Kies hier aan wie je jouw vraag wilt stellen.

  • 2
  • 3
  • 4

Heb je al bij de veelgestelde vragen gekeken? Veel vragen worden daar al beantwoord! Veelgestelde vragen

Kies de deskundige die het meeste aansluit bij jouw vraag.

avatar

Karola de Graaf

Kinderarts

Mijn naam is Karola de Graaf, ik ben opgegroeid in het pittoreske Spakenburg en nu woonachtig in Amsterdam. Hier geniet ik zowel van de stadse levendigheid als van de rust tijdens mijn vaste hardlooprondje in het park. In de zomer is het heerlijk om naar Utrecht te fietsen waar ik werk als kinderarts in opleiding in het Wilhelmina Kinderziekenhuis. Het eerste jaar van mijn opleiding vond plaats in het Antonius ziekenhuis waar ik ouders met huilbaby’s ten einde raad op de polikliniek en kinderafdeling zag. Ik werd geraakt door de bezorgdheid van ouders, de wanhoop rondom het huilen en de roep om hulp en begeleiding hierbij. Trots was ik dan ook op de uitstekende zorg die door het gehele team werd geleverd, waarbij ouders vaak dankbaar en vol goede moed na een week opname met hun baby het ziekenhuis verlieten. Tegelijkertijd ben ik verbaasd dat deze zorg in het ziekenhuis plaatsvindt, terwijl er zelden een medische oorzaak voor het huilen word gevonden. Kan deze zorg niet veel beter in de thuissituatie plaatsvinden? Deze vraag was het begin van een bijzonder waardevolle samenwerking tussen zorgprofessionals in de regio Utrecht en inmiddels ook daarbuiten. Door het versterken van de samenwerking tussen jeugdarts – huisarts – kinderarts en overige disciplines (waaronder IMH specialisten en kinderfysiotherapeuten) hopen wij te bereiken dat huilbaby’s en ouders thuis de juiste begeleiding en ondersteuning krijgen die ze nodig hebben. Via de Cyberpoli willen wij betrouwbare medische informatie geven, troosttechnieken aanleren en laagdrempelig beschikbaar zijn voor vragen. Stel dus gerust je vraag, mijn collega’s en ik erkennen de intensiteit van een baby die veel huilt en denken graag mee over de juiste vervolgstappen. Wat zou het mooi zijn als opnames hierdoor niet meer nodig zijn en iedere baby veilig thuis kan opgroeien!

Stel je vraag aan Karola de Graaf

avatar

Ineke de Kruijff

Kinderarts

Mijn naam is Ineke de Kruijff en ik werk sinds 2002 als kinderarts, eerst in Woerden en na de fusie in het St. Antonius Ziekenhuis. Ik zie regelmatig baby's die veel huilen op de poli en de afdeling waarbij de ouders vaak heel bezorgd zijn of er medisch iets aan de hand is. Gelukkig is dit meestal niet zo, en zijn we in de loop van de tijd steeds beter gaan begrijpen dat er vaak geen medische oorzaak aan het huilen ten grondslag ligt maar dat dit probleem wel kan zorgen voor een hele zware tijd en veel stress. In mijn promotie onderzoek wat ik in maart 2022 heb afgerond heb ik o.a. onderzocht wat het effect is van “een huilbaby” op de gevoelens van ouders. Hierbij bleek dat moeders én vaders van baby’s die overmatig huilen meer stress, angst, depressie en problemen om zich te binden met hun kind hebben als een controle groep. Vervolgonderzoek zal zich richten op het beter in richten van de zorg om huilbabys en hun ouders nog beter te kunnen helpen. Al met al een serieus probleem dus waar we serieus aandacht aan moeten besteden, vandaar deze pagina op de cyberpoli en deze mogelijkheid tot contact. Bij vragen: stel ze gerust!

Stel je vraag aan Ineke de Kruijff

avatar

Marloes Pelders

Pedagoog/gezinscoach/IMH-specialist

Ik ben Marloes Pelders. Ik werk als Pedagoog/gezinscoach/IMH-specialist bij het 0-6-team van De Opvoedpoli in de regio Utrecht. Ik werk vooral met baby’s, peuters en kleuters en hun ouders en ik houd me bezig met het versterken van de ouder-kind-interactie. Voor alle ouders met jonge kinderen is het ouderschap in de eerste jaren nogal wennen. Soms hebben ouders direct een antwoord op de behoeften van hun kind, anderen weten niet precies hoe het gedrag van hun kind te begrijpen. Dit maakt ouderschap kwetsbaar. De ouder-kindrelatie kan onder druk komen te staan wanneer een ouder bijvoorbeeld stress ervaart, of last heeft van psychosociale problemen, of zich vaak somber voelt. Of als een baby nog niet goed drinkt vanwege een vroeggeboorte of wanneer een baby bijvoorbeeld onrustig is, moeilijk troost baar is, of veel huilt. Als je vragen hebt over het overmatig huilen van je baby of over ouderschap, kan je die via de cyberpoli stellen. Mijn collega’s en ik doen ons uiterste best om die vragen zo goed mogelijk te beantwoorden of te helpen bij het verwijzen naar de juiste hulp binnen jouw eigen woongebied/regio.

Stel je vraag aan Marloes Pelders

avatar

Carole Lasham

Kinderarts

Mijn naam is Carole Lasham en ik ben kinderarts in het Tergooi Medisch Centrum. Als algemeen kinderarts zie ik veel ouders met baby’s die excessief huilen of beter genoemd baby’s met een regulatie probleem, op mijn spreekuur. Omdat sommige baby’s heel veel en heel hard huilen en moeilijk te troosten of zelfs ontroostbaar zijn, worden vaak verschillende voedingen en andere dingen geprobeerd. Wanneer dat niet helpt, komen zij vaak naar de kinderarts. De meeste baby’s zijn echter gezond. Door veel vragen te stellen en een lichamelijk onderzoek te doen, kan ik dat vaststellen. Het is heel fijn dan te horen dat je baby gezond is en dat huilen normaal is en dat het over gaat, maar hoe help je de ouders deze tijd door te komen. Samen met onze pedagogisch zorgverlener nemen we de tijd te uitleggen wat normaal is en hoe het zit met huilen. We geven praktisch tips zoals de 5 SSen, een methode van Harvey Karp, die ik vanuit Amerika naar Nederland heb gebracht en daar inmiddels jaren ervaring mee heb. We weten dat met deze methode en andere praktische tips ouders goed kunnen helpen om door deze soms hele moeilijk periode te kunnen komen. Zelf heb ik 2 kinderen en mijn oudste zoon werd geboren toen ik al een jaar kinderarts was. Ik kwam er toen achter dat ik niks van baby’s wist en zeker niet van een huilbaby. Hij was echt een “screamer” zoals ik dat noem en er waren tijden dat ik hem wel in de kliko wilde gooien dus ik weet hoe ouders zich voelen en dat het niet altijd leuk is met een baby, maar… het komt goed. Stel gerust me je vragen over mogelijke medische oorzaken van excessief huilen, maar natuurlijk ook over alle de praktisch tips. Ik denk graag met je mee.

Stel je vraag aan Carole Lasham

avatar

Willemien Klazema

Jeugdarts

Ik ben Willemien Klazema, jeugdarts bij de GGD regio Utrecht. Ik ben getrouwd en moeder van 3 kinderen. Als jeugdarts zie ik kinderen van 0-12 jaar met uiteenlopende vragen. Overmatig huilen is een aandachtsgebied van mij, daarom heb ik tijdens mijn opleiding onderzoek gedaan naar ervaringen van ouders met de hulpverlening voor hun huilbaby. Ik vind het heel waardevol om ouders met een huilbaby goed te begeleiden zodat de rust weer in het gezin kan terugkomen en ouders en kinderen weer van en met elkaar kunnen genieten. Niemand is als (aankomend) ouder voorbereid op een baby die veel huilt. Ik zie in de praktijk dat het huilen stress geeft, maar ook onzekerheid, wat er aan de hand kan zijn met je baby maar ook of je het als ouder wel goed doet. Als je baby meer huilt dan je had verwacht, heb je daar vast vragen over. Mijn collega’s en ik proberen die zo goed mogelijk te beantwoorden, dat kan ook via de Cyberpoli.

Stel je vraag aan Willemien Klazema

avatar

Mirjam Jobse

Verpleegkundig specialist

Mijn naam is Mirjam Jobse en ik werk als verpleegkundig specialist op een consultatiebureau van Santé Partners in Rivierenland. Het onderwerp huilbaby’s heeft mijn speciale aandacht. Dat komt doordat ik als verpleegkundig specialist gecombineerd verpleegkundige én medische taken uitvoer. Daardoor kan ik breed met ouders van een huilbaby kijken naar wat er aan de hand is en wat er nodig is. Hoe ziet dat brede kijken eruit? Allereerst doe ik een lichamelijk onderzoek om te kijken of er aanwijzingen zijn voor een medische oorzaak van het huilen, maar tegelijkertijd begeleid ik ouders bij het aanleren van een troostmethode. Daarbij is het heel belangrijk om goed naar ouders te luisteren en mijn adviezen aan te laten sluiten bij wat zij nodig hebben. Uit eigen ervaring weet ik hoe het is om een huilbaby te hebben en hoe moe en radeloos je daarvan wordt. Daarom bespreek ik ook altijd hoe ouders zich zelf voelen, of ze steun vanuit hun omgeving hebben en hoe het met hun relatie gaat. Want ook die kan stevig onder druk komen te staan door een overmatig huilende baby. Zo nodig ga ik met ouders op zoek naar extra hulp of ondersteuning. Tot slot bekijk ik tegenwoordig ook met ouders van een huilbaby of er onderliggend financiële zorgen zijn die stress geven. Dat lijkt hier misschien een wat vreemd onderwerp, maar de afgelopen jaren heb ik wetenschappelijk onderzoek gedaan naar opvoeden en opgroeien in armoede. In dat onderzoek heb ik gezien dat stress van ouders overgaat op hun kinderen, waardoor kinderen onrustig worden en meer kans lopen op het ontwikkelen van gezondheidsproblemen. Armoede geeft veel stress en speelt niet alleen een rol bij ouders die leven van een uitkering. 60% van de kinderen in armoede heeft 1 of 2 ouders met een baan. Het is een gevoelig onderwerp, maar in de praktijk blijken ouders best bereid om hierover te spreken. Indien armoede of financiële zorgen een rol spelen, kan ik ouders in contact brengen met een collega die hen kan helpen weer financieel gezond te worden. Maar ook beschik ik over websites waar ouders voor heel weinig geld benodigdheden voor hun kind kunnen kopen. Bijvoorbeeld 25 luiers voor 1 euro. Zodat de meest acute stress een beetje wordt gedempt. In het verleden heb ik 14 jaar gewerkt op een couveuseafdeling in een academisch ziekenhuis en gaf ik les aan verpleegkundigen in opleiding. Ook was ik enkele jaren werkzaam als adviseur bij het Nederlands Centrum Jeugdgezondheidszorg, waar ik me bezig hield met richtlijnontwikkeling en innovatie. Als ouders of zorgprofessionals vragen hebben dan denk ik graag met hen mee.

Stel je vraag aan Mirjam Jobse

avatar

Lydia de Vries

Kinderarts

Mijn naam is Lydia de Vries en ik ben kinderarts in het Tjongerschans Ziekenhuis in Heerenveen. Ik vind mijn vak ontzettend leuk, omdat ik vanuit mijn medische achtergrond, ouders met allerlei vragen/zorgen rondom hun kind kan begeleiden. In de eerste 18 jaren vindt er een ontzettend mooie en boeiende ontwikkeling plaats bij ieder kind. Niet alleen op het lichamelijke vlak, maar vooral ook op het emotionele vlak. Als kinderarts heb ik natuurlijk expertise om een lichamelijke ziekte te onderkennen dan wel uit te sluiten. Maar daarnaast heb ik ook veel aandacht voor de emotionele ontwikkeling. Deze ontwikkeling wordt gevormd door een stukje aanleg van het kind, maar ook door de pedagogische rol van ouders en hun omgeving. Bij baby’s die veel huilen, hebben ouders vaak zorgen over een onderliggende medische oorzaak. Gelukkig is hier zelden sprake van. Samen met ouders komen we meestal al vlot tot deze conclusie en staan ouders open voor hulp bij de Jeugdgezondheidszorg. Dit expertisecentrum van het gezonde kind kan daadwerkelijk náást ouders staan en hun begeleiden om de prille ontwikkeling van hun pasgeboren baby met een goed gevoel te begeleiden. Ik ben blij dat ik lid mag zijn van deze Cyberpoli om de informatie hierover met jullie te delen. Mochten jullie vragen/zorgen hebben, stel ze dan gerust! Ik zal mijn best doen deze zorgvuldig te beantwoorden.

Stel je vraag aan Lydia de Vries

avatar

Loes Meijer

Huisarts

Ik ben Loes Meijer, huisarts in Amersfoort. Ik werk in een gezondheidscentrum. Samen met anderen maak en geef ik onderwijs bij de opleiding voor huisartsen in Utrecht o.a. over het huilen van baby’s. Ik ben moeder van 3 kinderen, die al zelfstandig zijn. In mijn vrije tijd sport ik graag: o.a. schaatsen, skeeleren, fietsen en wandelen. Als huisarts houd ik me dagelijks bezig met allerlei vragen, ook over baby’s die veel en vaak huilen. Bij veel huilen van je baby, kan je als ouder bang zijn dat er iets aan de hand is met je baby. Het maakt je ongerust, helemaal als wat je ook probeert, je baby moeilijk te troosten is. Als huisarts kijk ik of er een lichamelijke oorzaak is van het huilen. Samen met de jeugdverpleegkundige kan er hulp geboden worden om verschillende troostmanieren te leren. Als je vragen hebt over het huilen van je baby, stel ze gerust. Want het is belangrijk om je vragen en zorgen te delen en antwoorden te zoeken. Je vragen kan je via de cyberpoli aan een van ons stellen.

Stel je vraag aan Loes Meijer

avatar

Judith Wahl

Medisch pedagogisch zorgverlener

Hoi! Ik ben Judith, medisch pedagogisch zorgverlener in het st. Antonius ziekenhuis in Nieuwegein. In het ziekenhuis werk ik op de kinder- en jeugdafdeling. Samen met mijn collega's zorgen we ervoor dat een ziekenhuisbezoek of opname zo prettig mogelijk verloopt. We ondersteunen de kinderen en hun ouders bij de vragen die ze hebben. We begeleiden tijdens bloedafnames en kijken hierbij naar wat bij het kind en de ouders past. We ondersteunen de ouders wanneer baby's veel huilen en bieden spel en ontspanning aan kinderen en ouders tijdens een langere opname. Heb je een vraag? Stel hem gerust, hopelijk kan ik jullie verder helpen.

Stel je vraag aan Judith Wahl

avatar

Brita de Jong van Kempen

Kinderarts en jeugdarts

Hallo. Mijn naam is Brita de Jong van Kempen. Ik ben kinderarts en jeugdarts en werk in het Medisch Centrum Leeuwarden. In mijn spreekkamer zie allerlei soorten patiënten, van nul tot 17 jaar. Mijn expertise ligt bij de sociale pediatrie, dat betekent dat ik mij bezig houd met bijvoorbeeld zuigelingen die veel huilen, ontwikkelingsproblemen en/of (op)voedproblemen, maar ook met tieners met onbegrepen klachten en eetproblemen. Ik vind het belangrijk om naast de klacht waarmee de patiënt komt, te kijken naar het geheel. Klachten hebben vaak invloed op je functioneren, je ontwikkeling, je gedrag, je gezin en vrienden. Daarbij werk ik veel samen met de jeugdgezondheidszorg en andere zorgverleners om te zorgen dat je de optimaalste zorg krijgt. Verder ben ik een van de pleitbezorgers van de Nederlandse Vereniging voor Kindergeneeskunde. In deze commissie komen we op voor het belang van het kind. We staan stil bij de maatschappelijke bedreigingen die er zijn. Dat kan gaan over leefstijl als bijvoorbeeld gezonde voeding of gaming, maar natuurlijk ook over bijkomende schade als gevolg van het coronavirus. Ik ben moeder van twee dochters. In mijn vrije tijd ga ik er graag op uit. Lekker wandelen met de hond of hardlopen. Ook houd ik van fotografie.

Stel je vraag aan Brita de Jong van Kempen

avatar

Tamar

Ervaringsdeskundige

hoi ik ben Tamar, moeder van 3 dochters en onze jongste dochter Guyleya was een "huilbaby". We hadden dit nog nooit mee gemaakt en stonden met een druk lopend gezin met onze handen in het haar. Hoe kan het dat een baby zoveel huilt? en waarom moet ik haar non stop vasthouden? waarom slaapt ze niet? ga zo maar door. Met 8 weken werd ze opgenomen en hebben we dit als mega fijn mogen ervaren. Onze dochter heeft een reset gekregen en gelukkig kwamen we er achter dat er niks mis met haar was. Door hulp van het ziekenhuis hebben wij nu elke dag ritme en een mega vrolijk meisje die alleen nog maar huilt als ze trek heeft. Dus weet er komt een eind aan en alles komt goed. En door middel van de poli deel ik graag mijn ervaring met jou en probeer ik zo goed mogelijk te antwoord te geven op jullie vragen. Ik denk met alle liefde met je mee.

Stel je vraag aan Tamar