Kies hier aan wie je jouw vraag wilt stellen.
- 2
- 3
- 4
Heb je al bij de veelgestelde vragen gekeken? Veel vragen worden daar al beantwoord! Veelgestelde vragen
Kies de deskundige die het meeste aansluit bij jouw vraag.
Paul van Trotsenburg
Kinderarts-endocrinoloog
Mijn naam is Paul van Trotsenburg. Ik ben kinderarts-endocrinoloog en werk sinds 1992 in het Emma Kinderziekenhuis Academisch Medisch Centrum (EKZ AMC) in Amsterdam. De eerste vier jaren als kinderarts in opleiding, daarna als endocrinoloog in opleiding, en vervolgens als kinderarts-endocrinoloog, staflid van de afdeling Kindergeneeskunde en hoofd van de afdeling Kinderendocrinologie. Endocrinologie is het vakgebied dat zich bezighoudt met hormonen. Op de kinder- en tienerleeftijd denken veel mensen daarbij als eerste aan groei en puberteit, en vooral aan afwijkende groei en puberteitsontwikkeling door “te weinig” of ‘te veel” van bijvoorbeeld groeihormoon of geslachtshormoon. Hoewel mijn collega’s van de afdeling Kinderendocrinologie in het EKZ AMC veel kinderen en tieners met afwijkende groei en puberteitsontwikkeling zien, hebben wij ons gespecialiseerd in aandoeningen van de schildklier en de hypofyse (de regelklier in de hersenen die de schildklier aanstuurt). En daarbij gaat het om zowel aangeboren als op latere leeftijd ontstane aandoeningen. Als ik niet werk, breng ik mijn tijd het liefst door met mijn gezin. Mijn vrouw is ook medisch specialist en mijn dochters zitten inmiddels op de middelbare school. Daarnaast sport ik heel graag (tennissen, hardlopen en fietsen) en ben ik een groot liefhebber van jazzmuziek.
Stel je vraag aan Paul van Trotsenburg
Hanneke van Santen
Kinderarts-endocrinoloog
Ik ben Hanneke van Santen, kinderarts-endocrinoloog . Ik werk in het Wilhelmina Kinderziekenhuis, te Utrecht. Ik ben getrouwd en heb drie kinderen. Ik ben opgeleid tot kinderarts en daarna tot kinderendocrinoloog in het Emma Kinderziekenhuis , AMC te Amsterdam, alwaar ik ook mijn promotie onderzoek heb gedaan. Sinds september 2013 werk ik in het Wilhelmina Kinderziekenhuis te Utrecht. Mijn expertise betreft twee endocriene organen; de schildklier en de hypofyse. Om die reden ben ik op de cyber poli expert voor de schildklier ziektes en voor kinderen met een craniopharyngeoom ( goedaardige tumor van de hypofyse). Ik heb veel kennis gekregen over de schildklier tijdens mijn opleiding in het AMC en tijdens mijn mijn promotieonderzoek. Ik heb inmiddels heel veel kinderen behandeld met schildklieraandoeningen, zoals congenitale hypothyroïdie, de ziekte van Hashimoto, de ziekte van Graves en ik zie regelmatig kinderen met schildklier knobbeltjes of ( en dat is natuurlijk maar zelden) met schildklierkanker. Bij sommige kinderen die kans hebben op het ontwikkelen van schildklier kanker halen we de schildklier preventief weg zodat er geen kanker in kan ontstaan ( Men2 syndroom). Landelijk en internationaal ben ik actief ; zo ben ik de voorzitter van een internationale richtlijn over hoe we kinderen het beste kunnen screenen op schildklierproblemen nadat ze behandeld zijn geweest voor een andere ziekte en schrijf ik voor Nederland het zorgpad schildkliercarcinoom bij kinderen. Naast de schildklier doe ik veel onderzoek en zie ik veel kinderen met “verworven” hypofyse aandoeningen. De hypofyse is het orgaan wat de schildklier aanstuurt. Daarnaast maakt het veel andere hormonen die oa nodig zijn voor groei en ontwikkeling. Kinderen met een craniopharyngeoom hebben vaak een hypofyse die het niet meer doet en moeten daarvoor veel medicijnen gebruiken. Het is zeldzaam en daarom belangrijk dat we als experts goed bereikbaar zijn voor kinderen met deze aandoening. Naast de hormonale problemen kunnen er problemen zijn met het zien, met overgewicht of met klachten van vermoeidheid. Ik zit in de landelijke commissie voor het craniopharyngeoom en organiseer eens per 2 jaar een bijeenkomst voor ouders en kinderen in Utrecht. Door mijn onderzoek, maar ook gewoon door mijn werk als academisch kinder-endocrinoloog heb ik veel contact met kinderen en hun ouders over schildklier en hypofyse problemen en de invloed die dit heeft op het dagelijks leven. Het hebben van een hypofyse of schildklieraandoening kan soms onzekerheden geven of onduidelijkheden. Dit kan ook veel vragen opleveren. Ik ga mijn best doen om die te beantwoorden. Tot ziens op de cyberpoli!
Stel je vraag aan Hanneke van Santen
Josine van der Heyden
Kinderarts-endocrinoloog
Ik ben Josine van der Heyden, kinderarts-kinderendocrinoloog in het SFVG in Rotterdam en heb een dochter en een zoon. Als kinderendocrinoloog houd ik me bezig met (stoornissen in) de hormoonhuishouding van kinderen en jongeren. De schildklier en het schildklierhormoon vallen hier onder. Één van de problemen die kunnen bestaan is een te snelle dan wel te langzaam werkende schildklier (met in het 1e geval een hoog schildklierhormoon en in het 2e geval een laag schildklierhormoon). Als jij dit hebt, en je hebt hier vragen over, dan ben je van harte welkom deze aan mij te stellen.
Stel je vraag aan Josine van der Heyden
Iris
Ervaringsdeskundige
Mijn naam is Iris, Ik ben 23 jaar en werk nu sinds 3 jaar als verpleegkundige op de hartchirurgie. Op mijn twaalfde werd ik plotseling ziek en bleek ik een pijnlijke vorm van de ziekte van Hashimoto te hebben, dat is een auto immuunziekte die de schildklier aantast. Ik ben 2 keer geopereerd en ga nu door het leven zonder schildklier. Medicijnen nemen nu de taak van mijn schildklier over. Je schildklier regelt normaal gesproken je hormonen. Regelmatig bloed prikken en bijstellen van de medicijnen hoort hierbij, dit ook omdat je bloedwaardes kunnen veranderen. Ik hoop je met mijn ervaringen te kunnen helpen dus mocht je een vraag hebben, dan kun je die altijd stellen!
Stel je vraag aan Iris
Yva
Ervaringsdeskundige
Hoi! Wat fijn dat je op de Cyberpoli gevonden hebt voor informatie. Ik ben Yva. Op mijn 23e ontdekte artsen dat ik schildklierkanker had, papillair schildkliercarcinoom. Ik ben twee keer geopereerd en ga nu zonder schildklier door het leven. Medicijnen vervangen de functie van de schildklier en de waarden hiervan kunnen soms wisselen. Omdat ik kanker heb gehad moet ik nog vaak terug naar het ziekenhuis voor verschillende controles. Ik ben nog niet zo lang afgestudeerd en heb een baan als loopbaanadviseur. Ik help je graag bij het vinden van antwoorden op je vragen .
Stel je vraag aan Yva
Yves Liem
Ziekenhuisapotheker
Ik ben Yves Liem, ziekenhuisapotheker-klinisch farmacoloog in het Wilhelmina Kinderziekenhuis, UMC Utrecht, in Utrecht. Voor alle vragen over geneesmiddelen bij kinderen kunnen (kinder)artsen, verpleegkundigen en andere zorgprofessionals in het Wilhelmina Kinderziekenhuis bij mij terecht. Zo gaat het lichaam anders om met geneesmiddelen bij kinderen en kunnen bepaalde geneesmiddelen bij kinderen anders werken dan bij volwassenen…kinderen zijn geen kleine volwassenen! Ik vind het belangrijk dat patiënten mij ook vragen over geneesmiddelen kunnen stellen…ik kijk daarom uit naar jullie vragen via de cyberpoli. Je kunt me vragen stellen over de werking of bijwerkingen van geneesmiddelen en hoe je een geneesmiddel het beste kunt innemen. Vragen over de verkrijgbaarheid van een bepaald middel of over de vergoeding kan je beter aan je eigen apotheek stellen. Voor vragen over de behandeling, die je van je dokter krijgt en de geneesmiddelen, die hij of zij voorschrijft, moet je altijd contact opnemen met je eigen dokter. Tot slot nog iets over mijzelf: ik ben getrouwd en heb drie zoons. Naast mijn werk heb ik gelukkig ook andere leuke bezigheden, zoals sporten, lezen en muziek luisteren (voornamelijk jazz).
Stel je vraag aan Yves Liem
Irma Peek
onderwijsconsulent
Mijn naam is Irma Peek, ik ben consulent onderwijsondersteuning zieke leerlingen in het WKZ. Voor al je schoolvragen mag je mij mailen, omdat de combinatie ziek zijn en school soms een uitdaging is. Ik heb werkervaring in het speciaal onderwijs en sinds 2018 jaar werk ik met zieke leerlingen. Alle consulenten OZL (onderwijsondersteuning zieke leerlingen) zijn onderdeel van het landelijk netwerk Ziezon. Dit is de plek waar je veel informatie vindt over ziek zijn en onderwijs. Je kan mij benaderen voor advies en begeleiding op het gebied van school.
Stel je vraag aan Irma Peek
Nitash Zwaveling-Soonawala
Kinder-endocrinoloog
Ik ben Nitash Zwaveling-Soonawala. Ik ben in het Emma Kinderziekenhuis, Amsterdam UMC opgeleid tot kinderarts en na mijn opleiding heb ik mij gespecialiseerd in de endocrinologie. Sinds 2008 werk ik als kinderarts-endocrinoloog in het Emma Kinderziekenhuis, Amsterdam UMC. De kinderendocrinologie is een breed vak en omvat alle aandoeningen van de hormoon producerende organen zoals bijvoorbeeld de hypofyse, de schildklier, de bijnieren en de geslachtsklieren Het Amsterdam UMC is onder andere expertisecentrum voor aangeboren en verworven schildklier en hypofyse afwijkingen en ik zie daarom ook veel kinderen met schildklier en hypofyse aandoeningen. In 2018 ben ik gepromoveerd op aangeboren hypofyse afwijkingen en centrale hypothyreoidie (het niet goed bestuurd worden van de schildklier vanuit de hypofyse). Endocrinologische aandoeningen zijn vaak ingewikkeld en het is best lastig om aan kinderen en ouders goed uit te leggen wat er precies aan de hand is. Ik zal mijn best doen om via de Cyberpoli vragen over schildklier en hypofyse aandoeningen te beantwoorden.
Stel je vraag aan Nitash Zwaveling-Soonawala