Kies hier aan wie je jouw vraag wilt stellen.
- 2
- 3
- 4
Heb je al bij de veelgestelde vragen gekeken? Veel vragen worden daar al beantwoord! Veelgestelde vragen
Kies de deskundige die het meeste aansluit bij jouw vraag.
Hankje Escher
Kinderarts
Prof. Dr. Hankje Escher is kinderarts-MDL en afdelingshoofd kinder-maagdarmleverziekten in het Erasmus MC-Sophia Kinderziekenhuis in Rotterdam. Ze houdt zich bezig met alle ziekten van de maag, darm en lever van kinderen en jongeren van 0 tot 18 jaar. Haar aandachtsgebied is de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa (samengevat als IBD) bij kinderen en jongeren. Daar is ze in 2001 op gepromoveerd. Ze doet zowel in Nederland als in Europa veel onderzoek naar IBD bij kinderen. Momenteel onderzoekt zij of kinderen en jongeren zich beter gaan voelen als ze naast hun medicijnen ook individuele gedragstherapie krijgen.
Stel je vraag aan Hankje Escher
Linda van den Berg
Diëtist
Ik zal kort hieronder iets over mijzelf vertellen over waarom ik diëtist ben geworden en mijn ervaringen. Ik ben diëtist geworden omdat ik enorm geïnteresseerd ben in wat voeding allemaal kan doen met een mens. ik ben van mening dat ieder mens anders is en het is vaak een puzzel om uit te vinden wat wel of niet werkt voor een persoon. En laat ik nu gek zijn op puzzels. Ik heb een eigen praktijk en werk daar nauw samen met een kinderarts. Ik zie dus veel kinderen en jong volwassenen met uiteenlopende vragen. Daarnaast werk ik ook in het ziekenhuis op de maag-darm- lever afdeling. Zowel in mijn praktijk en in het ziekenhuis zie ik dus heel veel mensen met IBD of PDS. Dus als jij een vraag hebt over dit onderwerp... mail deze door en ik zal met je mee denken of een passend advies geven.
Stel je vraag aan Linda van den Berg
Roesja van Doorn
Orthopedagoog
Ik ben een orthopedagoog. Dat is een mooie naam voor iemand die veel van de ontwikkeling van kinderen en opvoeding weet. Zelf heb ik geen coeliakie, diabetes of IBD, maar ik begrijp uit vele gesprekken die ik met kinderen en jongeren heb gehad voor onderzoek en door erover te lezen wel wat het is om chronisch ziek te zijn. Ik ben ook de coördinator van de cyberpoli. Dat betekent vooral veel dingen regelen voor de cyberpoli. Je kunt mij mailen over van alles. Over leuke dingen, maar ook over minder leuke dingen. Samen kunnen we over van alles praten. Laat me maar weten hoe het met je gaat!
Stel je vraag aan Roesja van Doorn
Laurence Walhout
Ervaringsdeskundige
Hallo, mijn naam is Laurence. In de winter van 2007 had ik last van veel klachten en werd bij mij op zestienjarige leeftijd de ziekte van Crohn ontdekt. Ondanks het feit dat deze ziekte best wel eens voor narigheid heeft gezorgd, heb ik gelukkig altijd mijn droom kunnen volgen: zieke mensen helpen. Ik zit nu in het tweede jaar van de opleiding geneeskunde aan de Erasmus Universiteit en heb het heel erg naar mijn zin. In de afgelopen jaren heb ik veel ervaring opgedaan in het omgaan met de ziekte van Crohn. Voel je dus vrij om al je vragen te stellen, ook als je misschien Colitis Ulcerosa hebt.
Stel je vraag aan Laurence Walhout
Chanine Wessels
Ervaringsdeskundige
Hallo allemaal! Ik ben Chanine. Ik heb sinds mijn 15e de ziekte van Crohn, in het begin moest ik nog wel even wennen aan het idee dat ik deze ziekte had en was het voor mij ook wel erg moeilijk. Want dan wil je bijvoorbeeld een keer leuke dingen gaan doen en dan kun je niet omdat je te moe bent of buikpijn hebt. Maar gelukkig heb ik een leuke vriend en een leuk stel vriendinnen die het begrijpen. Ik heb in 2016 de studie Mondzorgkunde afgerond. Momenteel ben ik werkzaam in een hele gezellige tandartsenpraktijk als Mondhygiënist. Het werk is erg afwisselend en uitdagend. Mijn hobby’s zijn: tennis, hardlopen, skiën, afspreken met vriendinnen, shoppen en uitgaan. Dit is mijn verhaal in het kort, als je vragen hebt dan mag je ze gerust stellen, ik zal proberen ze zo snel mogelijk te beantwoorden. Of als je natuurlijk gewoon met mij wilt praten over iets kan dat ook!
Stel je vraag aan Chanine Wessels
Yves Liem
Ziekenhuisapotheker
Ik ben Yves Liem, ziekenhuisapotheker-klinisch farmacoloog in het Wilhelmina Kinderziekenhuis, UMC Utrecht, in Utrecht. Voor alle vragen over geneesmiddelen bij kinderen kunnen (kinder)artsen, verpleegkundigen en andere zorgprofessionals in het Wilhelmina Kinderziekenhuis bij mij terecht. Zo gaat het lichaam anders om met geneesmiddelen bij kinderen en kunnen bepaalde geneesmiddelen bij kinderen anders werken dan bij volwassenen…kinderen zijn geen kleine volwassenen! Ik vind het belangrijk dat patiënten mij ook vragen over geneesmiddelen kunnen stellen…ik kijk daarom uit naar jullie vragen via de cyberpoli. Je kunt me vragen stellen over de werking of bijwerkingen van geneesmiddelen en hoe je een geneesmiddel het beste kunt innemen. Vragen over de verkrijgbaarheid van een bepaald middel of over de vergoeding kan je beter aan je eigen apotheek stellen. Voor vragen over de behandeling, die je van je dokter krijgt en de geneesmiddelen, die hij of zij voorschrijft, moet je altijd contact opnemen met je eigen dokter. Tot slot nog iets over mijzelf: ik ben getrouwd en heb drie zoons. Naast mijn werk heb ik gelukkig ook andere leuke bezigheden, zoals sporten, lezen en muziek luisteren (voornamelijk jazz).
Stel je vraag aan Yves Liem
Irma Peek
Onderwijsconsulent
Mijn naam is Irma Peek, ik ben consulent onderwijsondersteuning zieke leerlingen in het WKZ. Voor al je schoolvragen mag je mij mailen, omdat de combinatie ziek zijn en school soms een uitdaging is. Ik heb werkervaring in het speciaal onderwijs en sinds 2018 jaar werk ik met zieke leerlingen. Alle consulenten OZL (onderwijsondersteuning zieke leerlingen) zijn onderdeel van het landelijk netwerk Ziezon. Dit is de plek waar je veel informatie vindt over ziek zijn en onderwijs. Je kan mij benaderen voor advies en begeleiding op het gebied van school.
Stel je vraag aan Irma Peek
Aline Kalisvaart
Medisch pedagogisch zorgverlener
Hallo Mijn naam is Aline Kalisvaart. Ik ben medisch pedagogisch zorgverlener in het Wilhelmina Kinderziekenhuis, UMC Utrecht. Naast mijn werk in het ziekenhuis besteed ik mijn vrije tijd in mijn tuin, ga ik naar de stad en de schouwburg. Zelf maak ik ook beelden van steen. Ik ben moeder van drie kinderen, maar die zorgen al voor zichzelf. In het WKZ zorg ik er met mijn collega pedagogisch medewerkers en andere medewerkers samen voor dat een ziekenhuisbezoek of opname voor kinderen zo prettig mogelijk verloopt. Maar ook denken we bijvoorbeeld met kinderen en ouders mee hoe het is om een ziekte te hebben, geven tips over thuis medicijnen nemen of hoe je aan anderen vertelt wat jouw ziekte inhoudt. Wat we daarvoor doen is: • Eerlijke en begrijpelijke informatie geven over wat er gaat gebeuren • Voorbereiding en/of begeleiding bieden bij medische ingrepen • Met elkaar zoeken naar wat kinderen en ouders kan helpen tijdens het ziekenhuisverblijf en daarna • Zorgen voor een veilige en vertrouwde omgeving in het ziekenhuis • Zorg afstemmen op het individuele kind en zijn situatie • Rekening houden met broertjes en zusjes • Spel en ontspanning bieden • Met kinderen en ouders nadenken over de invloed van de ziekte en de behandeling op het leven van kinderen, ouders en gezinnen. Dus als jullie vragen hebben over een van genoemde punten dan denk ik graag met jullie mee. Want samen kom je verder dan alleen!!!
Stel je vraag aan Aline Kalisvaart
Patrick van Rheenen
kinderarts
Dr. Patrick van Rheenen is kinderarts maag-, darm- en leverziekten (MDL) in het Universitair Medisch Centrum in Groningen. Hij is gespecialiseerd in chronische darmontstekingen (in het Engels "IBD") en in primaire scleroserende cholangitis (PSC). Hij heeft, samen met heel veel andere experts, de Europese behandelrichtlijn geschreven voor kinderen met de ziekte van Crohn. Kortgeleden heeft hij een test ontwikkelt die het mogelijk maakt om de ernst van de darmontsteking thuis te meten. Hij onderzoekt op dit moment of kinderen met IBD die al langere tijd rustige ziekte hebben misschien een beetje minder medicijn kunnen gebruiken. Je kunt hem alles vragen over IBD of over de leverziekte PSC die bij 1 op 15 IBD-patiënten voorkomt.
Stel je vraag aan Patrick van Rheenen