van verschillende informatie over het ketogeen dieet (in het Engels) en vele recepten.

mijneigenlijn.nl

Website gericht op een proteïnerijk en koolhydraatarm dieet, waar ook recepten en ervaringen te vinden zijn.

ketogeendieet.net

Website met informatie over het ketogeen dieet en koolhydraatarme producten.

lowcarbchef.nl

Website met koolhydraatarme recepten.

lowcarbrecepten.nl

Website met koolhydraatarme recepten.

Ketogene producten en koolhydraatarme producten

dieetland.nl

Webshop met een ruim assortiment aan producten voor het Atkins-dieet en het koolhydraatarm dieet uit Nederland en Amerika.

Ketogeen dieetboeken

Er zijn vele Engelstalige kookboeken over ketogeen dieet en koolhydraatarm dieet geschreven. Hier is een kleine selectie gemaakt, op internet is veel meer te vinden.

‘Vet nodig!’

Sarike de Zoeten en Jolanda Dierick
Te bestellen in de webwinkel van de Epilepsievereniging.

Koolhydraatarme recepten uit: Oanh’s Kitchen

Mooi kookboek met veel recepten en vier weekmenu’s. Te verkrijgen via www.bjornbooks.nl.

The Ketogenic Cookbook

Dennis Brake, Cynthia Brake, Pennycorner Pr; Spiral edition, December 1, 1997
ISBN10: 1886559996

The Ketogenic Cookbook

Jimmy Moore en Maria Emmerich
ISBN10: 1628600780

Ketogenic Diet to Die For: Top 30 Insanely good ketogenic recepies to the benefits of a low-carb- high-fat diet

Jeanne Johnson
ISBN10: 1517257948

The Ketogenic Diet

Kristen Mancinelli
ISBN10: 1612433944

Keto Kid: Helping Your Child Succeed on the Ketogenic Diet

Deborah Snyder
ISBN10: 1932603298, ISBN13: 9781932603293

The Ketogenic Diet, a century old diet that works effectively for patients and non patients alike Linda Johnson

ISBN10: 1494994518, ISBN13: 97814994518

The Ketogenic Diet: a treatments for children and others with epilepsy

John M. Freeman, Jennifer B. Freeman, Eric Kosoff, Millicent T. Kell
ISBN10: 1932603182, ISBN13: 9781932603187

Weetjes

Koolhydraatarm brood

Koolhydraatarm brood is brood met minder koolhydraten. Koolhydraatarm brood mag pas wettelijk gezien zo heten als er op z’n minst 30% minder koolhydraten in zitten dan in normaal brood. In normaal brood is het basisingrediënt tarwemeel. Maar in tarwemeel zitten veel koolhydraten, daarom wordt tarwemeel bij koolhydraatarme broodsoorten gedeeltelijk vervangen door sojameel, omdat in dit ingrediënt veel minder koolhydraten zitten en veel meer eiwitten. Bij het koolhydraatarme brood worden vaak ingrediënten toegevoegd als lijnzaad, noten en zonnebloempitten, omdat die van nature een hoog voedingsvezel- en vetgehalte hebben. Als een voedingsmiddel weinig voedingsvezels bevat, heeft dat slechte invloed op de bloedsuikerspiegel.
Aan koolhydraatarm brood worden vaak extra olie, margarine en andere vetrijke ingrediënten toegevoegd, zoals palmvet of geharde sojaolie. Dit zorgt ervoor dat koolhydraatarm brood meer calorieën bevat dan regulier brood, en ook vetter is. Koolhydraatarm brood heeft een hogere voedingswaarde dan gewoon brood.

Productlijn van Atkins

Producten zoals broodmixen van Atkins zijn ook vaak te verkrijgen en te bestellen bij Albert Heijn, Jumbo, De Tuinen en de Makro. Op www.nl.atkins.com kun je deze producten kopen en vind je een overzicht van winkels waar deze producten te verkrijgen zijn bij jou in de buurt.

Diëten in verschillende instellingen

Er bestaan twee verschillende soorten van het ketogeen dieet: het klassieke en het MCT-dieet. De diëten verschillen in de soort en hoeveelheid vet. Epilepsiecentrum Kempenhaeghe te Heeze, het Sophia Kinderziekenhuis Rotterdam en het Wilhelmina Kinderziekenhuis (WKZ) van het UMC Utrecht gebruiken veelal het MCT-dieet. Dit omdat het MCT-dieet het meest op ‘gewone voeding’ lijkt. Stichting Epilepsie Instellingen Nederland (SEIN) in Heemstede en het UMC St Radboud in Nijmegen hanteren het klassieke ketogeen dieet. Uit onderzoek blijkt dat de effecten van beide diëten gelijk zijn.