Kies hier aan wie je jouw vraag wilt stellen.
- 2
- 3
- 4
Heb je al bij de veelgestelde vragen gekeken? Veel vragen worden daar al beantwoord! Veelgestelde vragen
Kies de deskundige die het meeste aansluit bij jouw vraag.
Bart van Ewijk
Kinderlongarts
Mijn naam is Bart van Ewijk en ik ben kinderlongarts. Ik zet me speciaal in voor kinderen met een probleem aan hun longen/luchtwegen. Astma is daar een groot deel van. Ik werk in Tergooi MC, en heb ook veel ervaring opgedaan bij astmacentrum Heideheuvel / Merem met kinderen en jongeren met moeilijk behandelbaar astma. Ik ben lid van een landelijke werkgroep van kinderlongartsen die zich bezig houden met astma. Daarnaast ben ik bestuurslid van de Longalliantie Nederland, met als doel om de zorg voor kinderen met longaandoeningen steeds beter te maken. Als je astma hebt, heb je het soms benauwd. Dit voelt net alsof je hard een trap moet oplopen terwijl je alleen maar door een rietje mag ademen. Niet prettig dus. Ik vind het bij astma vooral belangrijk dat goed is vastgesteld of je echt astma hebt. En als het zo is dat we er samen alles aan doen om er zo min mogelijk last van te hebben, zodat je zo normaal mogelijk aan alles mee kan doen wat elke kind of jongere kan. Ik vind het belangrijk dat kinderen en jongeren die astma hebben zich goed gehoord en begrepen voelen. Zo kunnen jullie goed (mee)beslissen over jullie eigen behandeling. Ik kan vanuit mijn ervaring als dokter veel tips geven hoe je slim met je astma en ook de medicijnen om kan gaan. Maar ook allerlei andere vragen die met astma te maken hebben kun je rustig aan me stellen. Ik ben benieuwd wat voor vragen jullie voor me hebben.
Stel je vraag aan Bart van Ewijk
Anneke Jellema
Ervaringsdeskundige
Hallo, ik ben Anneke. Ik heb allergisch astma sinds mijn tweede en ben daarvoor twee keer opgenomen geweest in het Nederlands Astmacentrum Davos. Ook volg ik sinds maart 2009 desensibilisatie therapie. Mijn hobby’s zijn hockey, hardlopen en pianospelen. Als je een vraag hebt, kan je me altijd mailen!
Stel je vraag aan Anneke Jellema
Charissa Schouten
Ervaringsdeskundige
Voor de Astma Cyberpoli schrijf ik columns en ben ik ook een ervaringsdeskundige. Heb jij een brandende vraag of ben je gewoon benieuwd naar mijn ervaring met bijv. een bepaald medicijn of opname, aarzel niet en stuur mij een berichtje! Charis
Stel je vraag aan Charissa Schouten
Olivier Weijer
Kinderarts
Hai, ik ben Olivier Weijer en ben kinderarts op de poli kindergeneeskunde van het Amsterdam UMC locatie Louwesweg. Mijn aandachtsgebieden zijn luchtwegproblemen en allergieën bij kinderen en diabetes. Sommige kinderen hebben geregeld last van hun luchtwegen en soms worden deze klachten veroorzaakt of verergerd door allergieën. Het is mijn taak om er dan achter te komen wat er allemaal een rol speelt. Dit is vaak best een uitdaging. Ook zijn er kinderen die klachten krijgen na het eten van bepaalde dingen, ook dit is soms net als een moeilijke puzzel en heb ik de hulp hard nodig van de kinderen zelf en de ouders om te achterhalen wie en wat de boosdoener is. Naast het aandachtsgebied astma ben ik ben ik op de locatie Louwesweg samen met een collega ook verantwoordelijk voor de [b]diabeteszorg[/b] voor kinderen en jongeren. Vragen over astma en diabetes kun je kun je aan mij stellen.
Stel je vraag aan Olivier Weijer
Marieke Verkleij
Psychologen
Hoi, ik ben Marieke Verkleij en ik werk als psycholoog in het VU Medisch Centrum in Amsterdam met als aandachtsgebied kinderlongziekten (CF en astma). Als je een ziekte hebt zoals CF of astma, dan is het vaak lastig om daarmee om te gaan. Ik heb onderzoek gedaan naar kinderen met ernstig astma die voor behandeling naar Davos (Zwitserland) gingen. In het VU-ziekenhuis help ik kinderen met vragen en zorgen over hun ziekte. Voor veel kinderen is het dagelijks een flinke klus om alles vol te houden en zelf aan je medicijnen te denken. Liever zou je een leven willen zonder ziekte. Het helpt om daarover te praten en je zorgen te uiten, dat lucht op. Ook help ik bijvoorbeeld bij vragen over hoe je je klasgenoten vertelt dat je CF of astma hebt, hoe je omgaat met ziekenhuisbezoek, schoolverzuim, weinig energie en wat er helpt om minder te piekeren. Voor deze vragen kun je nu op de cyberpoli ook bij mij terecht. De CF of astma gaat niet weg, maar door de manier waarop je ermee omgaat kan je je vaak ook weer iets beter voelen. Ik heb 3 kinderen en ik hou van muziek maken. Ook vind ik het erg leuk om in het ziekenhuis te werken en te merken hoe dapper en eerlijk kinderen zijn.
Stel je vraag aan Marieke Verkleij
Atie van der Plas
Astmaconsulente
Ik ben Atie en werk in op de kindergeneeskunde polikliniek van het VUmc op de locatie Louwesweg. Ik zie daar alle kinderen met een allergie (noten, gras, noem maar op!) en ook de kinderen met astma en eczeem. Ik heb daar een hele leuke baan als Verpleegkundig Specialist met en vóór kinderen (en ouders) met allergie, eczeem en astma. Ik ben nauw betrokken bij deze groep omdat ik heel goed weet hoe irritant het kan zijn om één (of alle drie) van deze aandoeningen te hebben! Zelf heb 3 dochters, een man en een langharige teckel die Koen heet. Wil je meer weten over allergie, astma en/of eczeem? Vraag het gewoon aan me!
Stel je vraag aan Atie van der Plas
Yves Liem
Ziekenhuisapotheker
Ik ben Yves Liem, ziekenhuisapotheker-klinisch farmacoloog in het Wilhelmina Kinderziekenhuis, UMC Utrecht, in Utrecht. Voor alle vragen over geneesmiddelen bij kinderen kunnen (kinder)artsen, verpleegkundigen en andere zorgprofessionals in het Wilhelmina Kinderziekenhuis bij mij terecht. Zo gaat het lichaam anders om met geneesmiddelen bij kinderen en kunnen bepaalde geneesmiddelen bij kinderen anders werken dan bij volwassenen…kinderen zijn geen kleine volwassenen! Ik vind het belangrijk dat patiënten mij ook vragen over geneesmiddelen kunnen stellen…ik kijk daarom uit naar jullie vragen via de cyberpoli. Je kunt me vragen stellen over de werking of bijwerkingen van geneesmiddelen en hoe je een geneesmiddel het beste kunt innemen. Vragen over de verkrijgbaarheid van een bepaald middel of over de vergoeding kan je beter aan je eigen apotheek stellen. Voor vragen over de behandeling, die je van je dokter krijgt en de geneesmiddelen, die hij of zij voorschrijft, moet je altijd contact opnemen met je eigen dokter. Tot slot nog iets over mijzelf: ik ben getrouwd en heb drie zoons. Naast mijn werk heb ik gelukkig ook andere leuke bezigheden, zoals sporten, lezen en muziek luisteren (voornamelijk jazz).
Stel je vraag aan Yves Liem
Irma Peek
Onderwijsconsulent
Mijn naam is Irma Peek, ik ben consulent onderwijsondersteuning zieke leerlingen in het WKZ. Voor al je schoolvragen mag je mij mailen, omdat de combinatie ziek zijn en school soms een uitdaging is. Ik heb werkervaring in het speciaal onderwijs en sinds 2018 jaar werk ik met zieke leerlingen. Alle consulenten OZL (onderwijsondersteuning zieke leerlingen) zijn onderdeel van het landelijk netwerk Ziezon. Dit is de plek waar je veel informatie vindt over ziek zijn en onderwijs. Je kan mij benaderen voor advies en begeleiding op het gebied van school.
Stel je vraag aan Irma Peek
Aline Kalisvaart
Medisch pedagogisch zorgverlener
Hallo Mijn naam is Aline Kalisvaart. Ik ben medisch pedagogisch zorgverlener in het Wilhelmina Kinderziekenhuis, UMC Utrecht. Naast mijn werk in het ziekenhuis besteed ik mijn vrije tijd in mijn tuin, ga ik naar de stad en de schouwburg. Zelf maak ik ook beelden van steen. Ik ben moeder van drie kinderen, maar die zorgen al voor zichzelf. In het WKZ zorg ik er met mijn collega pedagogisch medewerkers en andere medewerkers samen voor dat een ziekenhuisbezoek of opname voor kinderen zo prettig mogelijk verloopt. Maar ook denken we bijvoorbeeld met kinderen en ouders mee hoe het is om een ziekte te hebben, geven tips over thuis medicijnen nemen of hoe je aan anderen vertelt wat jouw ziekte inhoudt. Wat we daarvoor doen is: • Eerlijke en begrijpelijke informatie geven over wat er gaat gebeuren • Voorbereiding en/of begeleiding bieden bij medische ingrepen • Met elkaar zoeken naar wat kinderen en ouders kan helpen tijdens het ziekenhuisverblijf en daarna • Zorgen voor een veilige en vertrouwde omgeving in het ziekenhuis • Zorg afstemmen op het individuele kind en zijn situatie • Rekening houden met broertjes en zusjes • Spel en ontspanning bieden • Met kinderen en ouders nadenken over de invloed van de ziekte en de behandeling op het leven van kinderen, ouders en gezinnen. Dus als jullie vragen hebben over een van genoemde punten dan denk ik graag met jullie mee. Want samen kom je verder dan alleen!!!
Stel je vraag aan Aline Kalisvaart