Veelgestelde vraag
Met wie kan ik praten over een buitengewone ervaring en gedachte?

Als je je zorgen maakt, praat dan met iemand die je vertrouwt, bijvoorbeeld je ouders of een vriend(in), maar het kan ook een arts of een andere deskundige zijn. Dat kan ook anoniem, dat betekent dat je je naam en zo niet hoeft te geven. Als je vaak buitengewone waarnemingen of gedachten hebt en als het erger wordt of als er bijkomende klachten zijn, zoek dan hulp. Maar ook als het af en toe voorkomt, of als het niet veel indruk maakt, kan het helpen als je erover praat. Als je niemand weet om mee te praten, of als je bang bent dat je vrienden anders naar je zullen gaan kijken, zoek dan hulp bij een van deze instanties:

Parnassia

Over Parnassia:

Zorg is zo intensief als nodig en niet langer dan noodzakelijk. We streven naar een zo effectief mogelijke behandeling gericht op het verminderen van uw symptomen en leren omgaan met jouw aandoening. Wij volgen de landelijke afspraken over de zorg en hanteren algemeen erkende methodes en behandelprotocollen.

@ease

Over @ease:

Alles is bespreekbaar. Liefdesverdriet, eenzaamheid, ouders die scheiden, te veel gamen, studiestress, schulden, eetproblemen, somberheid… hoe groot of klein je probleem ook is, bij @ease kun je erover praten. Alles is bespreekbaar. En niks is raar.

TopGGz

Over TOPGGz:

VIBE is gespecialiseerd in diagnostiek en behandeling van buitengewone ervaringen en psychosen. Zowel voor mensen van 15-35 jaar die een verhoogd risico hebben om een eerste psychose te ontwikkelen. Als patiënten van 12-60 jaar die in de afgelopen 3-5 jaar een eerste psychose hebben meegemaakt.

GGzE

Over GGzE:

VIBE helpt (jong) volwassenen van 16 - 65 jaar om het leven weer op de rails te krijgen na een (eerste) psychose of buitengewone ervaring. VIBE staat voor Vroege Interventie Buitengewone Ervaringen. We noemen ons zo omdat we weten dat je sneller herstelt als je vroeg start met je behandeling.

Mindyoung

Over Mindyoung:

MIND Young is het platform over je MIND voor en door jongeren. MIND Young biedt info, herkenbare verhalen, nieuws, tips en events over alles wat met je MIND te maken heeft. Ook organiseren we projecten en campagnes, zelf of samen met partners. We doen dit online, in de klas, of op speciale locaties. MIND Young is onderdeel van MIND.

Op onze website en via onze socials Instagram en Facebook vind je informatie over psychische klachten en problemen, kun je ervaringen en hersenspinsels van anderen lezen, blijf je op de hoogte van het laatste nieuws rondom je MIND en vind je tips en herkenning bij vaak en minder vaak voorkomende psychische klachten.

Je kunt zelf een instantie benaderen, maar je kunt ook je ouders, huisarts of bijvoorbeeld een docent of andere medewerker van school vragen je daarbij te helpen. Als je dat prettiger vindt, kun je eerst contact opnemen via internet. Soms moet je eerst een vragenlijst invullen. Als je met iemand praat die er veel van weet, kan dat echt helpen. Samen kun je duidelijk krijgen wat je precies ervaart of denkt, wat het met je doet en welk effect het heeft op je leven. En of er bijvoorbeeld situaties of omstandigheden zijn die het uitlokken. Vervolgens kan besproken worden wat jij nodig hebt, wat voor jou goed is.

Heb je zelfmoordgedachten? Praat erover. Bel 0800-0113 of chat via 113.nl. 24/7 open, anoniem en vertrouwelijk.

Ook interessant