Kies hier aan wie je jouw vraag wilt stellen.
- 2
- 3
- 4
Heb je al bij de veelgestelde vragen gekeken? Veel vragen worden daar al beantwoord! Veelgestelde vragen
Kies de deskundige die het meeste aansluit bij jouw vraag.
Monique Rijken
Kinderarts-neonatoloog
Ik ben Monique Rijken, en werk als kinderarts-neonatoloog in het Willem-Alexander Kinderziekenhuis in het Leids Universitair Medisch Centrum. Ik ben getrouwd en moeder van een dochter en een zoon, die allebei niet meer thuis wonen. Maar ik vind het ontzettend gezellig dat zij (mét aanhang) nog regelmatig aanschuiven aan tafel. Sommige dagen kun je me vinden op de couveuse-afdeling en andere dagen werk ik op onze follow-up polikliniek, waar ik de kinderen terugzie die bij ons opgenomen hebben gelegen op de NICU, een mooi woord voor de couveuse-afdeling. Het is ontzettend leuk en leerzaam om te zien hoe het gaat met de kinderen die zoveel te vroeg geboren zijn, en met hun ouders natuurlijk! Hopelijk helpt de site van de Cyberpoli om wat meer over vroeggeboorte te weten te komen, want hier is op andere plekken niet zo gemakkelijk informatie over te vinden. Mocht je toch nog vragen hebben over die periode op de NICU óf over eventuele problemen die daarna op je pad komen als opgroeiende “ex-prematuur”, kun je me die hier stellen, dan zal ik die zo goed mogelijk beantwoorden.
Stel je vraag aan Monique Rijken
Aleid Leemhuis
Kinderarts-neonatoloog
Ik ben Aleid Leemhuis, kinderarts verbonden aan de follow up poli van de afdeling neonatologie van het AUMC. Ik heb 2 dochters, 1 zoon en 2 kleinzoons. Mijn werkterrein is al vele jaren de nazorg en follow up van premature pasgeborenen. Naast de zorg, ben ik ook betrokken bij onderzoek op dat gebied, mn op het gebied van de preventie: hoe kunnen behandelingen bij de zwangere, of bij de pasgeborenen prematuur, of later tijdens het follow up traject in de kindertijd, helpen de lange termijn uitkomsten van kind en ouders te verbeteren. Ik heb met plezier meegewerkt aan het schrijven van de Standards of Care van de Europese ouder vereniging, de EFCNI European Standards of Care for Newborn Health – EFCNI. Ik vind het begeleiden van kind en ouders na de vaak heftige periode op de NICU en vervolgens in t ziekenhuis dichterbij huis altijd weer fijn, ook omdat elke situatie anders is. Uitgaand van de kracht en sterke punten van elk kind en de ouders, bekijken we op de follow up poli hoe we kunnen helpen bij problemen die kinderen kunnen hebben op lichamelijk, motorisch, cognitief, school en gedragsmatig gebied en die ouders kunnen hebben bij de verwerking en het opvoeden. Ook de gevolgen van vroeggeboorte op de veel langere termijn, in de (jong) volwassenheid heeft mijn belangstelling.
Stel je vraag aan Aleid Leemhuis
Anneloes van Baar
Ontwikkelingspsycholoog
In 1983 ben ik afgestudeerd als ontwikkelingspsycholoog. Eerst ben ik wetenschappelijk onderzoek gaan doen, onder andere naar de ontwikkeling tijdens de eerste 10 jaar van extreem te vroeg geboren kinderen in vergelijking met op tijd geboren kinderen. Vervolgens heb ik ruim 10 jaar als GZ-psycholoog gewerkt in een ziekenhuis voor de afdeling Neonatologie en vooral ook voor de follow-up polikliniek. Sinds 2003 ben ik hoogleraar. Nu doen we onderzoek naar ontwikkeling van zowel matig premature kinderen (geboren bij 32 tot 36 weken zwangerschapsduur) als extreem te vroeg geboren kinderen. We zijn vooral geïnteresseerd in de aandachtvaardigheden van de kinderen en in vroegtijdige signalering.
Stel je vraag aan Anneloes van Baar
Amber
Ervaringsdeskundige
Mijn naam is Amber Bontekoe, ik ben 24 jaar geleden samen met mijn tweelingbroertje in het Sophia Kinderziekenhuis geboren na een zwangerschap van 24 weken en 6 dagen. Helaas is hij drie dagen na onze geboorte overleden. De nazorg - de zogenoemde follow-up - duurde tot mijn tweede jaar. Toch heb ik de afgelopen tijd veel artsen, specialisten en therapeuten gezien, omdat ik veel verschillende klachten heb. Onder andere chronische vermoeidheid, moeite met mijn dag logisch indelen en een vorm van CVI. De klachten zijn deels en tijdelijk weggenomen, maar de oorzaak hiervan niet: mijn extreme vroeggeboorte. Je kunt levenslang klachten overhouden als gevolg van je ontstaansgeschiedenis. En ondanks dat ik dat zelf ook ervaar, ben ik wel heel gelukkig. Mocht jij vragen hebben over je vroeggeboorte in relatie tot de klachten die je ervaart, stel ze gerust! Een luisterend oor kan soms al voldoende zijn. En weet, je bent niet alleen. ♥
Stel je vraag aan Amber
Corita Boons
Kinderfysiotherapeut
Wanneer je kindje te vroeg geboren is, ben je ook een vroeg geboren ouder. Dit brengt veel vragen en onzekerheid met zich mee: “gaat mijn kindje groeien en ontwikkelen en kan ik mijn kindje daar voldoende in ondersteunen? Hoe kan mijn contact met mijn kindje daarin uniek zijn, terwijl er zoveel handen van zorgverleners mijn kindje aanraken?” Ik ben Corita Boons en werk sinds lange tijd als kinderfysiotherapeut in Isala Zwolle. Daar mag ik zowel in de kliniek als de polikliniek, in samenwerking met verschillende andere zorgverleners, vroeggeboren kinderen en hun ouders begeleiden. Tevens geef ik begeleiding aan huis als ToP-kinderfysiotherapeut. Daarover vind je meer informatie in mijn interview. Ik vind het fijn om samen met ouders te kijken naar de ontwikkeling van hun kind in relatie tot elkaar en tot wat kind en ouders hebben meegemaakt. Samen op zoek gaan naar de kansen en mogelijkheden om het volgende stapje in de ontwikkeling te kunnen en durven maken. Mocht je hierover een vraag willen stellen dan zal ik die zo goed mogelijk beantwoorden.
Stel je vraag aan Corita Boons
Renate Swarte
Kinderarts-neonatoloog
Ik ben Renate Swarte en werkzaam als kinderarts-neonatoloog in het Erasmus MC Sophia Kinderziekenhuis in Rotterdam We weten dat te vroeg geboren kinderen een groter risico hebben op problemen in hun ontwikkeling. Deze kunnen zich op verschillende leeftijd presenteren, afhankelijk van de ernst of van de eisen die op een bepaalde leeftijd aan een kind gesteld worden. Dit kan variëren van mild tot ernstig. Daarom vind ik het belangrijk om deze kwetsbare groep kinderen op verschillende leeftijden te vervolgen. Er kunnen dan, waar nodig, in een vroeg stadium extra maatregelen worden genomen om de ontwikkeling te optimaliseren. Op poli neonatologie kijken we dan ook met de ouders of er problemen zijn om vervolgens waar nodig samen tot een goed behandelplan te komen. Het geeft mij als “dokter” een goed gevoel om de ontwikkeling van de te vroeg geboren kinderen zo optimaal mogelijk te laten verlopen en als kinderarts-neonatoloog hier een bijdrage aan te kunnen leveren. Dus mochten jullie vragen hebben zal ik deze waar mogelijk zo goed mogelijk beantwoorden.
Stel je vraag aan Renate Swarte
Robin
ervaringsdeskundige
Hey, Ik ben Robin (23 jaar) en ben na 26 weken en 3 dagen geboren. Heel vroeg natuurlijk als je je bedenkt dat de gemiddelde zwangerschap zo'n 40 weken duurt. Ik werd daarom ook direct na mijn geboorte van mijn moeder weggehaald en in de couveuse gestopt. Na een aantal maanden van intense zorg ben ik alsnog veilig en wel thuisgekomen. Fysieke gevolgen van mijn vroeggeboorte heb ik er gelukkig niet aan overgehouden, maar mentale wel. Sinds mijn puberteit heb ik last van ADD en raak ik erg snel afgeleid. Ook stelde ik af en toe wat belangrijke zaken uit :). Mede hierdoor ben ik vroeger naar verschillende psychologen gegaan. Gelukkig is het de laatste jaren minder geworden, maar het blijft nog altijd op de achtergrond aanwezig. Ik wil graag met jullie mijn ervaring delen, dus twijfel niet als je een vraag wilt stellen!
Stel je vraag aan Robin
Bregje Houtzager
klinisch psycholoog
Mijn naam is Bregje Houtzager. Ik ben Klinisch Psycholoog. Ik kan met je meedenken als er vragen zijn over de gevolgen die een vroeggeboorte (en/of laag geboortegewicht) heeft voor het leren en voor de sociale en emotionele ontwikkeling. Een opname op een NICU of neonatologie afdeling kan een grote impact hebben op het welbevinden van zowel ouder als kind. Dit is een van mijn aandachtsgebieden. Ik ben onder de indruk van de veerkracht die ouders en kinderen hebben in het omgaan met zulke ingrijpende ervaringen. Ik heb op de NICU gewerkt van het voormalige Emma Kinderziekenhuis AMC waar ik ouders begeleidde, prematuur geboren kinderen in hun ontwikkeling volgde en wetenschappelijk onderzoek deed. In het Deventer Ziekenhuis waar ik nu werk, denk ik met de kinderarts, ouders en leerkrachten mee over de ontwikkeling van het kind en de gevolgen van vroeggeboorte en begeleid ouders tijdens of na een neonatologie opname. Neem gerust contact met mij op als je een vraag hebt over bovenstaande onderwerpen, ik denk graag met je mee.
Stel je vraag aan Bregje Houtzager