Kies hier aan wie je jouw vraag wilt stellen.
- 2
- 3
- 4
Heb je al bij de veelgestelde vragen gekeken? Veel vragen worden daar al beantwoord! Veelgestelde vragen
Kies de deskundige die het meeste aansluit bij jouw vraag.
Paul Rabsztyn
Seksuoloog
Ik ben Paul Rabsztyn en werk als seksuoloog in het Radboudumc in Nijmegen en het Rijnstate ziekenhuis in Arnhem. Ik vind het fijn patiënten die vragen of problemen met hun seksualiteit ervaren verder te helpen. Als ik vrij ben dan sport en reis ik graag. Het zijn meestal sportieve vakanties zoals wandelen en fietsen maar een keer lekker luieren in de zon is natuurlijk ook heerlijk. Op mijn spreekuur zie ik zowel kinderen als (jong)volwassenen. De hulpvraag waar ze mee komen is heel divers. Soms gaat het om een informatief gesprek en zijn er vragen over hun aandoening en wat de invloed daar van is op seks. Maar ook: hoe ga ik een relatie aan? Ik durf niet zo goed…. Hoe maak ik het bespreekbaar en wanneer? Of ze zijn onzeker over hun seksualiteit: doe ik het wel goed? kan ik het wel? Of ik schaam me voor mijn lichaam... Het is niet altijd even makkelijk hulp te zoeken bij vragen op seksueel gebied. Want praten over seks is voor velen niet zo makkelijk. We zijn het niet zo gewend om daar met een ander over te hebben en schamen ons daar vaak voor. Dus het is niet vreemd als jij dat ook hebt. Maar als je een vraag hebt op seksueel gebied of je voelt je ergens onzeker over blijf er niet mee zitten en stel de vraag gewoon aan mij. Je mag me elke vraag stellen die je wilt. Ik vind geen enkele vraag gek of dom. Misschien kan ik je verder helpen.
Stel je vraag aan Paul Rabsztyn
Sabine Hannema
Endocrinoloog
Mijn naam is Sabine Hannema. Ik werk sinds 2020 op de kinderafdeling van het Amsterdam UMC. Daarvoor heb ik in het LUMC en in het Erasmus MC gewerkt. Ik heb me als kinderarts gespecialiseerd in de endocrinologie, dat wil zeggen aandoeningen van de hormonen. Ik vind het leuk om kinderen van 0 tot jong volwassen te zien en hen te helpen om uit te zoeken wat er aan de hand is op het gebied van de hormonen en te bespreken wat voor behandeling of begeleiding daarvoor mogelijk is. In het Amsterdam UMC maak ik deel uit van het DSD team, waarin we met verschillende artsen en andere hulpverleners kinderen en jongeren begeleiden bij wie de geslachtsontwikkeling anders is verlopen. Als ik niet aan het werk ben dan doe ik thuis graag spelletjes met mijn twee kinderen of ga ik hardlopen.
Stel je vraag aan Sabine Hannema
Alda Elzinga
Cognitief gedragstherapeut
Hoi! Ik ben Alda Elzinga en ik werk in het Wilhelmina Kinderziekenhuis in Utrecht als gezondheidszorgpsycholoog en cognitief gedragstherapeut VGCT. Dat zijn ingewikkelde termen, maar het betekent gewoon dat ik in het ziekenhuis praat met kinderen/jongeren en hun ouders over wat het betekent om een medische aandoening te hebben. Omdat ik al lang in het kinderziekenhuis werk heb ik al veel kinderen, jongeren en hun ouders ontmoet. Zo zie ik ook regelmatig kinderen, jongeren en hun ouders uit de DSD-groep. Ik heb al veel van hen kunnen leren. En wat een goed idee om via de cyberpoli informatie op te halen over DSD en contact te hebben met anderen! Ik kan me goed voorstellen dat je vragen hebt of eens een advies wilt vragen. Ik ga mijn best doen om je een goed antwoord te geven. Tot ziens op de cyberpoli!
Stel je vraag aan Alda Elzinga
Marlies Kempers
Klinisch geneticus
Ik ben Marlies Kempers en ik ben klinisch geneticus in het Radboudumc Nijmegen. Een klinisch geneticus is een dokter die zich bezig houdt met aandoeningen die (mogelijk) erfelijk zijn. Door genetisch onderzoek, bijvoorbeeld DNA onderzoek, kunnen we bij veel aandoeningen kijken of de oorzaak van de aandoening ligt in het erfelijkheidsmateriaal. Ik zie op de polikliniek veel patiënten met DSD; ook ben ik in het Radboudumc lid van het DSD team, samen met andere dokters, zoals de kinderarts, uroloog, psycholoog, gynaecoloog etc. Over de erfelijkheid van DSD wordt steeds meer bekend. Dat is fijn, want met die informatie proberen we de patiënt beter te begeleiden. Graag hoor ik het als je vragen hebt.
Stel je vraag aan Marlies Kempers
Jim
Ervaringsdeskundige
Hallo Mijn naam is Jim. Ik ben 18 jaar tennis graag en doordeweeks ga ik naar school en ik werk op een van de vier tankstation van mijn vader. Ik ben enig kind en woon nog thuis bij mijn ouders. Ik heb ook een vorm van een DSD (difference in sex development). Ik ben zo geboren en ik leef er dus al mijn hele leven mee. Door mijn aandoening, hypospadie, heb ik maar 1 balzak en ziet mijn piemel er iets anders uit dan de ‘’gemiddelde’’ piemel. Doordat ik maar 1 balzak heb, maak ik te weinig mannelijk hormoon aan en ik smeer nu tegenwoordig hormoon zalf om die hormonen goed op peil te houden. Ook heb ik sinds kort een 2de balzak die nep is. Ik heb best veel ziekenhuis ervaring en ik heb het goed geaccepteerd. Nu wil ik graag jongeren helpen die ongeveer het zelfde hebben zoals ik of jongeren die bijvoorbeeld ook hormoon zalf moeten smeren.
Stel je vraag aan Jim
Nienke van Dijk
Ervaringsdeskundige
Hallo allemaal. Ik ben Nienke van Dijk, 24 jaar en ik heb het compleet androgeen ongevoeligheid syndroom. Dit houdt in dat ik ben geboren met XY chromosomen en zonder baarmoeder, eierstokken en eileiders. Ondanks dat ik XY chromosomen heb, ben ik hiervoor ongevoelig en ben ik door het beetje vrouwelijke hormoon dat in mijn lichaam zat, verder gaan ontwikkelen tot vrouw. Op dit moment ben ik in mijn laatste jaar van de studie Pedagogiek. Bij deze studie ben ik veel met kinderen bezig en dit vind ik erg leuk. Ondanks dat het soms ook wel eens moeilijk is. In mijn vrije tijd winkel ik graag, ga ik sporten of gezellig met vriendinnen borrelen. Wanneer je een vraag hebt, stel deze dan gerust, weet dat praten soms kan helpen!
Stel je vraag aan Nienke van Dijk
Maaike van Kuyk
Klinisch psycholoog
Hallo, ik ben Maaike van Kuyk. Ik ben 50 jaar oud en woon in Utrecht. Ik ben klinisch psycholoog en heb in Nijmegen psychologie gestudeerd. Daarna ben ik het Radboud UMC gaan werken bij de afdeling medische kinderpsychologie. Een van mijn specialisaties in Nijmegen was de DSD. Samen met de andere specialisten in het DSD-team was ik betrokken bij de zorg voor kinderen, jongeren met DSD en hun ouders. Een van de leuke kanten van dit team is dat je met heel veel verschillende specialisten samen werkt aan goede zorg en dat je ouders en kinderen heel lang volgt in hun ontwikkeling. Dat is een hele mooie kant van mijn vak, dat je gezinnen volgt in hun ontwikkeling tot kinderen volwassen zijn. Toen ik in 2009 in het Wilhelmina Kinderziekenhuis ging werken, vond ik het heel leuk dat dat ik in het DSD-team kon blijven, maar nu dan in Utrecht. Ik ben heel benieuwd naar jullie vragen!
Stel je vraag aan Maaike van Kuyk
Barbara Kortmann
Kinderuroloog
Ik ben kinderuroloog in het Radboud Amalia Kinderziekenhuis. Daar werk ik onder andere in ons DSD-team. Dat is een groep professionals, die samen zorgen voor kinderen, die een variatie hebben in de ontwikkeling van het geslacht. Daar kun je eventueel meer over lezen op onze website van het Radboudumc expertisecentrum DSD
Stel je vraag aan Barbara Kortmann
Angelique Goverde
Gynaecoloog
Mijn naam is Angelique Goverde en ik ben gynaecoloog in het Universitair Medisch Centrum en Wilhelmina Kinderziekenhuis in Utrecht. Mijn aandachtsgebieden zijn voortplantingsendocrinologie en kind- en adolescentengynaecologie. Vanuit deze achtergrond ben ik lid van het DSD team van het WKZ. Kort gezegd komt het er op neer dat ik vooral meisjes en vrouwen behandel die een probleem hebben met de werking van de eierstokken, of met de aanleg van de inwendige geslachtsorganen (vagina, baarmoeder, eileiders, eierstokken). Dat probleem kan al op kinderleeftijd bekend zijn, maar kan zich ook in de puberteit of nog later voordoen. Doordat ik zowel in het WKZ als in het UMC werk, kunnen de meiden die op mijn jeugdpoli zijn geweest en vervolgbehandeling in het volwassen leven nodig hebben, bij mij onder behandeling blijven. Het mooie van mijn werk als gynaecoloog voor alle leeftijden is dat het, vanwege de werking van de hormonen en de aanleg van de geslachtsorganen, om problematiek gaat die heel erg raakt aan essentiële vraagstukken in iemand’s leven: “wie ben ik” en “wat betekent het voor de vruchtbaarheid”. Ik wil als gynaecoloog een bijdrage leveren dat mijn patiënten zich al van jongs af aan hierover goed kunnen voelen. In mijn vrije tijd lees, kook en reis ik graag, ik houd van fotograferen en ik luister veel naar klassieke muziek. Ik vind de cyber poli een super goed idee. Juist als het gaat over gevoelige onderwerpen als aanleg en functie van geslachtsorganen en voortplanting, kan de cyberpoli drempelverlagend werken om vragen te stellen over deze soms emotioneel beladen onderwerpen. Ik zal mijn best doen die zo goed mogelijk te beantwoorden!
Stel je vraag aan Angelique Goverde
Hedi Claahsen
Kinderarts-endocrinoloog
Mijn naam is Hedi Claahsen. Ik werk sinds 2002 in het Radboudumc als kinderarts gespecialiseerd in de endocrinologie. Endocrinologie betekent dat ik me vooral bezig houd met kinderen en jongeren met een aandoening van de hormonen. Hormonen zijn stofjes in het bloed , die door een klier gemaakt worden en die belangrijke functies hebben in je lichaam. Een voorbeeld van zo'n klier is de hypofyse. Als kinderarts-endocrinoloog heb ik me gespecialiseerd in de begeleiding van kinderen/jongeren met hormoonstoornissen. Binnen de endocrinologie heb ik mij als arts en onderzoeker verder gespecialiseerd in bijnierziekten en dan met name het adrenogenitaal syndroom (AGS) én in aandoeningen/variaties van de geslachtelijke ontwikkeling (DSD = Disorders/Differences of Sex Development). Samen met patiënten, hulpverleners en huisartsen zet ik me in voor het opbouwen van een innovatief en toegankelijk kenniscentrum voor mensen met AGS/DSD. Ideeën die mensen helpen zelfstandiger en onafhankelijker van een hulpverlener te leven. Ik vind het erg leuk om met kinderen en jongeren en hun ouders om te gaan. Ik merk dat kinderen veelal vragen hebben over hun aandoening en dat het veel beter gaat met kinderen als zij voldoende informatie hebben over hun aandoening en hoe hiermee om te gaan. Daarom beantwoord ik graag jou vragen vooral omtrent AGS/ DSD maar ook schildklier aandoeningen die veroorzaakt worden door een onvoldoende werking van de hypofyse.
Stel je vraag aan Hedi Claahsen
Kirsten Kluivers
Gynaecoloog
Ik ben Kirsten Kluivers, ik werk al 13 jaar als gynaecoloog in het Radboudumc Nijmegen. Mijn aandachtsgebieden zijn gynaecologische problemen bij kinderen/adolescenten en bekkenbodemproblematiek (verzakking en incontinentie). Binnen de kindergynaecologie heb ik mij weer speciaal bijgeschoold op het gebied van de aangeboren afwijkingen zoals het MRKH syndroom en, waar nodig, de bijbehorende operaties. Het is binnen de gynaecologie maar een heel klein onderdeel van ons vak maar ik oefen dat met toewijding en plezier uit. Als je een vraag voor mij hebt dan zal ik deze uiteraard zo goed mogelijk proberen te beantwoorden. Naast mijn werk ga ik graag wandelen in de natuur en reizen met mijn man en zoontje. Ik lees graag en luister graag naar muziek.
Stel je vraag aan Kirsten Kluivers
Jacqueline Knoll
verpleegkundig specialist
Hoi, ik ben Jacqueline Knoll en werk als verpleegkundig specialist in het Radboudumc Amalia kinderziekenhuis in Nijmegen. Ik begeleid kinderen en jongeren van 0-18 jaar die een nierziekte hebben of een niertransplantatie hebben ondergaan EN kinderen met een intersekse conditie, DSD en/of Klinefelter. Daarnaast ben ik consulent seksuele gezondheid en weet ik alles over seksuele ontwikkeling, seks, behandelingen/operaties aan het genitaal. Ik vind het belangrijk dat alle kinderen (en hun ouders) goede informatie over hun aandoening cq behandeling krijgen en dat ze geholpen worden met hun vragen. Dus heb je vragen over nierziekte, niertransplantatie, intersekse, DSD of Klinefelter stuur me een berichtje en dan help ik je verder. Je kunt bij mij ook terecht voor vragen over de natuur, vogels, bijen (ik ben ook imker), katten en andere "huisdieren" ; ) Weet ik het antwoord niet dan verwijs ik je door naar iemand die het wel weet!
Stel je vraag aan Jacqueline Knoll