CVS

CVS is de afkorting van chronisch vermoeidheidssyndroom. Je hebt CVS als je minstens zes maanden last hebt van aanhoudende of steeds terugkerende moeheid die je daarvoor niet had. En je hebt niets speciaals gedaan waardoor de vermoeidheid kan worden verklaard. Uitrusten en veel slapen helpen niet.

Medische informatie

Een vraag stellen over CVS? Er zitten 5 deskundigen voor je klaar.

Bij de Cyberpoli zijn veel deskundigen betrokken die jouw vragen over CVS kunnen beantwoorden. De meeste deskundigen zijn werkzaam als professional bij een ziekenhuis. Op veel poli's, niet alle, zijn ook ervaringsdeskundigen toegevoegd, waar je vragen aan kunt stellen.

Als het panel er niet uitkomt of als bijvoorbeeld blijkt dat meer onderzoek nodig is, krijg je het advies om contact op te nemen met je huisarts, specialist of je diëtist, zodat zij je situatie kunnen beoordelen.

Stel een vraag Veelgestelde vragen

Medisch:
Diagnose & behandeling

Om de diagnose CVS te stellen wordt er een uitgebreide anamnese en uitgebreid lichamelijk onderzoek gedaan. Maar eerst wordt er onderzocht of er geen andere lichamelijke en psychische oorzaken zijn voor de vermoeidheid.

Lees verder

Veelgestelde vraag:
Welke klachten heb je bij CVS?

De belangrijkste klacht is dat je extreem moe bent. Altijd. Rusten of slapen helpt niet. Daarnaast heb je bij CVS ook andere klachten. Bijvoorbeeld:
  • je kunt je vaak moeilijk concentreren.
  • je geheugen laat je soms in de steek.
  • je slaapt slecht.
  • je hebt last van spierpijn, hoofdpijn of pijn in je gewrichten.
  • sporten lukt vaak niet meer.
  • en gewone dingen? Een trap oplopen ... Je kunt er als een berg tegenop zien.

Veelgestelde vraag:
Hoe wordt duidelijk dat ik CVS heb?

Er bestaat geen test.
De dokter kijkt eerst naar de uitslagen van het bloedonderzoek en het lichamelijk onderzoek. Die moeten allemaal goed zijn.

Jij bent helemaal onderzocht. Uit het onderzoek bleek dat je geen andere ziekte hebt. Als dat wél zo was, zouden je klachten ook daardoor kunnen komen.

Als het zeker is dat jij lichamelijk niets mankeert, kan de dokter vaststellen dat je CVS hebt. Die diagnose wordt gesteld op basis van wat jij vertelt over je vermoeidheid en andere klachten.
Als je CVS hebt kun je een heleboel gewone dingen niet meer doen. Regelmatig naar school gaan, sporten, uitgaan. [link naar 1.1. Wat is CVS].

Als je langer dan zes maanden klachten hebt kán het CVS zijn. Wanneer je klachten korter dan zes maanden bestaan kan het ook een gewone moeheid zijn. Bijvoorbeeld na een virusinfectie.

Als je al je hele leven last hebt van moeheid is het geen CVS.

Interview:
FITNET is een resetknop van jezelf

nathalie

Nathalie (19) had CVS.

Lees verder

Interview:
Ik had alle vertrouwen in mezelf verloren

roycvs

Roy (21) kreeg CVS op zijn zestiende.

Lees verder

Laatste nieuws

  • Vapen zorgt voor schade aan het brein

    Vapen zorgt voor schade aan het brein

    Noor Rikkers kinderlongarts, niet praktiserend, zet zich in voor een nicotinevrije samenleving voor kinderen.
  • Cyberpoli op de radio!

    Cyberpoli op de radio!

    Op dinsdag 3 september was Michel Weijerman, directeur van Artsen voor Kinderen, te gast bij het radioprogramma 'Haags Bakkie' op DHFM om te vertellen over de Cyberpoli.
  • Aanpak huilbaby's st Antonius ziekenhuis genomineerd als Zorgvernieuwer van het Jaar!

    Aanpak huilbaby's st Antonius ziekenhuis genomineerd als Zorgvernieuwer van het Jaar!

    Het St Antonius ziekenhuis heeft een nieuwe aanpak voor ouders en huilbaby’s. Deze baby’s en hun ouders krijgen hierdoor sneller hulp die ze zo nodig hebben. Voor deze aanpak is het ziekenhuis genomineerd als VGZ Zorgvernieuwer van het Jaar! Een prijs voor een innovatie uit de zorg met een bewezen resultaat: het is beter voor de patiënt en kost minder. En de Cyberpoli is onderdeel van die aanpak!

In the spot:
Op eigen benen

De website www.opeigenbenen.nu is een initiatief van het Lectoraat Transities in Zorg, Kenniscentrum Zorginnovatie, Hogeschool Rotterdam. De website is voortgekomen uit het onderzoeksprojecten van "Op Eigen Benen" en in samenwerking met TransitieNet. Op Eigen Benen is de verzamelnaam voor onderzoeks- en ontwikkelprojecten rondom jongeren met chronische aandoeningen in hun voorbereiding op volwassen worden en de transitie (=overgang) naar de volwassenenzorg.

Lees verder