Wat is een hersentumor?

Een hersentumor komt bij kinderen niet vaak voor, toch is het de tweede meest voorkomende vorm van kanker bij kinderen. Een tumor kan overal in je lichaam ontstaan, maar een hersentumor zit in je hersenen of hersenvliezen, die zitten in je hoofd.

Een tumor ontstaat als een groepje cellen zich gaat delen, zonder dat daar controle over is. Dan komen er dus steeds nieuwe cellen bij. Het groepje cellen wordt steeds groter en groeit uit tot een gezwel of tumor. Hoe groter de tumor wordt, hoe meer ruimte hij nodig heeft, waardoor hij tegen het omliggende weefsel gaat duwen en drukken. De cellen van dat omliggend weefsel komen hierdoor in de knel en kunnen beschadigen. Daardoor kunnen ze hun werk niet goed meer doen. Je kunt dan last krijgen van allerlei klachten, zoals minder goed zien, minder kracht in je benen of je gedrag dat verandert. De tumor kan ook zorgen voor meer druk in je hersenen. Meestal merk je dat doordat je hoofdpijn krijgt en moet overgeven.

In deze Cyberpoli laten we zien hoe je hersenen zijn opgebouwd, wat ze doen en wat er verandert als je een hersentumor krijgt. De kenmerken, klachten, diagnostiek en behandeling worden ook beschreven.


Tekst: Marloes Vegelin
Animaties: Caroline Ruigrok
Redactie: Paulette Mostart