Goede diagnostiek is heel belangrijk
Eelco Hoving is professor en neurochirurg in het Prinses Máxima Centrum. Zijn aandachtsgebied is de kinderneurochirurgie, de hypofysechirurgie en de oncologie. Tevens is hij opleider en verantwoordelijk voor de opleiding neurochirurgie.
Hoe komen kinderen met een craniofaryngeoom bij jullie terecht?
Meestal komen ze via een kinderarts uit de regio, een kinderneuroloog of een oogarts. Als ze bij ons in het komen worden ze altijd in het multidisciplinaire kinderneuro-oncologieteam besproken en vervolgens wordt een behandelplan opgesteld.Ben je als neurochirurg ook betrokken in het diagnostisch traject?
Jazeker. Het is heel belangrijk om een zo goed mogelijk beeld te hebben van de afwijking; hoe ziet de tumor eruit, waar gaat de tumor precies van uit en welke structuren en omgevende hersengebieden zijn erbij betrokken. Pas als er heel goede diagnostiek verricht is, kan de best passende behandeling gekozen worden. Eerst moet er een goede MRI -scan gemaakt worden, oogheelkundig onderzoek uitgevoerd worden en er moet een uitgebreide endocrinologische analyse plaatsvinden. Welke hypofysefuncties zijn nog goed en welke zijn aangedaan of uitgevallen.Het is een zeldzame aandoening, hoe vaak kom je ermee in aanraking?
Gemiddeld opereren of behandelen we hier één tot twee kinderen per jaar met een craniofaryngeoom. Ik behandel ook de volwassenen met een craniofaryngeoom, dat zijn ook twee tot drie patiënten. Al met al een redelijk aantal voor zo'n buitengewoon zeldzame aandoening.Hoe ingrijpend is het voor een patiënt?
Soms komt een kind naar het ziekenhuis met verhoogde druk in het hoofd met als gevolg klachten van hoofdpijn en sufheid. Vaak is er dan sprake van een verstoring van de hersenvochtcirculatie op basis van bijvoorbeeld een craniofaryngeoom. In een dergelijk geval moet je eerst vrij snel handelen om de druk eraf te halen door hersenvocht te laten afvloeien of de circulatie te herstellen. Daarna komt een uitgebreid gesprek met de ouders en het kind, als het oud genoeg is. De inhoud van dit gesprek is behoorlijk ingrijpend. Er volgt altijd een tweede gesprek om nieuwe vragen te beantwoorden en te verifiëren of de inhoud van het eerste gesprek goed begrepen is. De gevolgen van de operatieve behandeling van een craniofaryngeoom kunnen zeer ingrijpend zijn. Meestal verliest een patiënt na de operatie de hele hypofysefunctie. Zeker op de kinderleeftijd is dat heel ingewikkeld omdat je dan allemaal vervangende medicatie (hormoonsuppletie) nodig hebt. Dat moet goed uitgelegd worden.Wat verandert er nog meer?
Afhankelijk van hoe uitgebreid de tumor is, kunnen er ook veranderingen optreden in de hypothalamus. Dat is ook heel ingrijpend. Het gewicht kan toenemen en kinderen kunnen erg vermoeid zijn. Dat heeft een enorme impact. Een ander aspect zijn de gevolgen voor de oogzenuwen. Gaat het kind beter zien of behoudt het een beperkt gezichtsvermogen en is er kans op blindheid? Daar moet je ook nog rekening mee houden, als ongewenste uitkomst. Concluderend kunnen op verschillende vlakken enorme problemen spelen.Je moet heel goed van tevoren bespreken wat de risico's zijn, en wat de medische overwegingen zijn voor de voorgestelde behandelstrategie bij deze specifieke patiënt. Zo'n tien jaar geleden probeerden we de tumor zo veel mogelijk te verwijderen, hoe groot of uitgebreid de tumor ook was. Daar zijn we een beetje van teruggekomen. Die kinderen bleken ernstige schade te kunnen oplopen met als gevolg matig functioneren in hun verdere leven. Toen kwam de strategie dat we niet per se alles weg willen halen, maar alleen dat wat veilig kan. Het restant dat blijft zitten wordt bestraald. Dus een partiële resectie met aanvullende radiotherapie. Met de verbeterde bestralingstechnieken van nu is er minder kans op beschadiging van omgevende hersengebieden. Deze behandelmethode blijkt minstens zo effectief en geeft minder kans op schade.
Zijn er nog meer nieuwe ontwikkelingen?
Een recente ontwikkeling is de cysteuze intrathecale behandeling. Dan brengen we bij een cysteus craniofaryngeoom een slangetje in de cyste en spuiten we een stofje in, interferon alpha, waardoor de cyste kan gaan schrompelen. Belangrijk, omdat bij een gunstig resultaat een kind langer hormonaal intact kan blijven en bijvoorbeeld normaal in de puberteit kan komen. Er zijn echter veel verschillende behandelmogelijkheden. Daarom is goede diagnostiek zo belangrijk, in combinatie met een ervaren multidisciplinair kinderneuro-oncologie team. Aspecten die besproken worden zijn: wat is de leeftijd, wat wordt er bedreigd, waar zit de tumor aan vast, wat is de betrokkenheid van de hypothalamus …, het is echt maatwerk per patiënt.Werk je volgens een bepaalde operatiemethode?
Er zijn verschillende mogelijkheden. Je kunt via de neus opereren, maar dat is bij kinderen vaak moeilijk omdat de neuzen heel klein zijn. Daarbij is de toegangsweg via de neusbijholte, de sinus sfenoidalis, nog niet altijd belucht op de kinderleeftijd. Dan moet er verder door het bot geboord worden. Dat kan met de huidige navigatie wel, maar het is wel ingewikkelder. Het is wel technisch mogelijk als de tumor echt uitgaat van de hypofyseklier in de schedelbasis.Zijn er ook andere benaderingen?
Ja zeker. Als het craniofaryngeoom uitgaat van de hypofysesteel en je hebt een normale schedelbasis met daarboven de tumormassa, dan kies je voor de transcraniële route. Je kunt door het midden gaan (subfrontaal), over de schedelbasis, tussen de beide oogzenuwen door en zo de tumor bereiken. Of je kunt de tumor iets meer vanaf de zijkant benaderen (subfrontaal-pterioneaal), dan kun je de tumor ook meer van achteren bekijken. Deze benaderingen hangen dus af van hoe de tumor zich uitbreidt en hoe je het beste overzicht krijgt. Dan is er nog een derde methode, tussen de hersenhelften door van bovenaf, via de hersenbalk wordt dan een toegang verkregen tot de hersenkamer en vervolgens kan de derde hersenkamer bereikt worden. Bij een heel uitgebreid craniofaryngeoom kan het nodig zijn om dat gecombineerd of in meerdere fases te doen. Dat is wel uitzonderlijk.We doen ook nog wel eens een endoscopische operatie bij een grote cyste die een hydrocefalus (waterhoofd) veroorzaakt. Dan maken we de cyste leeg of leggen er een draintje in voor de interferonbehandeling. Dat doen we dus gefaseerd om de acute druk in het hoofd te verlagen.
Hoe zit het met de operatierisico's?
Het zijn moeilijke tumoren om te opereren met veel risico. Je moet voorzichtig manipuleren om te proberen de tumor zonder schade aan de omgeving eruit te krijgen. Alleen al door die manipulatie kunnen de kleine bloedvaatjes rond de hypothalamus samentrekken, waardoor je te weinig bloed krijgt in de hypothalamus en er zo onherstelbare schade ontstaat. Je werkt langs de oogzenuwen en je moet uitkijken voor de bloedvaten, dat alles vereist ervaring en expertise, en die moet je opbouwen. Dat duurt een aantal jaren, zeker gegeven het kleine aantal craniofaryngeomen. Je moet maatwerk leveren en goed weten waar je heen wilt, maar als de situatie tegenzit, moet je ook kunnen zeggen: 'hier stop ik'. Overigens is het heel uitzonderlijk dat patiënten overlijden tijdens de operatie. Die is zo veilig met de huidige anesthesietechnieken en zo gecontroleerd, dat dát heel ongebruikelijk is.Zijn er ook andere risico's?
Als een klein kind zijn hele hypofysefunctie verliest en volledig afhankelijk is van de vervangende medicatie, dan is het de eerste twee weken na de operatie heel ingewikkeld om de vochtbalans goed te houden. Dat komt omdat de hypofysesteel vaak verwijderd wordt, samen met de tumor. Bij het verwijderen van deze structuren komt een grote hoeveelheid vasopressine vrij, waardoor je veel vocht vasthoudt. Als die fase voorbij is, is er van het ene op het andere moment helemaal geen vasopressine meer en ga je heel veel plassen, dan ontstaat er een diabetes insipidus. De elektrolytenhuishouding bij kleine kinderen kan daarvan helemaal in de war raken, ze krijgen ernstige natrium- en kaliumproblemen en dat kan een levensbedreigende situatie opleveren. Na de operatie moet de patiënt heel precies en vakkundig begeleid worden door een kinderendocrinoloog. In de fase direct na de operatie blijven de kinderen vaak wel een week op de kinder-ic. De patiënt kan dan ingesteld worden op alle medicijnen.Op de lange termijn kun je door schade aan de hypothalamus heel moe zijn en gewichtsproblemen krijgen. Je kunt heel erg dik worden en daardoor sociaal geïsoleerd raken en ernstig psychische problemen krijgen. Daarom is goede begeleiding van de patiënt ook op de lange termijn erg belangrijk.